Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.2.Ste.16_Vodnik Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Advertisements

Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku.
Všechny žáby jsou modré.
Pracovní list - Rybník 1.Které rostliny rostou na mělčinách rybníků? (K obrázkům přiřaď názvy). 2.Naber vodu z rybníku a pozoruj živé organismy, urči pomocí.
Za rok už budu školák!!! 14.ZŠ ROZMARÝNOVÁ MOST.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příroda kolem nás Není –li uvedeno jinak, je tento.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Z pohádek.
Užitkové rostliny mírného pásu
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Velká písmena 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
Vytváříme plastický model krajiny
Život ve vodě Filip Bordovský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EKOSYSTÉM RYBNÍK, POTOK, ŘEKA - poznávačka
 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem  Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka  projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_PRVOUKA.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_14_Píseň Když se zamiluje.
MLÝNSKÝ POTOK. PRAMEN, STUDÁNKA Studánka cestou na Hanesmlýn Zdroje Mlýnského potoka - pramení na východní straně Kosovského vrchu Déšť.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.4.Ste.02_Dynamická_označení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
Prezentace je určena pro výuku hudební výchovy v 1. ročníku
Ekosystém rybník Rostliny
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013
ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Anotace: Dědeček vypráví své vnučce Popletenou pohádku. Děti jistě
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ORIENTACE_V_KRAJINE Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_ČTENÍ S POROZUMĚNÍM
Prezentace je určena pro výuku hudební výchovy ve 3. ročníku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Okruh: Grafomotorická cvičení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.22_Dopravni_prostredky.
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
VÁCLAV ČTVRTEK Název školy:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.18_Léto Datum: 26.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.2.Ste.16_Vodnik Datum: Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název: Vodník Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Nácvik písně Vodník. Lze použít i v jiných předmětech – český jazyk, člověk a jeho svět nebo výtvarná výchova. český jazyk, člověk a jeho svět nebo výtvarná výchova.

Vodník Hudba: Angelo Michajlov Text: Pavel Kopta Po kliknutí na obrázek spustíte píseň.

O vodnících O vodnících  Vodník je jedna z nejznámějších postav českých pohádek a pověstí.  Nazývá se také hastrman, vasrman, apod.  Ztělesňuje ducha vody a tak se o něm povídá všude tam, kde je nějaký potok, říčka, řeka, rybník nebo jezero.  Jmenuj pohádky nebo pověsti, ve kterých je nějaký vodník? Princezna ze mlejna 1 a 2 O vodníku Česílkovi Trampoty vodníka Jakoubka Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni O loupežníku Rumcajsovi Jak dostat tatínka do polepšovny Škola ve mlejně Peklo s princeznou Jezerní královna Arabela Vodník Čepeček Bubáci a hastrmani a mnoho dalších … a mnoho dalších …

 Vodník je obvykle vyobrazován jako nevzhledný zelený mužík se širokými ústy, zelenými vlasy a vypoulenýma očima, kterému kape voda ze šosů.  Umí se proměňovat v různá zvířata, nejčastěji v koně nebo vodní živočichy jako žábu, rybku nebo raka.  Ke svým kouzlům potřebuje alespoň kapku vody.  Největší sílu má ve svém živlu – ve vodě.  Pokud začne schnout, velmi rychle slábne.  Vodník rád jezdí na sumci.

 Jde zpravidla o zlou bytost, která škodí lidem a topí nezkušené plavce za účelem získání jejich duší.  Na dívky líčí pentličky a zrcátka, která zavěšuje do bažinatého rákosí a na nebezpečná místa nad vodou.  Někdy také klade na mělčinu blýskavou zlatou rybu, aby tak oběť vlákal do vody.  Nejčastěji prý topí lidi o půlnoci a v pravé poledne.  Chytře využívá svých proměn – například jako kůň se pase na břehu rybníka, a když na něj někdo vsedne, skočí do vody a jezdce utopí.  Duše utopených si schraňuje ve svém příbytku pod vodou v hrníčcích.  Pokud někdo takový hrníček otevře, duše unikne jako vzduchová bublina a osvobodí se.  Často se podle pověstí vodník vyskytuje ve mlýnech, kde zastavuje mlýnské kolo.  Někdy se ovšem vodník natolik přizpůsobil lidem, že jde spíše o bytost zlomyslnou než vyloženě zlou.  Když má dobrou náladu, pomáhá mlynáři s prací, za což si smí ve mlýně opékat ryby nebo dostává mléko, které prý rád pije.  Sedává na větvích vrb u rybníků a řek nebo u vodních mlýnů, pokuřuje dýmku a přemýšlí nebo hraje na housle.  Někdy na něj můžeme narazit i v hospodě.  Vždy je pod ním loužička, protože má stále mokré šaty.  Když ale opouští vodu, je vždy suchý.

Ukázky: Po kliknutí na hrneček spustíš ukázku.

Úkol pro šikulky  Namaluj podle své fantazie vodníka.  Dej mu jméno.  Napiš nám o něm několik vět: Kde žije? Kde žije? Jakou má povahu? Jakou má povahu? Co rád jí a pije? Co rád jí a pije? Čím je užitečný? Čím je užitečný? Čím naopak škodí? Čím naopak škodí?

1. Sloka Zvu tě vřele na návštěvu ke mně dolů na dno, pod vodou se nezabloudí, cestu najdeš snadno. Mám tam plno hrníčků a v každém z nich dušičku. 2. Sloka Já mám dole ve svým bytě hrníčky a hrnky, žlutý, bílý, fialový, modrý jako trnky. Do každého hrníčku, dal jsem jednu dušičku.

Refrén: Jó, kapr, žába, plotice, rákos, parma, rak, puškvorec a bělice, můj vodnickej frak. Na lekníny do rákosí rozhodil jsem síť, dal jsem do ní kapky rosy, tak se do ní chyť. Tak se do ní chyť!

Poznáš ryby, o kterých vodník zpívá? KAPR BĚLICEPARMA PLOTICE

A znáš i rostliny? TRNKA RÁKOS PUŠKVOREC LEKNÍN

Použité materiály:    da9-9c37-99d7ea083f da9-9c37-99d7ea083f da9-9c37-99d7ea083f70     =cs =cs =cs   elang=cs elang=cs elang=cs  prodavame_/ryby/belice.jpg.html prodavame_/ryby/belice.jpg.html prodavame_/ryby/belice.jpg.html     