Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení s typy krajin a jejich využití. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

2 Využití krajiny

3 Člověk vždy využíval a využívá krajinu ve které žije. Stavěl si domy, choval hospodářská zvířata, pěstoval užitkové rostliny, stavěl výrobní podniky. Ke stavbě domů, obchodů, továren, musel krajinu měnit. Potřeboval pozemky, musel tedy vykácet lesy, upravit koryta řek. V některých případech se tyto zásahy do přírody člověku nepovedly!

4 Zemědělská Lesnatá Průmyslová TYPY KRAJINY

5 LESNATÁ KRAJINA

6 Lesnatou krajinu člověk využívá jako zdroj dřeva. Ze dřeva se vyrábí například nábytek..

7 ZEMĚDĚLSKÁ KRAJINA

8 Zemědělská krajina – to jsou pole, pastviny a sady Na polích roste obilí, na pastvinách se pasou hospodářská zvířata, v sadě rostou ovocné stromy.

9 Znáš odpověď? 1.Jaké druhy obilí znáš? 2.Jaké znáš listnaté stromy? 3.Jaké znáš jehličnaté stromy?

10 4. Jaká znáš hospodářská zvířata? Jaký z nich máme užitek? Znáš odpověď?

11 5. Jaké ovocné stromy můžeš vidět v sadu? Znáš odpověď?

12 PRŮMYSLOVÁ KRAJINA

13 V průmyslové krajině najdeme výrobní podniky. Většinou bývají ve velkých městech a okolí.

14 Znáš odpověď na otázky? Jaká krajina je v okolí vaší obce? Je kolem více lesů nebo polí? Jaké lesy rostou kolem? Co roste na polích? Je v blízkosti vaší obce nějaký vrchol? Protéká vaší obcí nějaká řeka, potok? Je tam jezero, rybník? Jak se jmenuje? Jací živočichové v něm žijí? Je v blízkosti vaší obce nějaký výrobní podnik? Co se v něm vyrábí? Poškozuje nějak okolní krajinu? Pokud ano, jak a čím?

15 Náměty na činnost: Vycházka vaší krajinou. Poznávání a pozorování změn v krajině. Sběr přírodnin typických pro vaší krajinu. Návštěva výrobního podniku.

16 Použité zdroje a materiály: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289-097-2. Obrázky z galerie Klipart Vlastní archiv autora


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google