Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.12_Spici_krasavice Datum: Ročník: třetí Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název: Spící krasavice Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Seznámení žáků s příběhem baletu Spící krasavice.

2 Spící krasavice Hudbu zkomponoval Petr Iljič Čajkovskij.
Předlohou tohoto baletu je francouzská pohádka Charlese Perraulta. Choreografem byl Marius Petipa. r se konalo první představení v ruském Petrohradu.

3 Křtiny V dalekém království se narodila princezna.
Král a královna jí dali jméno Aurora. Na křtiny byly pozvané všechny víly z království. Do sálu nečekaně přichází zlá víla Karabos a z jejích úst se line zlá kletba: „Z Aurory vyroste krásná dívka, ale jednoho dne se píchne ostrým předmětem do prstu a zemře.“ Nad kolébku se skloní Šeříková víla. Ta ke kletbě přidá: „Nezemře, ale upadne do hlubokého spánku, který překoná jedině polibek prince.

4 Oslava narozenin Z království byly odstraněny všechny ostré předměty.
V den 16. narozenin se konala v zámeckých zahradách narozeninová oslava. Tu se Aurora srazila se starou babiznou, která jí dala kytici, ve které bylo ukryto třpytivé vřeteno. Aurora se píchla do prstu. Palác začal obrůstat a každý, kdo byl uvnitř, upadl do hlubokého spánku.

5 Vidina 100 let Aurora nerušeně spala.
Daleko od ní si jednoho dne mladý princ Florimund vyjel se svými přáteli na lov. Znenadání k němu přistoupila Šeříková víla a vnukla mu vidinu princezny Aurory. Princovi se zalíbila tak, že by pro ní šel až na kraj světa. A tak ho víla dovedla až do paláce, kde Aurora spala.

6 Probuzení Zdi paláce byly temné, bylo slyšet akorát vrzání parket pod nohama. Království spalo. Florimund vytasil meč a sekal do hustých větví. Prach ho dusil. Po rukou mu pobíhali pavouci a pod nohama pištěly myši. Konečně princ našel ve věži Auroru. Vypadala jako mrtvá. Po sladkém polibku se jí rozkmitala víčka a otevřela oči. Uchopila svého zachránce za ruku a poděkovala. S Aurorou se probudilo celé království.

7 Svatba Zdaleka se začali sjíždět svatební hosté.
Aurora si pozvala nejbližší přátele s dětství: Bílou kočičku s Kocourem v botách Červenou Karkulku (přišel i vlk) Pár Modrých ptáků Samozřejmě si Aurora s princem vyznali lásku a Šeříková víla jim předpověděla lásku až navěky.

8 Použité materiály: Baletní příběhy, Barbara Newmanová, Ottovo nakladatelství 1999 Obrázky galerie Microsoft –


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"

Podobné prezentace


Reklamy Google