Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie Datum: Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu viry, bakterie. Citace : Černík Vladimír, Hamerská Marta, Martinec Zdeněk, Vaněk Jan, Přírodopis 6 pro základní školy, Zoologie a botanika, 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost 2007,120 s. ISBN

2 Životní prostředí - viry, bakterie

3 Viry řadíme do nebuněčné formy života.
Samostatně nemohou vykonávat většinu důležitých životních funkcí. Žijí jako cizopasníci (paraziti) uvnitř živočišných nebo rostlinných buněk, kde mají vhodné prostředí k rozmnožo- vání. Způsobují onemocnění zvířat, rostlin a člověka. Mezi nejrozšířenější virové onemocnění patří chřipka. Některé viry dokážeme dobře vyléčit pomocí antivirotik, jiné viry nás dokáží zabít. Jedinou ochranou proti virům je očkování.

4 Nejmenší jednobuněčné organismy jsou bakterie.
Bakterie se vyskytují ve vodě, v půdě a ve vzduchu. Žijí uvnitř i na povrchu těla mnoha organismů. K životu potřebují vhodné podmínky jako je vhodná teplota,vlhko a vodné organické látky, kterými se živý. Podle toho, kde získávají živiny, rozdělujeme bakterie na : Rozkladače (reducenty) – živý se organickými látkami z odumřelých těl jiných organismů, podporují oběh látek v přírodě (kompost) Parazity – žijí v hostitelském těle, způsobují mnoho onemocnění, k jejich léčbě používáme antibiotika Ne všechny bakterie jsou škodlivé. Některé svým organismům prospívají. Tomuto vztahu mezi různými organismy říkáme symbióza. Jejich využití je například v mléčném průmyslu (jogurty), při výrobě octa, kysaného zelí. Některé druhy se používají při likvidaci ropných havárií.

5 Napiš rozdíl mezi virem a bakterií.
Jakou funkci mají bakterie v přírodě? Čím se můžeme bránit před viry? Do jakých dvou skupin rozdělujeme bakterie?

6 Odpověď Napiš rozdíl mezi virem a bakterií.
Viry patří do nebuněčné formy života. Žijí jen jako paraziti. Bakterie jsou nejmenší jednobuněčné organismy Jakou funkci mají bakterie v přírodě? Zajišťují oběh látek v přírodě Čím se můžeme bránit před viry? Očkováním Do jakých dvou skupin rozdělujeme bakterie? Bakterie dělíme: rozkladače a parazity.

7 Zdroje : Černík Vladimír, Hamerská Marta, Martinec Zdeněk, Vaněk Jan, Přírodopis 6 pro základní školy, Zoologie a botanika, 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost 2007,120 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie."

Podobné prezentace


Reklamy Google