Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním."— Transkript prezentace:

1

2

3 BAKTERIE

4 Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou),
jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním kruhem……., rychle se množí, mají pro člověka : 1) pozitivní (kladný) význam př. E. coli 2) negativní (záporný) význam př bakterie Salmonella, fungují jako uklizeči naši planety, neboť rozkládají odumřelá těla, čímž zabraňují šíření nemocí – jsou to ROZKLADAČI (DESTRUENTI).

5 SYMBIÓZA – je soužití oboustranně prospěšné
Bakterie mohou žít také ve společnosti s jinými organismy: SYMBIÓZA – je soužití oboustranně prospěšné 1) Hlízkové bakterie žijí v symbióze s hrachem a dávají mu dusík, který je pro rostlinu nezbytný a naopak kořeny hrachu chrání bakterie. 2) Bakterie E. coli žije v našem tlustém střevě a poskytuje nám vitamíny a naše tělo tuto bakterii chrání. B) PARAZITISMUS (CIZOPASNICTVÍ) - je vztah prospěšný pouze pro jednu stranu (pro parazita = bakterii) 1) Bakterie způsobující onemocnění jako mor, choleru, tuberkulózu, zápal plic, angíny……. Bakterie mají pro člověka také důležitý význam v potravinářství. Pomocí nich totiž vyrábíme jogurty, sýry, kysanou smetanu…………..

6 S Y M B I Ó Z A P A R A Z I T I S M U S K L A D N Ý
1. Oboustranně prospěšný vztah: S Y M B I Ó Z A 2. Jednostranně prospěšný vztah: P A R A Z I T I S M U S K L A D N Ý 3. Pozitivní: 4. Plicní nemoc způsobená bakterií: T U B E R K U L Ó Z A 5. Rozkladači: D E S T R U E N T I 6. Negativní: Z Á P O R N Ý 7. Bakterie v našem tlustém střevě: E C O L I 8. Část buňky, buněčná………. M E M B R Á N A

7


Stáhnout ppt "BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním."

Podobné prezentace


Reklamy Google