Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: Přírodopis - botanika Očekávaný výstup: Seznámení se škodlivými organismy Druh učebního materiálu: DUM Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : šestý ročník základní školy

2 Viry, bakterie, sinice

3 Viry Jsou nejjednodušší částice, které mají některé znaky života, ale nejsou to pravé živé organismy. společné vlastnosti: jsou tvořené organickými látkami jsou schopné rozmnožování odlišné vlastnosti: nejsou tvořené buňkami nemohou samy žít ani se nemohou samy rozmnožovat Viry žijí a rozmnožují se jako cizopasníci (paraziti) uvnitř buněk bakterií, rostlin, hub i živočichů. Jsou původci nejrůznějších onemocnění.

4 Průběh virové nákazy 1. V těle svého hostitele virová částice rozezná tu správnou buňku a pronikne dovnitř. 2. Buňka musí přečíst recept od vetřelce a podle něj začne vyrábět tisíce nových virových částic. 3. Ty opustí buňku a rozšíří se do okolí, napadají další buňky a nemoc postupuje jako lavina po celém těle.

5 Virus infekční žloutenky
Virus chřipky Virus vztekliny . Virus HIV Virus infekční žloutenky

6 Další virová onemocnění
opary (ústa, pásové opary) infekční mononukleóza (oslabení imunity, průběh jako angína) klíšťová encefalitida (zánět mozkových blan, mozku a míchy) virus EBOLA ( krvácivá horečka)

7 SINICE Úkol 1. Doplň následující text.
……(tajenka 1)…… jsou největšími producenty kyslíku na planetě Zemi. I když se uvádí, že mezi největší producenty patří deštné lesy, dnes již tomu tak není. Na druhou stranu mohou …(tajenka 1).. způsobit při svém přemnožení tzv. …(vyřeš přesmyčku)…a ten je pak důvodem toho, že mnoho vodních ploch se během horkých letních měsíců mění na zelenou vodní plochu. 2. Vyřešením přesmyčky získáš další část textu. D Í V O N T Ě V K ………………………………………… 3. Kde všude můžeš sinice najít?  ……………………………………………………….. ………………………………………………………..


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice."

Podobné prezentace


Reklamy Google