Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tématický celek: Čtenářská gramotnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tématický celek: Čtenářská gramotnost"— Transkript prezentace:

1 Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Pohádky (3) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_28 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, uvádí starší autory českých pohádek a přehled jejich díla, test a jeho řešení.

2 České pohádky Zlo nebývá zničeno, ale napraveno. Jsou laskavější než pohádky jiných národů. Typické české pohádkové postavy – chytrý Honza, popletený čert, kouzelný dědeček, vodník.

3 Božena Němcová O dvanácti měsíčkách Chytrá Horákyně Princ Bajaja
O Smolíčkovi O Nesytovi Čert a Káča Čertův švagr Sůl nad zlato

4 Karel Jaromír Erben O Zlatovlásce Tři zlaté vlasy děda Vševěda
Otesánek Dlouhý, Široký a Bystrozraký Rozum a Štěstí O třech přadlenách Jabloňová panna

5 Josef Lada Jan Drda O kocouru Mikešovi Bubáci a Hastrmani
Dařbuján a Pandrhola Hrátky s čertem O princezně Jasněnce a ševci, který létal Daskabáty hříšná ves aneb zapomenutý čert

6 Odpovězte na následující otázky. Uveďte i více možností.
Kolik hlav mívá drak? Do čeho bývá obvykle zaklet princ? Jaká bývá odměna za radu kouzelnému dědečkovi? Kolik dětí mívají královští rodiče nejčastěji? Čím se nejsnáze vyčarují peníze? Jak lze v pohádkách rychle cestovat? Jaká bývá nejčastější odměna hrdinů? Kdo dokáže kouzlem plnit přání a co za to požaduje? Proč bývá princezna zakletá? Co nejspolehlivěji zruší kouzlo?

7 Řešení Kolik hlav mívá drak? (násobek 3 a 7; 3, 6, 9, 12, 7, 14)
Do čeho bývá obvykle zaklet princ? (žába, had, pták) Jaká bývá odměna za radu kouzelnému dědečkovi? (buchty, jídlo) Kolik dětí mívají královští rodiče nejčastěji? (1, 3) Čím se nejsnáze vyčarují peníze? (kabát, osel, měšec) Jak lze v pohádkách rychle cestovat? (koberec, plášť, boty) Jaká bývá nejčastější odměna hrdinů? (princezna a půl království) Kdo dokáže kouzlem plnit přání a co za to požaduje? (čert – duši, rybka – svobodu, džin – nic) Proč bývá princezna zakletá? (odmítá se provdat, zapomněli pozvat sudičku, trest za zlé chování) Co nejspolehlivěji zruší kouzlo? (láska)


Stáhnout ppt "Tématický celek: Čtenářská gramotnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google