Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.5.Ste.09_Labutí_jezero Datum: Ročník: pátý Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název: Labutí jezero Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Seznámení žáků s příběhem baletu Labutí jezero.

2 Labutí jezero Hudba: Petr Iljič Čajkovskij Rusko 1840 - 1893
1877 – první představení v Moskvě, které nebylo úspěšné přepracovaná choreografie se objevuje poprvé v Petrohradě

3 Oslava princovy plnoletosti
V daleké zemi žije na kamenném hradě princ Siegfried se svou matkou. K 18. narozeninám dostává od matky samostříl. Matka chce svého syna oženit, aby mohl převzít kralování. Prince to zasáhne. Nechce se ženit, protože nenašel svou lásku.

4 U jezera Aby se princ rozveselil, vzal ho jeho přítel Benno na lov ke stříbřitému jezeru. Tam se jedna z labutí proměnila v krásnou dívku. Odettu (labutí královnu) a její družky začaroval zlý Rudovous. Do lidské podoby se přeměňují jen mezi půlnocí a rozbřeskem.

5 Princ a Odetta Princ byl okouzlen a do Odetty se zamiloval.
Čaroděj Rudovous vše pozoroval, roztáhl svá tmavá křídla a dívkám přikázal vrátit se zpět do jezera. Odetta se tak princi ztratila do neznáma. Pas de deux /padedé/ = tanec pro dva Aby byl pohyb při duetu přirozený a krásný, musí se k sobě tanečníci dokonale hodit. Tanečnice nesmí být vyšší ani těžší než její partner.

6 Oklamaný princ vyběhl ze sálu a vydal se hledat Odettu.
Slavnostní ples Příští večer se na hradě koná ples, na kterém si má princ vybrat svou nevěstu. Princezny se marně snažily upoutat pozornost prince, který stále myslel na svou milovanou Odettu. Zničehonic se zatřásly palácové zdi a na plese se zjevují dva tajemní hosté. Rudovous, jenž si vzal na sebe podobu vysokého vznešeného hrabětea jeho dcera proměněná do podoby Odetty. Princ lest neodhalil a všem oznámil, že si již vybral svou nevěstu. Rudovous po něm chtěl, aby na svou lásku přísahal. Zradil tak svou skutečnou Odettu, která vše pozorovala za oknem. Rudovous propukl ve zlomyslný smích, přes svou dceru přehodil plášť a oba zmizeli. Oklamaný princ vyběhl ze sálu a vydal se hledat Odettu.

7 Navždy spolu Zdrcená Odetta se vrátila k ostatním labutím Labutě jí obklopily a utěšovaly. Odettě se chce zemřít. V tom mezi ně přibíhá princ a žádá o odpuštění. Z temnoty se k nim snesl Rudovous Zaútočil na prince, který ze všech sil bojoval za Odettinu svobodu. Odetta naposledy políbila prince, vyběhla na skálu a vrhla se do jezera. Zvolila raději smrt než život v zakletí. Princ odhodil Rudovouse a vrhl se za Odettou. Nepřekonatelná síla lásky zničila kouzlo Rudovouse. Ten se proměnil v hromadu peří. Z labutí byly v mžiku krásné dívky. Odetta a princ spolu žili dlouho a šťastně.

8 Několik dalších pojetí Labutího jezera: Volné pojetí – zůstává příběh, ale choreografie se výrazně liší. Parodie - přetváření do legrační podoby.

9 Použité materiály: Baletní příběhy, Barbara Newmanová, Ottovo nakladatelství 1999 Obrázky galerie Microsoft


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"

Podobné prezentace


Reklamy Google