Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Jednotlivá zaměstnání se liší stupněm fyzické námahy a různými pracovními podmínkami Strava těžce pracujících: při těžké fyzické práci se spotřebovává především energie Jsou zde především vyšší nároky na spotřebu energie strava musí obsahovat přiměřené množství bílkovin pro vývoj mohutnější svalové hmoty
Horké prostředí - pracující v horkých provozech (skláři, hutníci, kuchaři) ztrácejí při své práci vyšší množství tekutin a minerální látky v nich obsažené (např. chlorid sodný, vápník, draslík, vitamín C, vitamíny skupiny B) - je důležité doplnit vodu a ostatní složky - vhodné jsou např. minerální vody, ovocné šťávy,čaj a jiné nealkoholické nápoje
Chladné prostředí - jde o práci venku v zimě a v chladírnách (teplota na pracovišti je nižší než 5 °C víc než polovinu pracovní doby) - dochází k velkým tepelným ztrátám - je potřeba je nahradit zvýšenou energetickou hodnotou stravy - ochranné nápoje (např. teplá polévka, čaj) - prevencí proti nachlazení je zvýšený příjem vitamínu C - alkohol se nedoporučuje (rozšiřuje vlásečnice v podkoží a způsobuje ztráty tepla)
Prostředí bez slunečního záření (doly) - u pracujících pod zemí je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínu A - ten je důležitý pro lepší přechod ze světla do tmy a vidění za šera - a také vitamínu D, který má protikřivičný účinek
Prašné prostředí (lomy, horníci, kameníci, brusiči skla) - prach z oxidu křemičitého způsobuje v plicích silikózu - strava obsahující vyšší podíl tuku umožňuje rychlejší transport prachových částic do mízního systému
Práce s chemikáliemi - je vyžadováno dodržování pracovních předpisů a všech předepsaných zásad - nesmí se začínat pracovat nalačno, jíst na pracovišti - je třeba omezit tučná jídla, vyhýbat se alkoholu (může dojít ke zvýšenému rozpouštění jedů) - mléčné bílkoviny ve stravě chrání jaterní buňky, podporují je v detoxikační činnosti. - strava má být s nižším obsahem tuků, zvýšená o sacharidy (energie)
- má obsahovat vyšší množství vápníku, železa, vitamínů a vody Duševní práce - nižší nároky na energetickou hodnotu stravy - doporučuje se strava s vyšším obsahem bílkovin, dostatkem fosforu, vlákniny, vitamínu skupiny B a vitamínu C - konzumace většího množství jídla způsobuje překrvení trávicího systému, menší prokrvení centrálního trávicího systému a může vyvolat ospalost, únavu a oslabit duševní výkon
Ddauri Daniel D'Auria. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: John Charles Burrow (1852–1918). [cit ].Dostupný pod licencí Public domain na WWW: s KUDEROVÁ, L.: Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN str.157. ŠEBELOVÁ, M.: Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště obor kuchařské práce. 2. vyd. Praha: Parta, s. ISBN str. 96–97. Zdroje