Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Advertisements

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Psaní i/y v koncovkách sloves
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Shoda přísudku s podmětem
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu ženského
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského životného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Přísudek a podmět II – Shoda Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Číslo přílohy VY_ 32_INOVACE_11_PODMĚT NĚKOLIKANÁSOBNÝ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Napište do rámečků názvy mláďat. hříbě kotě sele štěně jehně kůzle.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
PODMĚT.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 049
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Shoda přísudku s podmětem - 1
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Co je to několikanásobný podmět?

Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme čárkami, nejsou-li spojeny spojkami a, i, nebo. Spojkou spojujeme obyčejně dva poslední členy, např. Petr, Pavel, Jirka a Ondra se sešli na hřišti.

Pravidla pro psaní koncovky v příčestí minulém

a)Pokud obsahuje několikanásobný podmět podstatná jména stejného rodu: 1.U rodu mužského životného píšeme koncovku –i, např. Špačci a vrabci napadli sad třešní.

2. U rodu mužského neživotného píšeme koncovku –y, např. Stromy a keře rozkvetly.

3. U rodu ženského píšeme –y, např. Na rybníku plavaly husy a kačeny.

4. U rodu středního píšeme koncovku –a, např. Koťata i štěňata unaveně usnula.

b) Obsahuje-li několikanásobný podmět podstatná jména různého rodu, píšeme koncovku takto: 1.Je-li alespoň jeden člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného, píšeme koncovku –i. Cvrčci a kobylky se ozývali v trávě. rod mužský rod ženský životný

2. Není-li v několikanásobném podmětu člen rodu mužského životného, píšeme koncovku –y, např. Pařezy a kameny čněly nad hladinou.

3. Stojí-li ve větě přísudek před několikanásobným podmětem, může se koncovka příčestí minulého shodovat s rodem nejbližšího jména. Obojí způsob pravopisu je povolen, např. Ve vodě pluly žáby, ryby a raci. NEBO Ve vodě pluli žáby, ryby a raci. ALE Raci, žáby a ryby pluli ve vodě.

4. Pokud je podmět v č. j., ale žádný v rodu mužském životném, píšeme v koncovce přísudku –y, např. Kočka a kotě se vyhřívaly. Štěně a kachna běhaly po dvoře.

Úkoly

Úkol č. 1 Napiš do sešitu, doplň správnou koncovku: 1. Chlapci a dívky cvičil__ na školním hřišti. 2. Beran a ovce odpočíval__ ve stínu velkého dubu. 3. Telátka a hříbě se volně pohyboval__ po celém výběhu. 4. Žáci a žákyně se shromáždil__ před školou. 5. Mouchy a komáři nás u vody neustále obtěžoval__. 6. Housata a kachňata honem běžel__ k rybníku. 7. Holubi a hrdličky se na dvoře přiživoval__ s drůbeží. 8. Dana, Jana a Petra si dobře rozuměl__.

Řešení: 1. Chlapci a dívky cvičili na školním hřišti. 2. Beran a ovce odpočívali ve stínu velkého dubu. 3. Telátka a hříbě se volně pohybovaly po celém výběhu. 4. Žáci a žákyně se shromáždili před školou. 5. Mouchy a komáři nás u vody neustále obtěžovali. 6. Housata a kachňata honem běžela k rybníku. 7. Holubi a hrdličky se na dvoře přiživovali s drůbeží. 8. Dana, Jana a Petra si dobře rozuměly.

Úkol č. 2 a) Vysvětli, proč jsou v těchto větách napsány různé koncovky v přísudku: Vrány a havrani se na zimu stahovali do měst. Na zimu do měst se stahovaly vrány a havrani. b) Můžeme druhou větu napsat také s –i v přísudku? Na zimu do měst se stahovali vrány a havrani.

Řešení: a)Podmět stojí před přísudkem, rozhoduje to, že jedna z částí několikanásobného podmětu je rodu mužského životného, tedy „vrána“ – r. ž., „havrani“ – r. m. živ. Ve druhé větě stojí podmět za přísudkem, můžeme tedy napsat také …se stahovaly vrány a havrani… b)ano, můžeme, jedna z částí podmětu je r. m. živ. (havrani)

Úkol č. 3 Sestav věty s několikanásobným podmětem a s přísudkem ve tvaru MINULÉHO ČASU: lékaři, sestry i pečovatelkytryskat ze země lodičky a pramicezobat zrní léčivé prameny a zřídlakotvit u břehu cvičitelé a krotiteléstarat se o pacienty pávi, kohouti a slepicevystupovat v cirkusu

Řešení: Lékaři, sestry i pečovatelky se starali o pacienty. Lodičky a pramice kotvily u břehu. Léčivé prameny a zřídla tryskaly ze země. Cvičitelé a krotitelé vystupovali v cirkusu. Pávi, kohouti a slepice zobali zrní.

Zdroje: Chýlová Helena, Český jazyk, učebnice pro 5. ročník. Brno: Nová škola, 2011 ISBN: Dvořáková Zdeňka, Český jazyk pro 5. ročník. Praha: SPN, 1996 ISBN: Obrázky: (klipart)