Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek Mgr. Danuše Manová

2 DUM slouží k procvičování skladby –
ANOTACE DUM slouží k procvičování skladby – podmět a přísudek

3 Doplň přísudek Veverce zima Město z pěkného počasí. Na polích
na podzim brambory. Na podzim Přetáhni červené přísudky do vět. Neukládej! listí. dozrávají neublíží. žloutne se radovalo

4 Doplň podmět si hrají s panenkami. mlsá oříšky, šišky a houby. zase
přestaly svítit. Doplň červené podměty do vět. Neukládej! mi vždy pomohou. Přátelé Lampy Dívky Veverka

5 Urči podmět podmět podmět podmět Mezi vrbami kličkoval potok. podmět
Žáci znají lidová přísloví. Přetáhni nad něj černou bublinku. Neukládej! Bruslení na rybníku není bezpečné. Čerstvá vejce se špatně loupou.

6 Urči přísudek přísudek přísudek přísudek Mezi vrbami kličkoval potok.
Žáci znají lidová přísloví. Přetáhni nad něj černou bublinku. Neukládej! Bruslení na rybníku není bezpečné. Čerstvá vejce se špatně loupou.

7 Urči podmět a přísudek podmět přísudek podmět přísudek podmět přísudek
Letadlo stoupá vysoko. podmět přísudek Plula vzácná labuť po řece? Nad přísudek přetáhni černou bublinku, nad podmět přetáhni červenou bublinku. Neukládej! Silný led bota neprorazí. Klíče spadly Pavlovi do potoka.

8 Shoda přísudku s podmětem
Kdysi se v naší zemi rozkládal y nekonečné pralesy. Psi se zatoulal i až do lesa. V bouřce padal y i velké duby. Keře tvořil y pěkný živý plot. Letadla vzlétl a z rozsáhlého letiště. Kameny překážel y v cestě. Kohouti se ozval i brzy ráno. Návštěvníci divadla se oblékl i do svátečního. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

9 Shoda přísudku s podmětem
Sluneční paprsky probudil y vesnici. Slepice zakdákal y a husy zakejhal y . Psi zavrčel i a zaštěkal i . V kravíně zabučel y krávy. Také kozy zamečel y a prasata zachrochtal a . Děvčata sypal a drůbeži zrní. Šedé mraky se protrhal y . Okna se zaleskl a v paprscích podzimního slunce. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

10 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Mouchy a komáři štípal i . Zahradníci a květiny čekal i na déšť. Psi a kočky se vyhříval i na slunci. Kohouti a slepice se popelil i na cestě. Dědeček a babička seděl i ve stínu. Sousedé i sousedky se chystal i do města. Synové, dcera a vnukové navštívil i dědečka. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

11 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Muži, ženy i děti odjel i na slavnost. Prkna a klády ležel y u pily. Krávy i telata odpočíval y ve stínu. Chlapci a děvčata vesele zpíval i . Květy růží i poupata zvadl y suchem. Kachny a káčata plaval y na rybníce. V zahrádce dozrál y jahody, angrešt a rybíz. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

12 Autor: Mgr. Danuše Manová
Škola: Základní škola a mateřská škola Liběšice, okres Louny, příspěvková organizace Zpracováno v programu Microsoft Office 2010 Vytvořeno: 2011, upraveno 2013


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek"

Podobné prezentace


Reklamy Google