Emoce, city. Emoce jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky činnosti jedince. Cit je nervový popud,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Emoce (city).
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_15_Emoce.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
Základy automatického řízení 1
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Správa sociálního zabezpečení
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_58
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
POTŘEBY DUM _13.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
City DUM_15.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trestní zodpovědnost.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Panická porucha.
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výchova k občanství 8.ročník
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Rysy osobnosti Temperament Charakter
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Kognitivní (poznávací) procesy
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Když vás potká vyhoření
Věda a etika.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Emoce, city

Emoce jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky činnosti jedince. Cit je nervový popud, proces, kterým hodnotíme, co prožíváme, pomocí nich se orientujeme v okolí Působící podnět / vnitřní podmínky → mé subjektivní prožívání Mohou podněcovat a motivovat k činnosti Projevy - verbální - neverbální (mimika, gesta, haptika,…) - fyziologické (zrudnutí, bušení srdce,…) Novorozenec rozlišuje pouze libost – nelibost, později se emoce rozrůzňují Z velké části jsou vrozené a ve všech kulturách podobné, liší se však ve způsobu vyjadřování

Emoce mají 3 složky. - citové prožitky - radost, smutek, strach, překvapení,hněv, znechucení, - motorické projevy - výraz tváře, postoj těla a - doprovodné tělesné změny - zvýšený tlak, tep, pocení. Emoce patří k našim životům. Mnozí odborníci tvrdí, že takzvaná emoční inteligence (EQ) může být mnohdy důležitější než IQ. Mohou u každého jedince vyvolat rozdílné reakce. Schopnost sledovat vlastní i cizí pocity a emoce, je mnohdy rozhodujícím faktorem úspěšného života. Úkol: Jaké projevy verbální, neverbální i fyziologické se u vás projevují při pocitu smutku/ radosti / zlosti / bolesti?

Jak se mění výraz obličeje při různých emocích

Znaky emocí Subjektivnost: individuální prožívání Spontánnost: nezávislé na vůli, vystupují nechtěně Předmětnost: spojeny s vůlí, osobou, myšlenkou… Aktuálnost: okamžitý proces, nelze si jí později vybavit se stejnou intenzitou jako poprvé Polarita (ambivalence): protikladnost - mohou snadno přecházet k jedné krajnosti do druhé (libost X nelibost, vzrušení x uvolnění), smíšenost (radost i smutek zároveň) Nakažlivost: přenos emocí (např. když mám špatnou náladu a okolí dobrou, tak na mě začne působit ta nálada dobrá) Stereotypnost: emoce se nemění, ve stejných situacích se nám promítají stejné emoce => vliv na další procesy

Úkol: doplňte tabulku: emocepodnětreakce Nebezpečí Překážka, nepřítel Zisk, úspěch neúspěch Přátelství, přímé jednání Nepříjemná situace, věc Neznámá, nejistá situace Nečekaná situace

Řešení: emocepodnětreakce StrachNebezpečíÚtěk, boj HněvPřekážka, nepřítelÚtok, agrese radostZisk, úspěchUvolnění, úsměv SmutekneúspěchPláč, apatie DůvěraPřátelství, přímé jednání Spolehnutí se na druhého ZnechuceníNepříjemná situace, věc Únik, odstranění zdroje znechucení OčekáváníNeznámá, nejistá situace Orientace, získávání informací PřekvapeníNečekaná situacePodle situace – strach, radost, únik, očekávání,…

Dělení emocí z vývojového hlediska 1. Nižší - souvisí s funkcemi organismu - vrozené, společné se zvířaty - důležité pro přežití - úlek, strach, hněv, bolest, agrese 2. Vyšší - typické pro člověka - týkají se vyšších hodnot a) morální (etické) – hodnota dobra, stud, empatie, dobročinnost,.. b) sociální – sdílení radosti, smutku, láska, úcta, obdiv,… c) estetické – vkus, vnímání krásy d) intelektuální – hodnota pravdy, poznání, učení e) stenické – mobilizující, dodávají energii f) astenické – demobilizující, oslabující

Dělení emocí podle intenzity a délky trvání 1. Pocity – nejjednodušší, hl. tělesné – hlad, žízeň, únava, pohlavní pud, bolest (vina) 2. Afekt – krátkodobý cit, velmi intenzivní, reakce na podnět, snížené sebeovládání, krátkodobá (min./ hod.) 3. Nálada – ustálený cit, méně intenzivní, ovlivňují celkové prožívání a činnost člověka (euforie – deprese), nemusí mít jasně daný předmět, dlouhodobější (hod./dny) 4. Vášeň – velmi silný, pevný a hluboký cit, zdrojem energie a vůle, dlouhodobé (měsíce, roky) 5. Empatie – vcítění, porozumění citům druhého člověka (důležitá vlastnost kadeřníka)

Citové vztahy Kombinace emocí, vytváří složitější vazby na jedince - Láska / nenávist - Přátelství / nepřátelství - Závist - Žárlivost - Pohrdání - Odpor

Poruchy emocí - fobie Úzkostná porucha Bezdůvodný chorobný strach z věcí, lidí, zvířat,… Narušuje běžní fungování člověka Projevy – bušení srdce, mdloba, úzkost, třes, závrať, návaly horka/chladu, znecitlivění,.. Postižený o fobii ví, ale nedokáže ji racionálně potlačit klaustrofobie (strach z uzavřených prostor) agorafobie (strach z otevřených prostor, vyjít z domu) akrofobie (strach z výšek / hloubek) hematofobie (strach z krve) xenofobie (strach z cizích lidí) arachnofobie (strach z pavouků) herpetofobie (strach z plazů) sociální fobie (strach mluvit s lidmi, dívat se na ně)

Poruchy emocí - deprese Porucha nálady Dlouhodobá – několik týdnů Výrazně smutná nálada, neschopnost prožívat radost, pocity beznaděje, ztráta zájmu o své koníčky, pasivita psychosomatické příznaky – bolest hlavy, bolest na hrudi, nechutenství, nespavost, plačtivost Může vést k sebevraždě

Poruchy emocí – patický afekt Velmi prudký afekt následovaný poruchou vědomí Člověk si nepamatuje, co se stalo, může spáchat i trestný čin (nepříčetnost)

Emoční inteligence  Vysoké IQ automaticky nezaručuje úspěšní a spokojený život.  Klíč pro EQ je umět usměrňovat své emoce a nepotlačovat je.  EQ je vymezován pěti vlastnostmi: 1. schopnost vyznat se ve vlastních citech, 2. schopnost ovládat své city, 3. automotivace, 4. umění rozeznávat city jiných, 5. schopnost empatie (vžít se do role jiného).

Kontrolní otázky: Co je to fobie? Uveď 3 příklady fobií Jak se projevuje deprese? Pokud spáchám trestný čin v afektu, jak jsem souzena?