Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výchova k občanství 8.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výchova k občanství 8.ročník"— Transkript prezentace:

1 Výchova k občanství 8.ročník
City a jejich projevy Výchova k občanství 8.ročník

2 Domácí úkol Vyhledejte ve slovníku, nebo na internetu význam následujících pojmů: Nomofobie, agorafobie, keraunofobie,aviafobie, sociální fobie. Stručně, vlastními slovy zapiš do sešitu jejich význam.

3 Rozdělení citů Kladné – pozitivní – doprovázeny příjemnými pocity ( např. radost, láska, důvěra, nadšení) Záporné – negativní – spojeny s nepříjemnými pocity (např. strach, smutek, zlost, závist)

4 úkol Nakresli tašku a naplň ji kladnými i zápornými city, které jsi prožíval/a. Podle vlastní zkušenosti s lidmi řekni, jakými různými tělesnými projevy může být vyjádřena radost a vztek.

5 Radost Podnětem k radosti je např. úspěch, zdraví, zisk.
Projevem radosti je úsměv, uvolnění, jásot, může být provázena bušením srdce, zčervenáním, slzami. Otázka: kdy člověk pláče radostí?

6 Důvěra Znamená spoléhání se na druhé lidi, věci. Získává se obtížně, ztrácí se velmi rychle. Otázka: kdy může člověk ztratit důvěru v někoho jiného? Jaká lidská vlastnost v tom hraje důležitou roli?

7 Strach Záporná emoce – souvisí s ochranou našeho života a zdraví.
Reakce organismu na konkrétní nebezpečí nebo ohrožení. Provází ho těl. projevy - bušení srdce, pocení, třes, studené ruce. Diskuse: z čeho vznik strach (známé nebo neznámé), je to normální projev člověka ANO /NE do jaké míry? Jak se projevuje strach u tebe?

8 Fobie Panický, chorobný strach z věcí, situací. Člověk si fóbii uvědomuje, ale nedokáže strach potlačit. Doprovází jí stejné projevy jako u strachu, ale intenzivnější. Nejčastější fóbie: - arachnofóbie ( pavouci) - klaustrofobie (uzavřený prostor - akrofobie (výšky) - ofidiofobie (hadi); Otázka : Vysvětli pojem xenofobie. Domácí úkol : vyhledej a stručně svými slovy zapiš do sešitu co znamenají tyto výrazy: nomofobie, agorafobie, keraunofobie, avianofobie a sociální fobie

9 Překvapení Způsobuje ho nějaká nečekaná situace.
Projevem je např. chvilková strnulost a následně nástup další emoce podle typu překvapení (smutná nebo radostná.

10 Smutek Reakce na nějakou nepříznivou nebo tragickou událost.
Projevem je pláč, ztráta chuti k jídlu, špatný spánek.

11 Nuda Projevuje se, když člověk nenachází nějakou smysluplnou činnost.
Projevuje se nespokojeností, rozmrzelostí, zbytečností. Otázka – nudíš se někdy? Jak se při tom cítíš? Jakým způsobem nudu překonáváš?

12 Žárlivost Nadměrné lpění na určité osobě.
Projevuje se podezíráním, osočováním druhé osoby. Kdo nebo co bývá terčem žárlivosti? Lze žárlivost usměrnit?

13 Znechucení Podnětem je nějaká nepříjemná věc, událost, situace.
Reakcí je únik nebo odstranění zdroje znechucení.

14 Závist, zlost, pýcha Závist - touha po něčem, co má někdo jiný. Snaha toho druhého o něco připravit. Zlost – podnět zlosti je např. urážlivé chování druhých nebo překážka, kterou se nám nedaří překonat. Důsledkem je útok a agresivita člověka vůči ostatním. Pýcha – kladná a záporná vlastnost – pýcha na vlastní úspěch a nebo výraz pohrdání a arogance. Úkol: 1 . Vysvětli a napiš do sešitu pojmy : arogance, arogantní člověk. Co je opakem závisti? 2. Popiš, jak se chová pyšný člověk. Co si myslíš o takovém chování?

15 Očekávání Očekávání mohou být negativní (starosti)nebo pozitivní (naděje). Obojí ovlivňují náš zdravotní stav. Úkol : Zamysli se nad tím, jaké situace ve vás mohou vyvolat příjemné a jaké nepříjemné emoce. Příklady napiš do sešitu a porovnej je se sousedem. Vyvolávají u vás stejné situace shodné emoce? Mohou nastat případy, kdy stejná situace vyvolá emoce opačného charakteru?

16 Zmatek Bývá vyvolán situací, kdy si nejsme jisti, zda jsme něco pochopili nebo vykonali správně.

17 Emoční inteligence Emoční inteligence – empatie – schopnost vcítit se do emocí druhých. Emoce se projevují u lidí i u zvířat. Jak své emoce projevují např. pes nebo jiná domácí zvířata.

18 Úkol Posaď se do kruhu, vyber si jeden lístek a připrav si pantomimu – vyjádři emoci, kterou máš na uvedenou na kartičce. Ostatní budou hádat, o jakou emoci se jedná: např . Strach, úzkost, vztek, nenávist, frustrace, zármutek, ohrožení, bolest, láska, radost, uznání, spokojenost, zájem, hrdost, vděčnost, obdiv, soucit, štěstí, atd.


Stáhnout ppt "Výchova k občanství 8.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google