1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
1 Vyvlastňování pozemků a staveb. 2 Prameny právní úpravy Čl. 11 odst. 4 LZPS Čl. 11 odst. 4 LZPS - OZ - § 128 – obecná vyvlastňovací klauzule - OZ -
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Lhůta pro pořízení územní studie
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Pozemkové právo I. Prezentace případu z praxe
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
územního plánování na obcích v roce 2007
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,

Základní pojmy 2 § 2 odst. 1 k) SZ Veřejná infrastruktura –Dopravní infrastruktura –Technická infrastruktura –Občanské vybavení –Veřejné prostranství § 2 odst. 1 l) SZ Veřejně prospěšná stavba (VPS)= stavba veřejné infrastruktury určená k rozvoji nebo ochraně území obce (kr., st.) vymezená ve vydané ÚPD § 2 odst. 1 m) SZ Veřejně prospěšné opatření (VPO) = opatření nestavební povahy, sloužící ke snižování ohrožení území, rozvoji či ochraně přírodního, kulturního a archeologického dědictví, vymezené ve vydané ÚPD

3 § 36 odst. 1, § 43 odst. 1, § 61 odst. 1 SZ Plochy a koridory pro VPS a VPO součástí ZÚR, ÚP, v RP se přímo vymezí § 71 odst. 6 SZ Pokud dojde ke změně VPS či VPO v ÚP či ZÚR, lze na základě tohoto změnit RP na žádost rozhodnutím zastupitelstva (jinak lze změnit jen na žádost toho, komu přísluší vykonávat práva z něj vyplývající) § 82 odst. 2 SZ Rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků lze vydat na žádost oprávněné osoby za účelem uplatňování předkupního práva pro VPS

Předkupní právo 4 § 101 SZ Pozemky určené územním plánem nebo regulačním plánem pro veřejně prospěšné stavby nebo veřejné prostranství Neuplatní se pro VPO a pro VPS se neuplatní v případě, pokud pro veřejně prospěšnou stavbu postačí zřízení věcného břemene Předkupní právo má obec, kraj či stát v rozsahu vymezeném -> nemá automatické právo na pozemek, pokud jde o způsobilou stavbu

Předkupní právo 5 Vymezení pozemku vychází z katastrálního zákona a) pozemky parcelním číslem s uvedením názvu katastrálního území, ve kterém leží, a v případě, že jsou v katastrálním území pozemky vedeny ve dvou číselných řadách, též údajem, zda se jedná o pozemkovou nebo stavební parcelu, b) pozemky, které jsou evidovány zjednodušeným způsobem, parcelním číslem podle dřívější pozemkové evidence s uvedením, zda se jedná o parcelní číslo podle pozemkového katastru, přídělového operátu nebo scelovacího operátu, a s uvedením názvu katastrálního území, ve kterém leží Stanovení oprávněné osoby (obce, kraje, státu) Podmínkou práva pro stát je stanovení příslušné organizační složky, příspěvkové organizace nebo státního podniku (nepostačuje Česká republika) (např. ÚPZSVVM, ŘSD, Povodí Vltavy)

6 Nabytí účinnosti Obec Vlastník pozemku Osoba oprávněná z PP Předkupní právo Návrh na zápis PP do KN Textová část Vznik povinností

Předkupní právo 7 Přechodná ustanovení novely č. 350/2012, odst. 9 a 10, (4) Pokud je vymezeno PP pro VPO, tak se nepoužije! Obec zašle návrh na výmaz PP katastrálnímu úřadu Pokud se projednává návrh ÚP či RP, kde je PP v rozporu se zákonem –Pokud je před veřejným projednáním – upraví se –Pokud je veřejné zahájeno nebo ukončeno, upraví se a koná se opakované veřejné Při nejbližší změně ÚP se nezákonné vymezení odstraní

Vyvlastnění 8 § 170 SZ Lze odejmout či omezit práva k pozemkům a stavbám, potřebná pro uskutečnění staveb nebo jiných veřejně prospěšných opatření VPS dopravní a technické infrastruktury VPO (vybraná) Stavby a opatření k zajišťování obrany a bezpečnosti státu Asanaci území Řízení o vyvlastnění upravuje zákon o vyvlastnění Není přípustné, pokud se lze dohodnout nebo získat práva jiným způsobem

9 Dopravní infrastruktura Technická infrastruktura Občanské vybavení Veřejná prostranství Asanace území Obrana a bezpečnost státu Ochrana kulturního dědictví Ochrana přírodního dědictví Ochrana archeologického dědictví Opatření proti povodním a jiným přírodním katastrofám Zvyšování retenčních schopností území Založení prvků ÚSES

Předkupní právo a vyvlastnění V ÚP 1) Zadání Požadavky na vymezení VPS, VPO a asanací, pro které bude možné uplatnit PP či vyvlastnění se uvedou v zadání 2) Návrh Textová část ÚP bude vždy obsahovat kapitoly o PP a vyvlastnění Vymezení VPS, VPO, stavby a opatření k zajišťování obrany a bezpečnosti státu a ploch pro asanaci, pro které lze práva k pozemkům a stavbám vyvlastnit Vymezení VPS a veřejných prostranství, pro které lze uplatnit PP Lze vymezit VPS, pro které lze uplatnit PP i vyvlastnění (př. ČOV) Grafická část ÚP bude vždy obsahovat výkres VPS, VPO a asanací 10

??? V územním plánu se vymezují plochy a koridory pro VPS a VPO nebo se vymezují VPS a VPO? Je veřejné prostranství veřejně prospěšná stavba? Pokud ne, na základě jakého požadavku se zde uplatní PP? Kde se v zadání uvádí požadavek na vymezení staveb a zařízení k zajišťování obrany a bezpečnosti státu? Jedná se o veřejně prospěšnou stavbu? Má být ve výkresu VPS, VPO a asanací zakresleno veřejné prostranství? Jakým způsobem lze omezit práva k pozemkům a stavbám potřebným pro ochranu a rozvoj kulturního či přírodního dědictví? Měly by být místní komunikace vymezovány jako plochy veřejného prostranství, když na ně lze uplatnit pouze PP? 11