Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
M O N O S A C H A R I DY.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
KARBOXYLOVÉ KYSELINY KONCOVKA - OVÁ KYSELINA (karboxyl je součástí řetězce) KONCOVKA - KARBOXYLOVÁ KYSELINA PODLE POČTU FUNKČNÍCH SKUPIN: MONO-, DI-,
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
PŘEMĚNY C-LÁTEK Úvod Fermentace Respirace Přeměny složitých C-látek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
Metabolismus sacharidů
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Látkový a energetický metabolismus rostlin
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Hydroxykyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Koření.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
C7900 Lehká biotechnologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie výroby droždí
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Zelenina, … Dodatky, ….
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharóza – výroba cukru
C7900 Lehká biotechnologie
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
C7900 Lehká biotechnologie
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
Biochemie – Citrátový cyklus
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních zdrojů (kyselina citronová) nebo vychází z původní výroby (kyselina octová). Využití produktů: Potravinářství:látky okyselující a konzervační Chemický průmysl:součásti povrchově aktivních látek, antioxidační činidla Kosmetický průmysl:součásti povrchově aktivních a vonných látek Farmaceutický průmysl: aminokyseliny

biotechnologie 2015 KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina důležitý meziprodukt Krebsova cyklu vyskytuje se v ovoci a zelenině nejvíc (až 8%) v citrusových plodech E 330 látka okyselující Výroba: izolační 1826 mikrobiální 1913 Producent:Aspergillus niger

BIOCHEMICKÉ PŘEDPOKLADY PRODUKCE biotechnologie 2015 Ovlivnění aktivit enzymů: 1. zvýšená aktivita citrát syntázy 2. snížená aktivita akonitázy 3. snížená aktivita izocitrátdehydrogenázy

biotechnologie 2015 FERMENTACE Suroviny:10-15% sacharóza, glukóza, fruktóza nebo laktóza řepná melasa Podmínky:pH média < 3,5, přívod vzduchu - plíseň je aerobní a také fixuje CO 2 (karboxylace pyruvátu na oxalacetát) Provedení:hladinová fermentace - kultivace plísně na povrchu sacharidického substrátu submerzní postup - kultivace plísně v míchaném vzdušněném reaktoru Izolace:oddělení mycelia, srážení kyseliny citrónové vápenným mlékem jako citrát vápenatý, rozložení citrátu pomocí H 2 SO 4, filtrace sádry, čistění aktivním uhlím, rekrystalizace

biotechnologie 2015 KYSELINA OCTOVÁ výroba již ve starověku souběžně s výrobou vína octové baktérie jsou běžně přítomné a oxidace ethanolu na kyselinu octovou následuje po ethanolovém kvašení E 260, historicky nejstarší okyselující látka Princip:enzymová oxidace ethanolu Producent:octové baktérie - Acetobacter aceti (přísně aerobní) Substrát:kvasný ethanol révová a ovocná vína a mošty

biotechnologie 2015 ORLEÁNSKÁ METODA nejstarší komerčně používaný postup Francie, Itálie - nejkvalitnější vinné octy Provedení: octovými baktériemi zaočkovaná výchozí surovina - víno - zraje v sudech nebo otevřených kádích, ethanol postupně oxiduje na kyselinu octovou, výrobek se zahušťuje postupným samovolným odpařováním vody metoda zdlouhavá a drahá mladé octy:převládá kyselá chuť zralé octy:sladké a vysoce aromatické

biotechnologie 2015 METODA RYCHLÉHO OCTÁŘSTVÍ současná nejrozšířenější metody výroby potravinářského octa Provedení: octové kvašení probíhá v ocetnici, octové baktérie jsou usazeny na bukových hoblinách (upoutaná fermentace) a jsou skrápěny substrátem (ředina - okyselený zředěný ethanol), ocetnice je protiproudně větraná a chlazená (proces je aerobní a exotermní) substrát prochází ocetnicí opakovaně a trvá dní hotový produkt se ředí, filtruje, může se přibarvovat nebo aromatizovat bylinnými extrakty

KYSELINA MLÉČNÁ Přirozená součást fermentovaných mléčných výrobků a mléčným kvašením konzervovaných materiálů (kysané zelí, siláž). Vzniká v surovině anaerobní fermentací přítomných sacharidů prostřednictvím tzv. baktérií mléčného kvašení. Používané mikroorganismy:Streptococcus, Pediococcus, Lactobacillus, Leuconostoc Bakterie produkují pouze kyselinu mléčnou (homofermentativní, jednotlivé izomery nebo jejich směs) nebo směs produktů (heterofermentativní, mimo kyselinu mléčnou kyselina octová, ethanol) biotechnologie 2015

KYSELINA MLÉČNÁ Fermentační podmínky: substrát – melasa, sladká syrovátka, sacharóza, glukóza, růstové látky: vitamíny B Použití produktu: látka okyselující a konzervační v potravinářství (E 270) impregnace kůží v kožedělném průmyslu pomocná látka v barvířství farmaceutický průmysl: výroba laktátu vápenatého a železnatého biotechnologie 2015

VITAMÍN C vitamínovou aktivitu má kyselina L-askorbová potřebují ji: člověk, primáti a morče příklad chemické syntézy doplněné biotechnologickým krokem Reichsteinova syntéza: D-glukóza → D- sorbitolkatalytická hydrogenace D- sorbitol → L-sorbózamikrobiální oxidace, Bacterium xyllinum L-sorbóza → diacetonsorbóza k ochraně primárně alkoholických skupin diacetonsorbóza → diaceton-2-keto-L-gulonová kyselina oxidace → L-askorbová kyselinahydrolýza, laktonizace a enolizace Alternativa: L-sorbóza → 2-keto-L-gulonová kyselina přímá oxidace pomocí Acetobacter

biotechnologie 2015 VÝROBA DROŽDÍ kvasinky Saccharomyces cerevisiae Suroviny:řepná melasa s přídavkem amonných solí a fosfátů, potřebným způsobem naředěná a okyselená Provedení:kultivace kvasinek za aerobních podmínek v podmínkách ideálních pro jejich množení po ukončení kultivace se kvasinky oddělují od média odstředěním a promývají se, aby se odstranil zbytek melasy, nadbytek vody se odstraňuje lisováním, droždí se může sušit bez ztráty aktivity (fluidní sušárny) Použití:výroba kynutého pečiva kvasná výroba ethanolu biotransformace - vitamín D, efedrin