Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Škola a sport

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Škola a sport"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Škola a sport
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_170 Autor DUM: Ing. Alice Ernestová Období, kdy byl materiál vytvořen: /2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 9. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, chemie Přírodní látky Kvašení Anotace-metodický list: powerpointová prezentace Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

2 KVAŠENÍ

3 Definice kvašení Přeměna látek za účasti enzymů mikroorganismů
Procesy v potravinářství: kvašení piva, vína, těsta

4 Eduard Buchner německý chemik v r. 1907 získal Nobelovu cenu za objev:
Ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy Zymologie – věda, která zkoumá kvašení

5 Podmínky kvašení za účasti kyslíku – aerobní proces
bez účasti kyslíku – anaerobní proces 4

6 Druhy kvašení alkoholové octové mléčné máselné

7 1. alkoholové kvašení bez přístupu kyslíku sacharid → etanol + CO2
požití při výrobě potravin: chléb, kynuté knedlíky, buchty,koláče pekařské výrobky nápojů: víno, pálenky, pivo, kvašené mošty

8 2. Octové kvašení za přístupu vzduchu alkohol → kyselina octová + CO2
produkty: lihový ocet ovocné octy - jablečný ocet bylinkové octy – estragonový 7

9 3. Mléčné kvašení za nepřístupu vzduchu
sacharid → kyselina mléčná + CO2 použití: kvašené okurky kysané zelí sýry jogurty, kysaná smetana, kefír, podmáslí siláž – zelená píce

10 4. Máslové kvašení za nepřístupu vzduchu
kyselina mléčná → kyselina máselná + CO2 produkty: olomoucké tvarůžky zrající sýry žluklé máslo

11 Úkol 1 Zapiš chemickou rovnici alkoholového kvašení.
Vypiš nápoje vzniklé alkoholovým kvašením. Vypiš potraviny vzniklé alkoholovým kvašením. Které kvašení probíhá bez přístupu kyslíku.

12 Úkol Vypiš produkty kvašení: mléčného octového máselného

13 Zdroje Obr. 1 http://vinarstvi-prochazka.cz/images/akt_158_burcak.jpg


Stáhnout ppt "Název projektu: Škola a sport"

Podobné prezentace


Reklamy Google