Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická."— Transkript prezentace:

1 JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY

2 = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická skupina :

3 NÁZVOSLOVÍ Příklad :

4 NÁZVOSLOVÍ Příklady triviálních názvů kyselin: Methanová kyselina = mravenčí Ethanová kyselina = octová Propanová kyselina = propionová Butanová kyselina = valerová Hexadekanová kyselina = palmitová Oktadekanová kyselina = stearová

5 VÝSKYT Methanová kyselina = mravenčí – v mravenčím a včelím jedu a kopřivách. Ethanová kyselina = octová - je jedním z přirozených metabolitů v živých organismech. Propanová kyselina = propionová - lidská kůže je hostitelem druhu bakterií známého jako propionibacterium acnes, nesoucího název podle schopnosti produkovat kyselinu propionovou. Butanová kyselina = valerová - vyskytuje se běžně v rostlinách a to jako volná kyselina. Hexadekanová kyselina = palmitová - vyskytuje se v kokosovém oleji. Oktadekanová kyselina = stearová – je součástí pevných tuků. Získává se z hovězího loje.

6 POTRAVINÁŘSTVÍ Mnoho karboxylových kyselin se používá v potravinářství. Kyselina mléčná dodává chuť kysanému zelí i kyselým okurkám. Kyselina vinná se používá jako ochucovadlo ovocných nápojů. Kyselina citronová slouží jako konzervační prostředek a ochucovadlo.

7 KONEC


Stáhnout ppt "JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická."

Podobné prezentace


Reklamy Google