Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada: 15. Organická chemie Materiál: VY_32_INOVACE_OCHE.15 Vytvořený ve školním roce: 2013 Téma: KARBOXYLOVÉ KYSELINY - názvosloví, vlastnosti, zástupci Předmět a třída: CHEMIE, kvarta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen pro výklad učiva. Je potřeba PC s internetem, projektor, microsoft powerpoint. Autor: Ing. Magdalena Kučerová Klíčová slova: derivát, kyselina, kyselina mravenčí, kyselina octová Ověřený dne:

2 DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY

3 Charakteristika Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty . KK jsou látky příbuzné alkoholům a aldehydům. Patří mezi velmi rozšířenou skupinu látek. Charakteristická skupina je karboxylová skupina:

4 Názvosloví Název se tvoří přidáním přípony -ová kyselina k příslušnému uhlovodíku. Většina KK má svůj triviální název (souvisí často s jejich výskytem) Příklad odvozeno od methanu, přidáme příponu → methanová kyselina Triviální název : kyselina mravenčí

5 Názvosloví Pokud se ve vzorci vyskytuje více karboxylových skupin, zohledníme v příponě. Příklad HOOC-CH2-CH2-COOH kyselina butandiová Příklady triviálních názvů kyselin: Methanová kyselina = mravenčí Ethanová kyselina = octová Propanová kyselina = propionová Butanová kyselina = valerová Hexadekanová kyselina = palmitová Oktadekanová kyselina = stearová

6 Vlastnosti, výskyt, využití
Fyzikální vlastnosti jsou závislé na délce řetězce a počtu karboxylových skupin. Kyselina mravenčí a octová jsou bezbarvé kapaliny ostrého štiplavého zápachu. Většina kyselina se v přírodě vyskytuje ve formě svých solí nebo esterů. Karboxylové kyseliny jsou nepostradatelnou složkou živých organismů. Kyselina mravenčí je obsažena v kopřivách a jako svůj jed ji používají mravenci, včely a vosy. Kyselina octová vzniká při hnití rostlinných i živočišných produktů.

7 Mnoho karboxylových kyselin a jejich esterů má využití v potravinářství: Zředěná kyselina octová = ocet - se používá jako okyselující i konzervační přísada Kyselina mléčná dodává chuť kysanému zelí i kyselým okurkám Kyselina vinná se používá jako ochucovadlo ovocných nápojů Kyselina citronová slouží jako konzervační prostředek a ochucovadlo. Další využití kyselina je výroba léčiv: Kyselina acetylsalicylová je účinnou látkou aspirinu.

8 Zástupci Obr.1 Kyselina mravenčí (methanová) HCOOH Je obsažena ve žlázách, které mají mravenci v zadečku. Při kousnutí mravenci vypouštějí kyselinu do rány, což způsobuje pálení. Kyselina je obsažena i v chloupcích kopřiv, kde je příčinou žahavosti. U mravenců působí kyselina jako feromon. ÚKOL: Co si představíš pod pojmem feromony? Společně se ostatními se pokus vytvořit definici. Kyselina mravenčí ničí bakterie, používá se jako desinfekce. Zajímavost: veverky, kočky nebo opice se s oblibou válejí přímo v mraveništi, aby se zbavili parazitů. Někteří ptáci používají mravence k ošetření peří, protože kys. mravenčí je učinná proti roztočům a vším, které napadají ptačí peří.

9 Zástupci Kyselina octová (ethanová) CH3COOH Vzniká v přírodě kvašením roztoků ethanolu. Z průmyslového hlediska se jedná o velmi důležitou kyselinu. Její 8% roztok se nazývá ocet. Potravinářský ocet se vyrábí kvašením ethanolu pomocí bakterií octového kvašení, vzniklý ocet je bezbarvý, jako potravinářský se přibarvuje. Kyselina octová se používá jako výchozí surovina pro výrobu léčiv, barviv, syntetických vláken atd….

10 Úkoly Uveďte co nejvíce různých využití octa v domácnosti.
Co je to žluknutí tuku a čím je způsobeno? Kyselina mravenčí se přidává do krmiva pro kuřata, proč? Co je to salmonela a jak se může člověk nakazit?

11 POUŽITÁ LITERATURA ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN INTERNETOVÉ ZDROJE HAGER, Peter. Red Wood Ant. In: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"

Podobné prezentace


Reklamy Google