Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina."— Transkript prezentace:

1 Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina triviální

2 Karboxylové kyseliny Kyselina methanová = mravenčí - HCOOH –bezbarvá páchnoucí kapalina, koncentrovaná 87% –v přírodě slabší, na kůži vytváří puchýře –obsažená v mravenčích výměšcích, kopřivách, lidském potu –dezinfekční látka (ničí bakterie např. u kuřat – proti salmonele), konzervace

3 Karboxylové kyseliny Kyselina ethanová = octová – CH 3 COOH –bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina, koncentrovaná až 98%, leptá pokožku –vzniká kvašením zředěného roztoku ethanolu –8% roztok = ocet (barven dohněda) –potravinářský průmysl, konzervační prostředek, výroba barviv, plastů

4 Karboxylové kyseliny Kyselina ethanová = octová – CH 3 COOH –bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina, koncentrovaná až 98%, leptá pokožku –vzniká kvašením zředěného roztoku ethanolu –8% roztok = ocet (barven dohněda) –potravinářský průmysl, konzervační prostředek, výroba barviv, plastů

5 Karboxylové kyseliny Kyselina butanová = máselná – CH 3 CH 2 CH 2 COOH, C 3 H 7 COOH –hustá olejovitá kapalina nepříjemného zápachu –vylučuje se z másla při žluknutí →znehodnocení

6 Karboxylové kyseliny Kyselina citronová –v citrusových plodech a nezralém ovoci –bílá krystalická látka, kyselá chuť –výroba kvašením cukrů (plíseň Asperfillus niger = kropidlák černý) –důležitý meziprodukt metabolismu (v buňkách živočichů i člověka) –nejběžnější konzervační látka(E330) –potravinářský průmysl, při odběrech krve →zabraňuje srážení krve

7 Karboxylové kyseliny Kyselina benzoová - C 6 H 5 COOH –bílá práškovitá látka, ve vodě špatně rozpustná, charakteristická vůně, mírně dráždivý účinek –E 210 – konzervace potravin (hořčice, nealkoholické nápoje

8 Vyšší mastné kyseliny –mají dlouhý uhlovodíkový řetězec, jsou obsaženy v tucích v živočišných: kyselina palmitová = hexadekanová C 15 H 31 COOH CH 3 (CH 2 ) 14 COOH kyselina stearová = oktadekanová C 17 H 35 COOH CH 3 (CH 2 ) 16 COOH

9 Vyšší mastné kyseliny v rostlinných: kyselina olejová = oktadekenová C 17 H 33 COOH CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH –další např. linolová, linolenová → vitamín F (nezbytný pro život člověka)


Stáhnout ppt "Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina."

Podobné prezentace


Reklamy Google