Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Advertisements

Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Vnitřní klima v budovách, výpočet tepelných bilancí, vytápění místností, návrh otopných těles PŘEDNÁŠKA Č. 6.
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Návrh a konstrukce otopných ploch II
Vytápění Armatury měřící
Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Armatury uzavírací
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Článková otopná tělesa Ing. Vladimíra Straková.
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Návrh a konstrukce otopných ploch I
Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Tepelné výměníky. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Atmosférický tlak. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Základní části parního vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Teplota. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Plynové kotle
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytápění Paliva.
Vytápění Plynové kotelny
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Vytápění Rozvody dálkového vytápění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Dálkové vytápění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytápění Dálkové vytápění
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Vytápění Připojení na dálkové vytápění
Vytápění Spalinové klapky
Vytápění Teplo.
Vytápění Rozvody potrubí
Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Transkript prezentace:

Vytápění Elektrická topidla

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_01_32_INOVACE_ 16

Elektrická topidla Předmět: Vytápění Ročník: I. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace představuje elektrická topidla, jejich druhy a bezpečnost jejich použití. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: topidlo, infrazářič, OT, elektrická rohož, konvektor

Elektrická topidla Elektrická topidla rozdělujeme podle způsobu přeměny elektrické energie na:  přímotopná,  akumulační. Přímotopná topidla vytápí místnost v případě potřeby ihned. Elektrická energie se přeměňuje přímo na teplo a bez časového zpoždění se vydává na vytápění místnosti.

Elektrická topidla Jsou výhodná zejména tam, kde je požadavek na rychlý zátop nebo okamžité místní zvýšení teploty ve vytápěné místnosti, např. v koupelně není nutné vytápět neustále na 24°C, ale stačí při výpočtu tepelných ztrát uvažovat s teplotou 20°C a teplotní rozdíl odstraní přímotopné elektrické topidlo během několika minut.

Elektrická topidla 1.Infrazářiče  Topné odporové těleso je umístěno v ohnisku reflektoru nebo jsou použity halogenové trubice.  Umožňují vysokou směrovou koncentraci vyzářené energie a tím rychlý pocit tepla.  Zdroj tepla může při styku s hořlavými látkami způsobit požár, proto musíme dbát bezpečnostních opatření

Elektrická topidla 1.Infrazářiče

Elektrická topidla 2.Teplovzdušné ventilátory  Ventilátor zvyšuje rychlost proudění vzduchu kolem topného tělesa, tím je teplo méně koncentrováno, ale směrové působení je zachováno.  V létě můžeme použít pouze jako ventilátor vez vytápění.  Nehrozí nebezpečí požáru jako u infrazářičů.

Elektrická topidla 2.Teplovzdušné ventilátory

Elektrická topidla 3.Olejové radiátory  Mobilní článkové otopné těleso má ve spodní části zabudované topné těleso s napojením do elektrické zásuvky.  Teplonosnou látkou je olej, který zvyšuje tepelnou setrvačnost a sálavou složku při přestupu tepla.  Nižší povrchová teplota umožňuje umístěni v blízkosti nábytku nebo na dřevěnou podlahu.

Elektrická topidla 3.Olejové radiátory

Elektrická topidla 4.Otopná tělesa ústředního vytápění  Někteří výrobci nabízejí otopná tělese určená do teplovodní otopné soustavy vybavená sadou pro elektrické vytápění.  Použití nacházejí zejména u trubkových těles koupelnového žebříku.  Pro regulaci tepelného výkonu je možno použít napojení prostorového termostatu.

Elektrická topidla 4.Otopná tělesa ústředního vytápění

Elektrická topidla 5.Konvektory  Jedná se o nejrozšířenější elektrické topidlo.  Skládá se z topného odporového tělesa popřípadě ventilátoru, které jsou uloženy v plechové skříni.  Regulace topného výkonu je ovládána termostatem.

Elektrická topidla 5.Konvektory

Elektrická topidla 6.Sálavé topné rohože  Montují se do konstrukce podlahy, stropu nebo stěny.  Podle hloubky umístění můžeme získat otopnou plochu s charakterem akumulačním nebo přímotopným.  Použití nachází zejména u rekonstrukcí, kde nelze zvýšit úroveň podlahy.

Elektrická topidla 6.Sálavé topné rohože

Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN vytapeni.eod.cz/teplovzdusny-ventilator-domo-do f vzduchu-radiatory-teplovzduchy/olejovy-radiator- ardes-473.html radiatory-37/topny-zebrik-primo-k-e bila-el- topna-tyc-300w-427.html enix_2.jpg