Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Větrání

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_17

3 Větrání Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace představuje druhy a účel větrání. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: nucené větrání, infiltrace, aerace, ventilátor

4 Větrání Větráním se zajišťuje výměna vzduchu v určených prostorech. S tím souvisí většinou jeho ohřev alespoň na původní teplotu. Větrání je téměř vždy spojeno s ohřevem vzduchu, neboť prostou výměnou vzduchu v chladnějším období by mohlo dojít k nežádoucímu ochlazování místnosti.

5 Větrání Úkolem větrání je přispět k vytvoření pohody prostředí, kterou ovlivňuje:  tepelný stav daný teplotou vzduchu, stěn a okolních ploch, proudění vzduchu a vlhkost vzduchu (tepelná pohoda),  čistota vzduchu, podle druhu místnosti (operační sály, chemické laboratoře, lakovny),  tělesné vlastnosti člověka, stáří, aktivita, zdravotní stav,  další vlivy - hluk, osvětlení, elektromagnetické záření apod.

6 Větrání Požadavky na větrání :  zajištění dostatku kyslíku ve všech místnostech,  odvedení pachů a škodlivin ( z kuchyní, WC ),  odvedení vodní páry (koupelny, sprchy),  zamezení šíření pachů,  zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu,  zamezení průvanu (odpovídající rychlost proudění vzduchu).

7 Větrání Princip výměny vzduchu spočívá v jeho proudění. Proudění vzduchu je snadno regulovatelné podle okamžité místní potřeby pro přívod a odvod vzduchu. Pro správnou funkci větrání musí mít přívodní otvory dostatečně velký průřez, a musí být vhodně umístěny. Největšího efektu je dosaženo při umístění přívodního otvoru ve spodní a odvodního otvoru v horní části místnosti úhlopříčně proti sobě.

8 Větrání Podle závislosti na elektrické energii lze větrání rozdělit na přirozené a nucené. Přirozené větrání se uskutečňuje působením účinku větru na budovu a rozdíl teplot uvnitř a vně budovy. Nucené větrání je zajištěno strojním zařízením-ventilátorem.

9 Větrání Přirozené větrání :  infiltrace – provzdušňování – přirozené větrání, uskutečňování porézností zdiva, spárami oken a dveří,  provětrávání – občasné otevírání oken a dveří – v zimním období vznikají tepelné ztráty,  šachtové větrání – celkové přirozené větrání, kdy přívod a odvod vzduchu probíhá šachtou, průduchem, komínem apod., větrací otvor místnosti je při šachtovém větrání zaústěn do svislé šachty, která je vyvedena nad střechu, pokud je v šachtě chladnější vzduch než venku, je toto větrání nespolehlivé ( chladný vzduch zůstává dole),

10 Větrání  aerace – u velkého tepelného zatížení ve výrobních halách, přívodní otvory musí být umístěny ve všech stěnách (nejméně v obou podélných).

11 Větrání Soustavy nuceného větrání : Nucený přívod a současně nucený odvod vzduchu z vnitřních prostor budov pomocí strojních zařízení –nejčastěji ventilátorů.

12 Větrání Větrání používá převážně rovnotlakého režimu, to je vyrovnaná bilance přiváděného a odváděného vzduchu. Podtlakové větrání se používá při požadavku odstranění škodlivin odsátím, provádí se větším výkonem sacích ventilátorů. Přetlakové větrání – v hygienicky nejnáročnějších prostředí – sterilní ovzduší, zajišťováno speciální filtrací vzduchu.

13 Větrání Velkými výhodami vzduchotechnických systémů nuceného větrání proti přirozenému je možnost zpětného získávání tepla z odváděného vzduchu pro předehřev vzduchu přiváděného, tzv. rekuperace.

14 Větrání TA - teplovzdušný agregát, V - ventilátor, R - rekuperátor, 1 - teplý vzduch do místnosti, 2 - cirkulační vzduch, 3 - čerstvý vzduch, 4 - odváděný vzduch z místnosti, 5 - odváděný vzduch mimo objekt Teplovzdušné vytápění místnosti s použitím rekuperátoru

15 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9


Stáhnout ppt "Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google