Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Advertisements

Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Porada pro vedoucí školních jídelen Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Spotřební a energetické daně
Provozovny společného stravování
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Státní organizace.
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Daň z příjmů právnických osob
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Spotřební a energetické daně
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Mimořádná kontrolní akce SVS Vzorky mléka v Jihočeském kraji Mlékárenství v kontextu změn legislativy Farmářská burza, 6. ročník, MVDr. Petr.
Velkokapacitní skleníky
Organizace práce na prodejně
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
EVROPSKÁ UNIE.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Legislativní úprava faremního zpracování mléka
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Mgr. Alena Leikepová 27. května 2009, Klatovy PRODEJ ZE DVORA

Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Publikována ve Sbírce zákonů dne 15. května 2009, nabývá účinnosti dne 30. května 2009; Vyhláška je prováděcím právním předpisem k veterinárnímu zákonu; provádí ustanovení zákona o zmírňujících výjimkách z veterinárních a hygienických požadavků pro některé podniky, závody a jiná zařízení, zacházející s potravinami živočišného původu.

Jedná se o: potravinářské podniky s malým objemem výroby a potravinářské podniky, které provozují jen maloobchodní činnost.

Vyhláška obsahuje: pravidla pro přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků, stanovených přímo použitelnými předpisy ES tvořícími tzv. hygienický balíček, pro některé potravinářské podniky – konkrétně úlevy z některých strukturálních požadavků na podniky s malým objemem výroby. vymezení podmínek maloobchodní činnosti - podniky provozující maloobchodní činnost budou moci za stanovených podmínek dodávat potraviny i jiným maloobchodním zařízením – tedy nikoli již pouze přímo konečnému spotřebiteli – v rámci nově vymezené okrajové a omezené činnosti místního rozsahu.

Navrhovaná úprava se opírá o nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) tvořící tzv. hygienický balíček, která svěřují úpravu uvedených otázek vnitrostátním předpisům jednotlivých členských států.

Konkrétně jde o: čl. 13 odst. 3 až 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, čl. 10 odst. 3 až 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, čl. 17 odst. 3 až 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004, a v případě maloobchodních zařízení o čl. 1 odst. 5 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.

1. Přizpůsobení požadavků pro potravinářské podniky s malým objemem výroby Úlev mohou využít: nově zakládané potravinářské podniky, dosavadní podniky schválené pro vnitřní trh a provozující svou činnost do konce roku 2009 na základě čl. 4 nařízení č. 2076/2005. Tyto podniky tak budou moci pokračovat ve své činnosti, ačkoli nesplní beze zbytku všechny požadavky stanovené nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004. Při stanovení konkrétních úlev - strukturálních požadavků pro potravinářské podniky s malým objemem výroby, které lze těmto podnikům přizpůsobit, bylo vycházeno z obdobných úprav členských států, konkrétně Rakouska a Slovinska. Výrobní limity pak mají svůj základ v kapacitách stanovených právními předpisy ES platnými v Evropské unii do 1. ledna 2006 – konkrétně jde o směrnice 64/433/EHS a 71/118/EHS.

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., (1) Za potravinářský podnik s malým objemem výroby se považuje podnik, který splňuje podmínky stanovené tímto ustanovením; těmto podnikům mohou být povoleny výjimky z některých strukturálních požadavků, které jsou stanoveny v příloze III k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, a to a)jatkám, v nichž je poráženo nejvýše 20 velkých dobytčích jednotek týdně a nejvýše velkých dobytčích jednotek ročně, že nemusí mít vhodné a hygienické stáje, ani předporážkové ustájení uvedené v oddílu I, kapitole II, odstavci 1 písm. a), pokud jsou zvířata po přemístění na jatky převedena přímo do prostoru porážky,

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., b)jatkám, v nichž je poráženo nejvýše 20 velkých dobytčích jednotek týdně a nejvýše velkých dobytčích jednotek ročně, že nemusí mít samostatný prostor s vhodným zařízením pro čištění, mytí a dezinfekci dopravních prostředků určených k přepravě zvířat uvedený v oddílu I, kapitole II, odstavci 6, jestliže jsou jatečná zvířata přepravována na jatky přímo z hospodářství chovatelem nebo dopravcem, pokud tento chovatel nebo dopravce mají k dispozici vlastní nebo jiné takové zařízení odpovídající hygienickým požadavkům,

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., c)potravinářskému podniku s jatkami, v němž se bourá nejvýše 5 tun masa týdně, že nemusí mít zvláštní prostory na bourání masa uvedené v oddílu I, kapitole III, odstavci 3, pokud jsou v porážecím prostoru, který slouží také k bourání masa, prováděny příslušné činnosti časově odděleně,

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., d)jatkám, které nemají uzamykatelné zařízení vyhrazené pro porážená nemocná zvířata nebo zvířata podezřelá z nákazy, že nemusí zařízení použité pro porážku takových zvířat vyčistit, umýt a dezinfikovat pod úředním dohledem před zahájením porážky jiných zvířat podle oddílu I, kapitoly IV, odstavce 20, pokud se čištění a dezinfekce tohoto zařízení provádějí v souladu se sanitačním řádem jatek a úřední veterinární lékař nebo úřední veterinární asistent kontrolují výsledky tohoto čištění před opětovným zahájením porážení,

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., e)jatkám, že nemusí mít uzamykatelné zařízení pro chladírenské skladování pozastaveného masa uvedené v oddílu I, kapitole II, odstavci 5 a mohou skladovat toto maso spolu s ostatním masem v jednom chladírenském prostoru, pokud se nejedná o maso ze zvířete podezřelého z nákazy, toto maso je uloženo tak, aby nemohlo nepříznivě ovlivňovat jiné maso, a byla přijata organizační opatření, která zabraňují nesprávnému použití tohoto masa,

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., f)drůbežím jatkám, v nichž je poráženo nejvýše kusů krůt, hus nebo kachen týdně a nejvýše kusů krůt, hus nebo kachen ročně, a drůbežím jatkám, v nichž je poráženo nejvýše kusů ostatní drůbeže týdně a nejvýše kusů ostatní drůbeže ročně, že nemusí mít uzamykatelné zařízení pro chladírenské skladování pozastaveného masa uvedené v oddílu II, kapitole II, odstavci 5 a mohou skladovat toto maso spolu s ostatním masem v jednom chladírenském prostoru, pokud se nejedná o maso drůbeže podezřelé z nákazy, toto maso je uloženo tak, aby nemohlo nepříznivě ovlivňovat jiné maso, a byla přijata organizační opatření, která zabraňují nesprávnému použití tohoto masa,

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., g)potravinářskému podniku s drůbežími jatkami, v nichž se porcují nejvýše 2 tuny masa týdně, že nemusí mít zvláštní prostory na porcování masa uvedené v oddílu II, kapitole III, odstavci 1 písm. c), pokud jsou v porážecím prostoru, který slouží také k porcování masa, prováděny příslušné činnosti časově odděleně.

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., (2) Pro účely této vyhlášky se za jednu velkou dobytčí jednotku považuje 1 kus dospělého skotu nebo dospělý lichokopytník o živé hmotnosti nad 500 kg. V případě jiných domácích kopytníků je třeba provést přepočet podle následujících kritérií: Druh zvířete:Počet velkých dobytčích jednotek: 1 kus ostatního skotu 0,50, chovná prasnice nebo chovný kanec o živé hmotnosti nad 50 kg 0,50, jiné prase 0,30, ovce nebo koza 0,15, sele, jehně nebo kůzle o živé hmotnosti nepřevyšující 15 kg 0,05.

§ 5 vyhlášky č. 128/2009 Sb., (3) Při používání přepočtů uvedených v odstavci 2 na zvěř ve farmovém chovu se tato zvěř posuzuje se zřetelem na zvířata podobných druhů.

2. Potravinářské podniky, které provozují maloobchodní činnost Hlavním účelem této vyhlášky je umožnění výroby masných a mléčných výrobků převážně na zemědělských farmách a jejich dodávání do maloobchodních prodejen. Rozsah dodávání potravin v rámci maloobchodní činnosti „na místní úrovni“ byl stanoven na území kraje a krajů sousedních.

2. Potravinářské podniky, které provozují maloobchodní činnost Limity množství potravin, které je maloobchodním subjektům povoleno dodávat jinému maloobchodnímu zařízení v rámci okrajové a omezené činnosti na místní úrovni, jsou stanoveny následovně:

Maso a masné výrobky - § 8 vyhlášky (1) Dodává-li potravinářský podnik v rámci své maloobchodní činnosti maso nebo masné výrobky jinému maloobchodnímu zařízení, jde o okrajovou a omezenou činnost, jestliže a)jde o potravinářský podnik, v němž se týdně 1.bourá nejvýše 3,5 tun vykostěného masa, anebo tomu odpovídající množství nevykostěného masa, jde-li o maso domácích kopytníků, 2.porcuje nejvýše 1,5 tun, jde-li o maso drůbeží nebo králičí, 3.vyrobí nejvýše 4,5 tun masných výrobků,

Maso a masné výrobky - § 8 vyhlášky (1) Dodává-li potravinářský podnik v rámci své maloobchodní činnosti maso nebo masné výrobky jinému maloobchodnímu zařízení, jde o okrajovou a omezenou činnost, jestliže b)množství dodávaného masa a masných výrobků nepřekračuje týdně 1.35 % tímto podnikem vyrobeného vykostěného masa, anebo tomu odpovídající množství nevykostěného masa, jde-li o maso domácích kopytníků, 2.35 % tímto podnikem vyrobeného masa, jde-li o maso drůbeží nebo králičí, 3.35 % tímto podnikem vyrobených masných výrobků,

Maso a masné výrobky - § 8 vyhlášky (1) Dodává-li potravinářský podnik v rámci své maloobchodní činnosti maso nebo masné výrobky jinému maloobchodnímu zařízení, jde o okrajovou a omezenou činnost, jestliže c)jiné maloobchodní zařízení toto maso a masné výrobky 1.dodává přímo konečnému spotřebiteli, nebo 2.opracovává dále jen na výslovné přání konečného spotřebitele.

Mléko a mléčné výrobky - § 10 vyhlášky (1) Dodává-li potravinářský podnik v rámci své maloobchodní činnosti syrové, mlékárensky neošetřené kravské, kozí nebo ovčí mléko, které splňuje požadavky a kritéria stanovená pro syrové mléko předpisem Evropských společenství, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, od zvířat z vlastního chovu nebo mléčné výrobky z tohoto mléka jinému maloobchodnímu zařízení, jde o okrajovou a omezenou činnost, jestliže:

Mléko a mléčné výrobky - § 10 vyhlášky a)jde o potravinářský podnik, v němž se denně zpracuje nejvýše 500 litrů kravského, 100 litrů kozího nebo 50 litrů ovčího mléka, b)množství dodávaného mléka a mléčných výrobků nepřekračuje týdně 1.35 % tímto podnikem zpracovaného mléka, 2.35 % tímto podnikem vyrobených mléčných výrobků,

Mléko a mléčné výrobky - § 10 vyhlášky c)jiné maloobchodní zařízení 1.dodává toto mléko a mléčné výrobky přímo konečnému spotřebiteli a při prodeji tohoto mléka umístí na viditelném místě upozornění „Syrové mléko, před použitím převařit“, nebo 2.je zařízením poskytujícím stravovací služby s výjimkou školských zařízení, nemocnic a ústavů sociálních a zdravotních služeb, které použije dodané syrové mléko ve vlastní provozovně k přípravě tepelně opracovaných pokrmů, určených k přímému podávání konečným spotřebitelům.

Mléko a mléčné výrobky - § 10 vyhlášky Při této kalkulaci jsme vycházeli z průměrné velikosti stáda dojnic v ČR, což je cca 180 kusů a z jejich průměrné dojivosti, která činí cca 20 litrů syrového kravského mléka denně (u koz pětina a u ovcí desetina tohoto množství). Takto stanovené limity tedy umožní chovatelům zpracovat zhruba sedminu mléka z vlastní produkce ve vlastním maloobchodu.

Produkty rybolovu - § 13 vyhlášky (1) Dodává-li potravinářský podnik v rámci své maloobchodní činnosti produkty rybolovu jinému maloobchodnímu zařízení, jde o okrajovou a omezenou činnost, jestliže a)jde o potravinářský podnik, v němž se týdně zpracuje nejvýše 100 kg produktů rybolovu, b)množství dodávaných produktů rybolovu nepřekračuje týdně 35 % tímto podnikem zpracovaných produktů rybolovu, c)jiné maloobchodní zařízení tyto produkty rybolovu 1.dodává přímo konečnému spotřebiteli, nebo 2.upravuje dále jen na výslovné přání konečného spotřebitele.

Ustanovení § 9, 11 a 14 pak pro jednotlivé komodity vymezují, které veterinární a hygienické požadavky nařízení EP a Rady (ES) č. 853/2004 musí potravinářský podnik – vedle veterinárních a hygienických požadavků vyplývajících z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 – splňovat, ačkoli je maloobchodním zařízením, dodává-li živočišné produkty jinému maloobchodnímu zařízení v rámci okrajové a omezené činnosti místního rozsahu.