DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Vegetariánská strava Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami vegetariánské stravy. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
OBSAH Vegetariánská strava - definice Přísné vegetariánství Volné vegetariánství
VEGETARIÁNSKÁ STRAVA Je zaměřena na konzumaci potravin rostlinného původu Zvláště se nedoporučuje dětem
PŘÍSNÉ VEGETARIÁNSTVÍ Uznává pouze rostlinnou stravu, ze stravy jsou vyloučeny živočišné potraviny a med Rozdělení: Vegani – konzumují rostlinnou stravu syrovou i tepelně upravenou Vitariáni – konzumují jen syrovou rostlinnou stravu
VOLNÉ VEGETARIÁNSTVÍ Využívá kromě rostlinné stravy mléko, mléčné výrobky, vejce někdy i ryby a drůbež Rozdělení: Laktovegetariáni – konzumují rostlinnou stravu + mléko, mléčné výrobky Loktoovovegetariáni – konzumují rostlinnou stravu + mléko, mléčné výrobky, vejce Semivegetariáni – konzumují rostlinnou stravu + mléko, mléčné výrobky, vejce, ryby, drůbež
ZDROJE Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,