Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Advertisements

Balená voda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Výskyt vody v přírodě II.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kde se opravují auta? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Minerální vody

Jde označení pro vodu z přírodních zdrojů. V České republice je tento termín užíván v souladu s normou ČSN pro přírodní vody s vyšším obsahem rozpuštěných látek, vody proplyněné, s vyšší teplotou nebo s vyšším obsahem radioaktivních látek než je u běžných vod v okolí.

Množství a vyváženost minerálních látek určuje typickou chuť pro každou minerálku. Požadavky na minerální vodu: Musí být na výstupu hygienicky nezávadná; Nesmí být mikrobiologicky upravována; Přesné složení minerální vody musí být uvedeno na etiketě společně s datem plnění a spotřeby.

Podle teploty zřídla: a/ chladné (do 20 °C); b/ vlažné (20–30 °C); c/ horké (nad +50 °C). Rozdělení minerálních vod

Podle obsahu plynu: a/ kyselky – obsahují oxid uhličitý; b/ sirovodíkové; c/ metanové; d/ dusíkové.

Podle převažujících minerálních látek: a/ alkalické (sodík); b/ zemité (vápník, hořčík); c/ hořké (hořčík, síra); d/ železité (železo).

Podle účinku na organismus a/ stolní – nemají účinek na organismus (Mattoni, Korunní, Poděbradka, Ondrášovka); b/ léčivé – mají léčivé účinky, jejich chuť není vždy lahodná. Pro vysoký obsah minerálních látek nejsou určeny pro každodenní užívání (karlovarské minerální vody z různých pramenů, Šaratice, Zaječická hořká voda, Vincentka).

Převážně léčivé – mají jemné léčivé účinky (Bílinská kyselka, Mlýnský pramen). Léčivé minerální vody se většinou plní do skleněných zabarvených lahví pro zachování původní hodnoty; Stolní minerální vody a ochucené minerálky se plní do plastových lahví.

Dlouhodobé pití minerálních vod není vhodné; Minerálky je třeba střídat a doplňovat pitím jiných druhů nápojů nebo stolní vody.

Zaječická hořká voda pochází ze Zaječic u Mostu v Čechách a má projímavý účinek; používá se při ochablosti střev, chorobách žaludku a střev, otylosti, kornatění tepen, zácpě, nadýmání, onemocnění jater atd. Účinky některých minerálních vod na organismus

Vincentka je přírodní minerální voda vyvěrající v Luhačovicích; je zbytkového mořského původu; používá se k pitným a inhalačním kůrám; má řadu léčebných účinků: při onemocnění dýchacích cest a hlasivek, chorobách látkové výměny, žaludečních a dvanáctníkových vředech, diabetes melitus a dalších onemocněních.

ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str. 84–85. Minerální voda. In: Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupné z: oda Zdroje

Obrazový materiál: Franzfoto. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: _Vr%C3%ADdlo_hot_springs.JPG?uselang=cs Paolo Neo. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Gryffindor. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Tomáš Páv. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: