Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Balená voda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Balená voda."— Transkript prezentace:

1 Balená voda

2 Historie balených vod Výroba a prodej balených vod má v ČR dlouhou tradici, kterou můžeme vystopovat až do 16.st. Původně šlo výhradně o vody léčivé. Jednalo se buď o minerální vody nebo o vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého CO2, ať původu přirozeného (kyselky) nebo uměle připravovaná, stáčené převážně do skla . Tento stav se v Evropě v podstatě udržel do 60. – 70. let minulého století. Skleněné obaly začaly být postupně vytlačovány plastickými.

3 Minerální voda Minerální voda, zkráceně minerálka, je běžné označení pro vodu z přírodních zdrojů. Termín minerální voda není jednoznačný, existuje řada definic, které se liší v závislosti na autoritě i oblasti. V rámci České republiky byl tento termín užíván v souladu s normou ČSN pro přírodní vody s vyšším obsahem rozpuštěných látek, vody proplyněné, vody s vyšší teplotou či s vyšší radioaktivitou než je u běžných vod v jejich okolí běžné apod. Roku 2001 byla terminologie sjednocena a termín minerální voda může být použit prakticky pro jakoukoli vodu získanou z podzemí. V některých zahraničních oblastech může být použití termínu minerální voda poměrně problematické. Zvlášť v oblastech s aktivní sopečnou činností je minerální voda zcela běžnou záležitostí a mineralizace kolem 1 g/l nepředstavuje nic nezvyklého.

4 Značky minerálních vod
Česká republika Bílinská kyselka Dobrá voda - Byňov u Nových Hradů Hanácká kyselka - Horní Moštěnice Mattoni - Kyselka Korunní – Korunní Magnesia - Karlovy Vary Il-Sano - Chodová Planá Ondrášovka - Moravský Beroun Poděbradka - Poděbrady Šaratica - Újezd u Brna Vincentka - Luhačovice Ida-Běloves

5 Další definice a související termíny
Pokud mluvíme o minerální vodě, je proto důležité specifikovat, jaký význam máme na mysli. prostá voda - taková, která nesplňovala limity normy ČSN, voda běžně používaná k pití - dnes již může být klasifikovaná jako minerální, pokud pochází z podzemí mineralizovaná voda - obsahuje zvýšené množství minerálních látek, ale není přírodního původu důlní voda - případ mineralizované vody kyselka - minerální voda s obsahem CO2 minimálně 1 gram / litr zřídlo - obecně místo, z něhož jsou získávány přírodní zdroje, ve vztahu k minerální vodě pramen (přírodní) či vrt (umělý)

6 Značky minerálních vod (obrázky)


Stáhnout ppt "Balená voda."

Podobné prezentace


Reklamy Google