Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Porada pracovníků měst a obcí Královéhradeckého kraje vykonávajících agendu na úseku územního plánování a stavebního řádu část územní plánování 18. prosince.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Umisťování staveb.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Územní opatření o stavební uzávěře
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Územně analytické podklady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012 Pořízení zásad územního rozvoje (ZÚR) územně plánovací dokumentace kraje Povinností krajů podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „stavební zákon“) je pořídit a vydat pro své území zásady územního rozvoje (ZÚR) do 5 let od nabytí jeho účinnosti, tj. do Pořizování ZÚR JMK jako strategického dokumentu kraje bylo zahájeno v r

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Zásady územního rozvoje – základní § stavebního zákona § 36 – obsah ZÚR § 37 (2) – společné projednání s DO (3) – konzultace pro sousední státy (4) – projednání Vyhodnocení vlivů ZÚR na UR území § 38 – posouzení ZUR nadřízeným orgánem § 39 – veřejné projednání ZÚR § 40 – kontrola pořizovatelem § 41 – návrh na vydání ZÚR § 42 – aktualizace § 164 – evidence, ukládání ZÚR § 187 (3) – termín pořízení ZÚR (4) – zadání prvních ZÚR leden 2012

Průběh pořizování ZÚR JMK Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 1. etapa: Zadání Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje (dále jen „ZÚR JMK“) bylo projednáno a následně schváleno usnesením č. 1365/07/Z 20 ze dne opakovaná 1. etapa: Zadání ZÚR JMK bylo schváleno usnesením č. 698/10/Z12 ze dne seznam územně plánovací dokumentace, územních studií, významných oborových podkladů a dalších podkladů (cca 250) leden 2012

Průběh pořizování ZÚR JMK Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 2. etapa: v roce 2009 byl Návrh ZÚR JMK odevzdán a projednán s dotčenými orgány, MMR, sousedními kraji a zeměmi opakovaná 2. etapa : -v červnu 2010 bylo zahájeno projednání 2. Návrhu ZÚR JMK -25. června 2010 a) společné jednání b) projednání vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území -konzultace prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí byly informovány sousední země (Rakousko a Slovensko) leden 2012

Průběh pořizování ZÚR JMK Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu -srpen 2010 – leden 2011 dohodovací jednání (uplatněno 22 podání, z toho 17 stanovisek DO a 5 vyjádření sousedních krajů) - písemné dohody s DO -16. prosince 2010 doporučení Zastupitelstva Jihomoravského kraje k variantním záměrům -leden – únor 2011 posouzení 2. Návrhu ZÚR JMK – stanovisko MMR ze dne požadavky MMR byly splněny – protokol ze dne únor – březen 2011 úprava 2. Návrhu pro veřejné projednání (projektantem ZÚR JMK) leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu dubna 2011 veřejné projednání 2. Návrhu ZÚR JMK (podáno celkem 98 námitek a 83 připomínek) -duben – září 2011 vypořádání připomínek a námitek - návrh rozhodnutí o námitkách souhlasné stanovisko SEA k vyhodnocení vlivů na ŽP pokyny pro úpravu 2. Návrhu ZÚR JMK dle výsledků projednání - úprava dokumentace (projektant + dílčí části pořizovatel) - forma dokumentace (OOP) Průběh pořizování ZÚR JMK leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 3. etapa : - vydání ZÚR JMK příprava návrhu na vydání ZÚR JMK formou OOP Zastupitelstvo JMK vydalo ZÚR JMK na svém 25. zasedání dne usnesením č. 1552/11/Z nabytí účinnosti ZÚR JMK lhůta 15 dní ode dne kdy je vyvěšeno na poslední úřední desce odhad ………..cca leden 2012 Informace o průěhu pořizování ZÚR JMKPrůběh pořizování ZÚR JMK leden 2012

Zásady územního rozvoje (zákon č.183/2006 Sb., vyhláška č. 500/2006 Sb., zákon 500/2004 Sb.) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Zásady územního rozvoje se vydávají formou opatření obecné povahy (OOP) - Výrok textová a grafická část (výkresy) - Odůvodnění textová a grafická část (výkresy) - Vyhodnocení vlivů ZÚR na UR území případně schémata a tabulky hlavní stránka > Geoportál Jihomoravského kraje / krajský úřad / územní plánování > > dokumenty odborů krajského úřadu > odbor územního plánování a stavebního řádu > Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje > vydané ZÚR JMK > > OOP ZÚR JMK (2011) leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2011

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2011

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Zásady územního rozvoje -stanoví zejména základní požadavky na účelné a hospodárné uspořádání území kraje -vymezí plochy nebo koridory nadmístního významu a stanoví požadavky na jejich využití, zejména plochy nebo koridory pro veřejně prospěšné stavby, veřejně prospěšná opatření, stanoví kriteria pro rozhodování o možných variantách nebo alternativách změn v jejich využití -mohou vymezit plochy a koridory, s cílem prověřit možnosti budoucího využití, jejich dosavadní využití nesmí být měněno způsobem, který by znemožnil nebo podstatně ztížil prověřované budoucí využití („územní rezerva“). Zásady územního rozvoje (zákon č.183/2006 Sb., vyhláška č. 500/2006 Sb., zákon č. 500/2004 Sb.) leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) Textová část : kapitola A. Priority územního plánování JMK = konkretizace obecně formulovaných cílů a úkolů územního plánování = stanovení priorit územního plánování Jihomoravského kraje = obecné zásady, které platí vždy společně s konkrétním řešením kapitola B. Rozvojové oblasti a osy = zpřesnění rozvojových oblastí a os dle PÚR ČR = vymezení rozvojových oblastí a os nadmístního (krajského) významu Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) kapitola C. Specifické oblasti = zpřesnění specifických oblastí dle PÚR ČR (pro území JMK nevymezeny) = vymezení specifických oblastí nadmístního (krajského) významu kapitola D. Plochy a koridory = zpřesnění ploch a koridorů dle PÚR ČR = vymezení ploch a koridorů nadmístního (krajského) významu pro záměry a územní rezervy Tématické členění : veřejná infrastruktura – DI a TI ostatní plochy a koridory ÚSES Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) kapitola E. Koncepce ochrany a rozvoje přírodních, kulturních a civilizačních hodnot území kraje = krajské zásady ochrany a rozvoje přírodních hodnot (životní prostředí) = krajské zásady ochrany a rozvoje kulturních hodnot (památky) = krajské zásady ochrany a rozvoje civilizačních hodnot (historické, urbanistické a architektonické hodnoty) kapitola F. Koncepce ochrany a rozvoje krajiny území kraje = stanovení oblastí se shodným krajinným typem a jejich základních cílových charakteristik (2 podpůrné kroky – základní typy krajiny + krajinné oblasti regionálního významu) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) kapitola G. VPS a VPO = stanovení VPS (DI, TI + protipovodňová opatření) = stanovení VPO (protipovodňová opatření) kapitola H. Požadavky na koordinaci územně plánovací činnosti obcí JMK = požadavky – kap. D a G + výkres I.2 = tabulkový přehled záměrů a územních rezerv ve vazbě na území obcí Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) kapitola I. Vymezení ploch a koridorů k prověření územní studií = přehled územních studií, které bude pořizovat KrÚ JMK = lhůty pro jejich pořízení a vložení do evidence ÚPČ (web ÚÚR) kapitola J. Vymezení ploch a koridorů podmíněných pořízením regulačního plánu orgány kraje ZÚR JMK nestanovují žádné plochy a koridory. kapitola K. Vymezení ploch a koridorů podmíněných pořízením regulačního plánu na žádost ZÚR JMK nestanovují žádné plochy a koridory. Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) kapitola L. Zadání regulačního plánu ZÚR JMK nestanovují žádné zadání. kapitola M. Pořadí změn v území ( etapizace ) = podmiňující záměry, bez kterých nelze záměr realizovat kapitola N. Údaje o počtu listů a výkresů ( výroková část ZÚR ) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje ( Výrok ) Grafická část : Výkres I.1 Výkres uspořádání území kraje Výkres I.2 Výkres ploch a koridorů nadmístního významu včetně ÚSES Výkres I.3 Výkres oblastí se shodným krajinným typem Výkres I.4 Výkres VPS a VPO Výkres I.5 Výkres oblastí, ploch a koridorů nadmístního významu, ve kterých je uloženo prověření změn jejich využití územní studií Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Výkres I.1 Výkres uspořádání území kraje Grafická část : leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres I.2 Výkres ploch a koridorů nadmístního významu včetně ÚSES leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres I.3 Výkres oblastí se shodným krajinným typem leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres I.4 Výkres VPS a VPO leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres I.5 Výkres oblastí, ploch a koridorů nadmístního významu, ve kterých je uloženo prověření změn jejich využití územní studií leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (Odůvodnění) Textová část : Kapitola A. Vyhodnocení souladu ZÚR se Zadáním, projednání ZÚR = informace o splnění požadavků obsažených v Zadání = informace o projednání ZÚR podle § 37 stavebního zákona = informace o projednání ZÚR podle § 39 stavebního zákona kapitola B. Vyhodnocení koordinace využívání území z hlediska širších vztahů, soulad s PÚR ČR = koordinace území se sousedními kraji a státy = soulad s PÚR ČR Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (Odůvodnění) kapitola C. Komplexní zdůvodnění přijatého řešení = zdůvodnění výsledného řešení jednotlivých záměrů a územních rezerv = informace o variantách prověřovaných v rámci pořizování ZÚR JMK kapitola D. Výsledky vyhodnocení vlivů na UR území, stanovisko SEA = výstupy z Vyhodnocení vlivů… jsou přímo promítnuty ve výrokové části ( zejm. kap.D) a v odůvodnění (zejm. kap. C) = informace o tom jak bylo respektováno stanovisko SEA je uvedena v článku VI. Opatření obecné povahy kapitola E. Kvalifikovaný odhad záborů půdního fondu = zábory ZPF a PUPFL Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Grafická část : Výkres II.1 Širší vztahy Výkres II.2 Koordinační výkresm 1 : ……………………………………… Výkres II.3 Koordinační výkresm 1 : Výkres II.4 Výkres prověřovaných variant koridorů DI a TI Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (Odůvodnění) leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres II.1 Širší vztahy leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres II.2 Koordinační výkres leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Grafická část : Výkres II.4 Výkres prověřovaných variant koridorů DI a TI leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (Odůvodnění – Vyhodnocení vlivů na UR území) Textová část : oddíl A. Vyhodnocení vlivů ZÚR JMK na ŽP (SEA) = metodika, hodnocení ZÚR z hlediska všech složek ŽP = podrobněji hodnocení vlivů na obyvatelstvo – veřejné zdraví = HIA oddíl B. Vyhodnocení vlivů ZÚR JMK na území NATURA 2000 = metodika, hodnocení vlivů ZÚR na EVL a PO, výstupy zapracovány do SEA oddíl C. Vyhodnocení vlivů ZÚR JMK na stav a vývoj území = hodnocení ZÚR z hlediska vybraných sledovaných jevů ÚAP Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (Odůvodnění – Vyhodnocení vlivů na UR území) oddíl D. Předpokládané vlivy na výsledky SWOT analýzy = jak ZÚR JMK podporují využití silných stránek, posílení slabých stránek, využití příležitostí a eliminaci/snížení hrozeb oddíl E. Vyhodnocení přínosů ZÚR JMK k naplnění priorit ÚP = hodnocení republikových a krajských priorit ÚP = vztah ZÚR k PÚR a ke krajským koncepcím oddíl F. Vyhodnocení vlivů ZÚR JMK na UR = vyhodnocení vlivů ZÚR z hlediska vyváženosti 3 pilířů (žp, ekonomický, sociální) = shrnutí přínosů ZÚR (2 hlediska : 1. strategický dokument kraje, kterým je usměrňován rozvoj kraje v krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých horizontech 2. monitoring jejich uplatňování (každé 2 roky) zajišťuje schopnost reagovat na nové skutečnosti) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (Odůvodnění – Vyhodnocení vlivů na UR území) Grafická část : 1. Vlivy na obyvatelstvo, kulturní a historické hodnoty území 2. Vlivy na povrchové a podzemní vody 3. Vlivy na ZPF a PUPFL 4. Vlivy na horninové prostředí 5. Vlivy na přírodu a krajinu 6. Vyhodnocení synergických a kumulativních vlivů 7. Vyhodnocení vlivů na PO a EVL Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Závaznost zásad územního rozvoje - § 36 (5) SZ ZÚR jsou závazné - pro pořizování a vydávání územních plánů - pro pořizování a vydávání regulačních plánů (orgány územního plánování / pořizovatelé územních plánů) - pro rozhodování v území (všechny správní orgány vydávající rozhodnutí - SÚ, DO) leden 2012

Aplikace vydaných ZÚR JMK Při územně plánovací činnosti: - uvést ÚP do souladu s následně vydanými ZÚR JMK - zpřesňovat plochy a koridory vymezené v ZÚR JMK (ZÚR jsou v souladu s PÚR) - při pořizování nových ÚP nezapomínat na soulad se ZÚR JMK Při rozhodování v území: - ověřit zda ÚP/RP/změny jsou v souladu se ZÚR JMK ( zejména ÚP/ změny ÚP schválené před vydáním ZÚR JMK ) a) není-li ÚPD obce se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle této ÚPD b) je-li ÚPD obcí se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle ZÚR JMK - nezapomínat, že v odůvodnění rozhodnutí musí být komentován soulad s vydanou ÚPD, tj. nejen soulad s ÚP, ale i s vydanými ZÚR JMK Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Územní rozhodování po vydání ZÚR JMK Umisťovat stavby nebo zařízení, jejich změny, měnit jejich vliv na využití území, měnit využití území a chránit důležité zájmy v území lze jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, nestanoví-li stavební zákon jinak. ( § 76 (1) SZ ) V územním řízení stavební úřad posuzuje, zda je záměr žadatele v souladu: a) s vydanou územně plánovací dokumentací ( ZÚR, ÚP, RP ) b) s cíli a úkoly územního plánování, zejména s charakterem území, s požadavky na ochranu architektonických a urbanistických hodnot v území c) s požadavky tohoto zákona a jeho prováděcích právních předpisů, zejména s obecnými požadavky na využívání území ( upřesnění ZÚR v ÚP ) d) …………… ( § 90 SZ ) Při užití zjednodušeného způsobu územního rozhodování stavební úřad posuzuje, zda navrhovaný záměr žadatele: - podstatně nezmění poměry v území ( US - § 96 SZ, ohlášení JS - § 104 SZ ) - …………….. leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu ÚAP a ZÚR, aktualizace ( podněty pro ZÚR ) Pro optimální usměrňování rozvoje území je potřeba analyzovat stav území, navrhovat řešení, monitorovat co se v území děje a reagovat na změny. Tyto funkce jsou rozděleny mezi dva nástroje územního plánování, které vytvářejí systémový celek: Analýza = analýza stavu a vývoje území (ÚAP) databáze limitů, záměrů, hodnot a problémů k řešení Návrh řešení = koncepce účelného uspořádání území (ZÚR) Monitoring = průběžná/úplná aktualizace dat (aktualizace ÚAP) Reakce na změny = aktualizace navržené koncepce (aktualizace ZÚR) Monitoring – Reakce – Monitoring – Reakce …… leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu ÚAP a ZÚR, aktualizace ( podněty pro ZÚR ) Aktualizace ÚAP ORP: T zpracování dokumentace= 06/2012 nejpozději 18 měsíců od pořízení ÚAP nebo jejich poslední úplné aktualizace pořizovatel pořídí návrh nové úplné aktualizace ( § 28 odst. 2 SZ ) T poskytnutí a zveřejnění dokumentace= 12/ ÚAP/aktualizace ÚAP se poskytuje stavebním úřadům, ( § 166 odst.1 SZ ) na žádost poskytovatelům údajů, - zveřejňuje se způsobem umožňujícím dálkový přístup ( § 166 odst.2 SZ ) - pořizovatel upraví ÚAP / aktualizaci ÚAP podle výsledků projednání a bezodkladně je zašle krajskému úřadu ( § 29 odst.1 SZ ) leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Aktualizace ZÚR JMK - podněty pro ZÚR JMK Záměry vznikají a sledují se na 3 úrovních: Republiková (nadregionální) – státní koncepce jednotlivých resortů, pořizuje vláda, zejména ústřední správní orgány územní plánování – Politika územního rozvoje České republiky Regionální (nadmístní) – krajské koncepce jednotlivých resortů, pořizuje kraj, zejména odbory KrÚ územní plánování – Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje Lokální (místní) – obecní koncepce pořizuje obec, zejména odbory MěÚ, OÚ územní plánování – Územní plán leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Aktualizace ZÚR JMK - podněty pro ZÚR JMK Všechny podněty, ať už se jedná o: postřehy k dokumentaci postřehy při aplikaci ZÚR JMK v územně plánovací činnosti obcí postřehy při aplikaci ZÚR JMK v rozhodovací činnosti SÚ postřehy při aplikaci ZÚR JMK v rozhodovací činnosti DO apod. … nám průběžně ( nejlépe ihned ) dejte vědět … leden 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Děkujeme za pozornost Ing. arch. Jana D ě rdová, po ř izovatel ZÚR telefon: Ing. Jana Svobodová, po ř izovatel ZÚR telefon: leden 2012