1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Pracovní právo. Pohovor
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Zdravotní pojištění v EU Šárka Kněžická, Adam Ander Kancelář zdravotního pojištění
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Legislativní rámec zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ing. Maria Seifertová Liberec
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Pojem přeměna obchodní společnosti
Podpora v nezaměstnanosti
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Realita zahraničního náboru
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Příjmy z kapitálového majetku
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Pracovnělékařské služby
Právo sociálního zabezpečení
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Správa sociálního zabezpečení
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Právo sociálního zabezpečení
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti

Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá a je k dispozici k přijetí vhodného zaměstnání – Viz i definice zákona o zaměstnanosti – uchazeč o zaměstnání Dávky v nezaměstnanosti podléhající koordinaci –Peněžité dávky – mají nahradit příjem osoby a zajistit její obživu (v ČR podpora v nezaměstnanosti) –Věcné dávky – pomoc při hledání nového zaměstnání, je poskytovaná v rámci veřejných služeb zaměstnanosti 2

3 Nezaměstnanost a voln ý pohyb osob Čl. 45 Smlouvy o fungování EU – volný pohyb pracovníků zahrnuje mimo jiné: –Právo ucházet se o skutečně nabízené pracovní místo – možnost odejít do jiné země za účelem vyhledání zaměstnání –Právo pohybovat se za tímto účelem na území jiných členských států – ucházet se o nabízená zaměstnání po celém území jiného členského státu –Právo zůstat na území členského státu po skončení zaměstnání – například v případě propuštění zůstat na území hostitelského státu za účelem vyhledání nového zaměstnání

4 Nezaměstnanost a voln ý pohyb osob Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/38/ES o právu občanů Unie a jejich rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států – Všichni občané Unie mají právo pobytu na území jiného členského státu po dobu delší než tři měsíce, pokud mimo jiné: – v hostitelském členském státě zaměstnanými osobami nebo osobami samostatně výdělečně činnými. – Pro tyto účely si občan Unie, který již není zaměstnanou osobou ani samostatně výdělečně činnou osobou, ponechává postavení zaměstnané osoby nebo osoby samostatně výdělečně činné v těchto případech: je řádně zapsán jako nedobrovolný nezaměstnaný poté, co byl zaměstnán více než jeden rok a je řádně zaregistrován u příslušného úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání; je řádně zapsán jako nedobrovolný nezaměstnaný po skončení pracovní smlouvy na dobu určitou kratší jednoho roku nebo poté, co se během prvních dvanácti měsíců stal nedobrovolně nezaměstnaným, a zaregistrován u příslušného úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. V tom případě si postavení pracovníka ponechává na dobu alespoň šesti měsíců; zahájí odbornou přípravu. Pokud není nedobrovolně nezaměstnaný, může si postavení pracovníka ponechat, pouze vztahuje-li se odborná příprava k jeho předchozímu zaměstnání.

5 Úprava koordinace dávek v nezaměstnanosti Kapitola 6 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 883/2004 o koordinaci národních systémů sociálního zabezpečení (čl. 61 – 65) Modifikace základních principů koordinace v důsledku: onávaznosti dávek na postavení pracovníka a práva na pobyt opovinnosti řádné registrace u orgánu veřejných služeb zaměstnanosti opovinností uchazeče o zaměstnání spolupracovat s orgány veřejných služeb zaměstnanosti okontroly plnění povinností uchazeče o zaměstnání spolupracovat s orgány veřejných služeb zaměstnanosti oZvláštního postavení přeshraničních pracovníků

Příslušný stát k poskytování dávek Čl. 61 koordinačního nařízení – Příslušná je instituce členského státu, v němž nezaměstnaná osoba naposledy získala doby pojištění, pokud jsou podle těchto předpisů vyžadovány, doby zaměstnání, pokud jsou podle těchto předpisů vyžadovány, doby samostatné výdělečné činnosti, pokud uvedené předpisy je vyžadují, – Přihlíží se k dobám pojištění, zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti získaných podle právních předpisů jiného členského státu; – Pokud příslušné právní předpisy vyžadují doby pojištění, nepřihlíží se k dobám zaměstnání (SVČ), zohledňují se, pokud je lze podle příslušných právních předpisů považovat za doby pojištění Výjimka – přeshraniční pracovník 6

7 Princip zákazu diskriminace na základě státní příslušnosti Nezaměstnaná osoba: se registruje u úřadu práce ve státě, ve které pracovala naposledy žádá o dávky u úřadu práce ve státě, ve kterém naposledy pracovala dávky jsou jí poskytované za stejných podmínek jako státním příslušníkům hostitelského státu Př. český zákon o zaměstnanosti stanoví: Pro účely zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí podle tohoto zákona se za cizince nepovažuje občan Evropské unie a jeho rodinný příslušník a rodinný příslušník občana České republiky.

8 Princip sčítání dob pojištění nebo dob zaměstnání Ve většině členských států - podmínka vzniku nároku na dávku potřebná doba pojištění nebo potřebná doba zaměstnání Příklad český zákon o zaměstnanosti Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který a) získal v rozhodném období zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou, b) požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a c) ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

9 Princip výplaty dávek do ciziny Návaznost na:  povinností uchazeče o zaměstnání spolupracovat s orgány veřejných služeb zaměstnanosti  kontrolu plnění povinností uchazeče o zaměstnání - spolupracovat s orgány veřejných služeb zaměstnanosti Pokud je výše dávky poskytována podle příjmů přihlíží se výlučně k platu nebo příjmu z výdělečné činnosti, který dotyčná osoba obdržela za svou činnost jako zaměstnance nebo OSVČ

Hledání zaměstnání v cizině Právo volného pohybu pracovníků zahrnuje i právo hledat si zaměstnání v jiném členském státě Zachování nároku na dávky od příslušné instituce Podmínky – Zápis do evidence uchazečů o zaměstnání před odjezdem v příslušném státě – Musí zůstat k dispozici službám zaměstnanosti nejméně 4 týdny poté, co se stala nezaměstnanou – Zápis do evidence uchazečů o zaměstnání v každém jiném ČS, kde hledá zaměstnání, a podřídit se tam kontrole – Nárok na dávku je zachován po dobu 3 měsíců ode dne, kdy tato osoba přestala být k dispozici službám zaměstnanosti příslušného státu (celková doba pobírání dávky však nesmí překročit maximální doby poskytování dávky), lze prodloužit – Dávky vyplácí příslušná instituce 10

11 Přeshraniční pracovník - zvláštnosti Každá osoba zaměstnaná nebo samostatně výdělečně činná v určitém členském státě, která má bydliště v jiném členském státě, do něhož se zpravidla vrací denně nebo alespoň jedenkrát týdně – Registruje se u úřadu práce země bydliště, nikoli země posledního výkonu zaměstnání – Dávky jsou vypláceny státem, ve kterém má bydliště – Možnost registrace ´v zemi, kde naposledy pracoval ale dávky vyplácí stát bydliště

12 Atypický přeshraniční pracovník Každá osoba zaměstnaná nebo samostatně výdělečně činná v určitém členském státě, která má bydliště v jiném členském státě, do něhož se zpravidla vrací méně než jedenkrát týdně. Jedná se například o sezónní zaměstnance Dvě možnosti: – 1. Registrace na úřadu práce ve státě bydliště a dostávat zde dávky – 2. Registrace ve státě posledního výkonu práce dostávat zde dávky

13 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.