Jaká je situace ve Fukušimě nyní? Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR, 250 68 Řež Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Praha E_mail:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ovládáme králíčka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Advertisements

Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Závažné havárie v minulosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Hodnocení kvality výuky 2014 – 2015 LS Říjen 2015.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Praha, Ing. Petr Řádek Číslování vlaků - Rekapitulace Setkání dopravců a zástupců provozovatele dráhy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
DOBRÝ SLUHA ALE ZLÝ PÁN Dana Drábová. JADERNÁ ENERGIE: DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN Potenciální riziko jaderných elektráren spočívá v možnosti ztráty kontroly.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Jsou venkovské školy horší než městské?
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ELEKTRÁRNY.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Rozhodování 1.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Téma 11: Finanční plánování
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Foto zdroj: SHENZHEN Foto zdroj:
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Vykazování postupu nebo stavu
Digitální učební materiál
Obecné výklady o důkazech
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
RIZIKO.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Atmosféra Země.
Jilemnický Krakonoš
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Život bez střeva , Praha.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Statistická pravda o insolvenčních řízeních
Transkript prezentace:

Jaká je situace ve Fukušimě nyní? Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR, Řež Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Praha E_mail: WWW: 1. Úvod 2. Proč k havárii došlo? 3. Jaké byly následky? 4. Jak se likvidují dopady? 5. Současný stav a jak v budoucnu 7. Situace s radiací 8. Závěr Fukušima pět let poté Seminář Energetická komise AV ČR

Japonsko a jaderná energetika 1)Nedostatek fosilních zdrojů 2)Omezené možnosti využití obnovitelných zdrojů 3) Ostrovní stát, nemožnost importu elektřiny Ói Fukušima II Mondžu Sendai 54 reaktorů 30 % elektřiny

Co havárii způsobilo?

Tohoku zemětřesení a cunami 11. března 14:46 JST !! Největší známé zemětřesení v Japonsku !! Velikost 9 magnituda vytvořilo extrémně vysokou vlnu cunami až 40 m Přírodní katastrofa z největšími ekonomickými dopady (podle počtu obětí byly už větší): mrtvých a pohřešovaných (2016) Zničeno obrovské množství podniků i elektráren budov totálně, zpola a částečně Extrémní zemětřesení a cunami hlavně velikost cunami bylo pro Japonsko opravdu nečekané. Z toho hlediska byla havárie způsobena extrémní přírodní katastrofou !!!

Příklad protržení přehrady Fudžinuma 1800 domů zaplaveno, několik obětí (vpravo) Následky zemětřesení i cunami

Cunami Cunami u a v elektrárně Fukušima I :41

Základní kritická místa Výška vlny cunami Zařízení pro pumpování mořské vody Turbínová hala Reaktorová budova Ochranný val Dieselagregát 1)Podcenění velikosti možného extrémního cunami (dáno i selháním systému dozoru 2)Umístění dieselagregátů v suterénu a bez vodotěsné izolace 3)Nepočítalo se s nadprojektovými haváriemi a úplnou ztrátou dodávek proudu 4)Nebyly zde v dostatečně bezpečné záloze zdroje elektřiny, zdroje vody a čerpací i stříkací zařízení Z tohoto hlediska šlo o havárii způsobenou lidským faktorem !!!

Následky havárie

Hlavní dopady havárie 1)Zničení aktivní zóny a její roztavení u tří reaktorů (1., 2. a 3. blok) 2)Výbuch vodíku zničil horní části tří budov (1., 2. a 4. blok) 3)Jejich trosky popadaly i do bazénů s vyhořelým palivem 4)Nahromadění velkého množství kontaminované vody (z cunami, havarijního chlazeni a spodní voda) 5)Evakuace, únik radioaktivity, kontaminace a dlouhodobá nemožnost návratu

Pracovníci elektrárny: Dva mezi mSv dalších šest přes 250 mSv celkově 167 přes 100 mSv žádné zdravotní problémy pro pracovníků, kteří v areálu pracovali a pracují V elektrárně byly i smrtelné úrazy, ale nesouvisely s radiací Nedošlo k žádným pozorovatelným zdravotním dopadům ani u pracovníků elektrárny a ani u evakuovaných či obyvatel v dalších zasažených oblastí Psychické a sociální dopady jsou však značné – vedly i k nepřímým obětem, zhoršení podmínek při evakuaci nemocnic a domovů pro přestárlé nebo sebevraždy Dozimetrické dávka a zdravotní dopady Pečlivá dozimetrická sledování kontaminovaných oblastí – reálná měření dávají nižší dávky než odhady. Dávky jsou srovnatelné s přirozeným pozadím – nevedou k riziku

Někteří zůstali – problém se zvířaty

Jak se likvidují následky? Současný stav a co dále

Vyvezení palivových souborů z bazénů Čtvrtý blok – již vyvezen Třetí blok – odklizení trosek, i těžkých z bazénů, začátek stavby krytu Druhý blok – rozhodnutí o postupu vyvezení - neuzavřeno První blok – odstranění provizorního krytu, začátek odstraňování trosek

Plán postupu: 1)3. blok: 2017 dokončení krytu a instalace transportního zařízení, 2018 vyvezení bazénu 2)1. blok – odstranění trosek, postavení krytu a instalace transportního zařízení, 2020 vyvezení palivových souborů 3)2. blok – rozhodnutí o postupu vyvezení, 2020 – vyvezení vyhořelého paliva Testování transportního zařízení pro 3. blok Demolice zničené horní části 1. bloku Test stavby krytu 3. bloku

Vyřešení problémů s radioaktivní vodou Zdroje: 1) Cunami 2) Chlazení v prvních týdnech 3) Spodní voda Řešení: 1) Dekontaminace, 137 Cs, 90 Sr a vše kromě tritia 2) Odčerpávání spodní vody 3) Ledová stěna 4) Stěna, vybetonování přístaviště, vyčištění a zabetonování kanálů

1)Začátek zprovozňování ledové stěny – březen )Nejdříve část blízká moři – test ovlivnění výšky spodní vody 3)Odčerpávání vody ze suterénu reaktorových budov → zabránění přetoků do strojoven 4)Dokončení stěny – konec roku )Odčerpání vody ze strojoven a jejich vysušení 6)Odčerpání vody z reaktorových budov

Co s tritiem? 1)Tritium nelze chemicky oddělit od lehkého vodíku 2)Tritium je součástí životního prostředí – vzniká kvůli kosmickému záření Dvě možnosti likvidace vody obsahující tritium: 1)Zředit a vypustit do moře (kontroverzní hlavně pro rybáře) 2)Odstranit speciálním zařízením (třeba firmy Kurion nebo Rosatomu) – velice drahé Velký počet nádrží v areálu elektrárnyTestovací zařízení firmy Kurion

Poznání situace uvnitř kontejnmentů 1)Potřeba dekontaminace vnitřních prostor 2)Využití endoskopu 3)Využití tomografie pomocí mionů (1. a 2. blok – zóna je z velké části zničena) 4)Využití robotů pronikajících do kontejnmentu (u 1. bloku první dva průzkumy, u 2. bloku se připravuje) Umisťování detektorů mionů u prvního bloku Robot, který má proniknout do kontejnmentu

Co dál v nitru kontejnmentu? 1)Zjistit, jak vypadá situace uvnitř kontejnmentů a jaký je stav zničených aktivních zón (mionové skenování, roboty v kontejnmentu u 2. a 3. bloku) 2)Vodotěsné roboty v suterénu – najít případné protavené palivo 3)Najít všechny netěsnosti u kontejnmentů a zlepšit jejich statiku 4)Najít metodu likvidace a odstranění zničené aktivní zóny: 1) Jednodušší – vyplnit kontejnment vodou (stínění) a pomocí robotů odstranit zničenou aktivní zónu 2) Složitější – pokud nepůjde vyplnění kontejnmentu vodou provést 5)Poznání situace uvnitř kontejnmentu – následujících pár let 6)Likvidace zničených aktivních zón – několik desetiletí 7)Poté likvidace celé elektrárny

Zlepšení podmínek v elektrárně Pracovníci v elektrárně pracují v prostředí s radiací, nutná pečlivá dozimetrická kontrola 1)Dekontaminace v areálu umožnila ve velké části pohyb bez ochranných oděvů 2)Snížení objemu odpadu – spalovna 3)Dekontaminace vody a snížení aktivity z nádrží, aktivita na hranicích areálu pod roční dávkou 1 mSv 4)Odpočinková budova, kantýna, obchod – zlepšení podmínek pro pracovníky 5)Přesun ubytování a zázemí s Narahy blíže k elektrárně

Jak v zasažených oblastech?

Dekontaminace a návrat obyvatel Odvolána omezení v oblastech za 20 km zakázanou zónou, které nehrozí roční dávkou překračující 20 mSv, to znamená: znovuotevření škol, nemocnic a úřadů – začal návrat dobrovolně evakuovaných, problém s obnovou infrastruktury a zaměstnaností Oblasti v zakázané a evakuované zóně jsou rozděleny na tři typy: 1)Aktivita menší než pro roční dávku 20 mSv – spuštění návratu, obnova infrastruktury, intenzivní dekontaminace 2)Dávka mezi 20 mSv až 100 mSv – intenzivní dekontaminace pro umožnění návratu 3)Dávka nad 100 mSv – dlouhodobé omezení návratu Začal návrat – podmínky, vyhovující dozimetrická situace a vypracovaný plán rekonstrukce

První zrušení veškerých omezení u části zakázané zóny 1)Konec roku 2011, studené odstavení, odvolání omezení v zóně 20 – 30 km. 2)V průběhu let 2012 až 2013 klasifikace jedenácti zasažených území. 3)Postupné otevírání méně kontaminova- ných částí (I. a II.) pro návštěvy a práce přes den (nelze zůstávat přes noc). 4)Konec roku 2013 omezené povolení trvalejšího pobytu v části města Tamura 5)Zrušení všech omezení u části města Tamura – 1. duben )Následovala vesnice Kawauči (26. dubna) a poté město Naraha (6. září) 7)V průběhu dvou let by měla následovat další místa mimo nejvíce kontaminovaných 8)Podstatné – obnova infrastruktury a pracovních příležitostí – Džobánská železnice a dálnici Zakázaná zóna obyvatel „Dobrovolná“ evakuace

Klíčové výzvy k řešení rekonstrukce oblasti 1)Obnova infrastruktury – už se povedlo zprovoznit silnici č. 6 i dálnici Džoban, železnici Džoban jen částečně část její trasy se jede autobusy. Potřeba obnovení výjezdů a dalších cest 2)Obnova nemocnic, zdravotních zařízení, obchodů a škol. 3)Obnova pracovních příležitostí – výzkumná střediska pro robotiku a dekontaminaci, výroba v oblasti elektroniky a obnovitelných zdrojů 4)Obnova pěstování rýže a ovoce, obnova rybářství 5)Nutnost pro intenzivní dekontaminaci – vybudování přechodného úložiště radioaktivního odpadu z dekontaminace. Březen 2015 zahájení provozu jeho části (Okuma a Futaba) 6)Nalezení metod dekontaminace silně kontaminovaných oblastí (III. zóna)

Dekontaminace lesa (Iitate) ©Jeremy Sutton-Hibbert/Greenpeace Pokles dávky přirozeným rozpadem, dekontaminaci i transportem radioaktivních látek – nutnost sledovat vývoj (transport) Snížení aktivity mezi a 29. 9, 2015 v středním o 65 % – otevření všeho, kromě nejsilněji kontaminované zóny 2022 – zbytek (zpoždění není vyloučeno)

Zdravotní dopady?

Epidemiologické studie dozimetrické Studium vnitřní kontaminace pomocí celotělových počítačů Rjugo Hajáno říjen 2011 – únor 2012 z měřených: 88 % bez měřitelné kontaminace 12 % slabé stopy pod hyg. Limity březen 2012 – listopad 2012 z osob: 99 % bez měřitelné kontaminace 1 % slabé stopy pod hyg. Limity Větší stopa (vedoucí k 1 mSv senioři z hub) Hlavní dopady jsou psychické Větší následky než radiace má strach z ní a evakuace Největší pomoc tak lze dát v této oblasti Důležité jsou i drobné akce navracející věci k normálu Poprvé po pěti letech se otevřelo přírodní bruslení ve městě Kawamata

Epidemiologické studie rakoviny štítné žlázy Ultrazvukové metody – kontrola veškeré mládeže do 18 let: Větší výskyt abnormalit – dáno použitím modernějších přístrojů. Potvrzeno srovnáním studií v zasažených a nezasažených oblastech: Zasažená: Fukušima - výskyt těchto malých bulek 41,2 %, Nezasažené: Aomori 57,6 %, Jamanaši 69,4 % a Nagasaki 42,5 %. Výskyt rakovin vyšší, ale odpovídá s vysokou pravděpodobností intenzivnímu skríningu Podobné u rozsáhlého sledování štítné žlázy u obyvatel, probíhá druhá série (doposud 116 případů) Inkubační doba rakoviny 4 roky → první série je jako standard Proč zjištěné případy rakoviny štítné žlázy nejsou z radioaktivity: 1)Obdržená dávka lidí ve Fukušimě je malá 2)Radioaktivní jód se nedostal do potravinového řetězce 3)Nejsou případy u dětí, které v době havárie měli méně než pět let 4)Výskyt abnormalit v nezasažených prefekturách je stejný 5)Není korelace mezi výskytem rakoviny a obdrženou dávkou 6)Geneticky je rakovina jiná než v Černobylu

Poučení z havárie 1)Nutnost počítat i z extrémními přírodními katastrofami. 2)Striktní oddělení úřadu pro jadernou bezpečnost (regulačního úřadu) od úřadu propojujícího odvětví. 3)Nutnost počítat s kompletním výpadkem proudu a mít připravena řešení (dostatek mobilních prostředků pro náhradní dodávky elektřiny i vstřikování vody). 4)Mít dostatek prostředků na likvidaci i více paralelně probíhajících událostí. 5)Připravené varianty evakuace, hlavně řešení problémů s imobilními lidmi. 6)Lépe vysvětlit veřejnosti rizika spojená s radiací (vysvětlení principu ALARA), aby dokázala racionálněji rizika srovnávat.

Závěr 1)Havárie Fukušimy I je druhou největší havárií v historii jaderné energetiky 2)V důsledku havárie a radiace nezahynul nikdo 3)V současné době se pomalu začíná s likvidací elektrárny 4)Vyvezl se čtvrtý bazén, příprava vyvezení třetího je v plném proudu a u prvního a druhého je stanovena cesta k němu 5)Dokončuje se řešení situace s radioaktivní vodou: Dekontaminace, stavba pobřežní stěny, stavba ledové stěny okolo reaktorů, odčerpávání spodní vody nad areálem. 6)Začíná se pronikat do nitra kontejnmentů – ovšem cesta k likvidaci zničených aktivních zón bude dlouhá 7)Začal se návrat do evakuovaných zón – kromě nejvíce kontaminovaných do konce roku )Největší problém – obnova infrastruktury a pracovní místa 9)Pečlivé sledování potvrzuje, že zdravotní dopady radiace jsou zanedbatelné 10)Pomoc je potřeba soustředit na řešení psychických a sociálních dopadů