Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA."— Transkript prezentace:

1 VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA

2 Autor DUM Mgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP „Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Jaderná elektrárna, palivo, uran, jaderná reakce, reaktor, turbína, generátor, havárie, Temelín, Dukovany, výhody, nevýhody Očekávaný výstup Žák se seznámí s funkcí jaderné elektrárny. Dozví se, kde se nachází jaderné elektrárny v ČR, dozví se jaké jsou výhody a nevýhody jaderných elektráren, na závěr odpovídá na otázky. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y. Velikost 777 kB

3 Jaderná elektrárna

4 V jaderné elektrárně se teplo
potřebné k výrobě elektřiny získává řetězovou jadernou reakcí.

5 Jak funguje jaderná elektrárna?
uran jaderná reakce teplo proměna vody na páru turbína generátor elektrická energie Reaktor je naplněn vodou nebo jinou látkou, která ho ochlazuje. Shora se do něj spouštějí tyče, ve kterých je jaderné palivo. Palivem bývá uran 235. Při této reakci vzniká v reaktoru hodně tepla a to se chladící látkou odvádí pryč. Ve výměníku se tímto teplem ohřívá voda a mění se na páru. Párou se pohání turbína, která otáčí generátorem na výrobu elektrické energie.

6 19. Sekundární okruh – modrá - voda, červená - pára
10. Transformátor 18. Primární okruh - voda 9. Elektrický generátor 4. Řídicí tyče 2. Chladící věž 3. Reaktor 17. Chladící okruh 8. Turbína 6. Parogenerátor

7 Jaderná elektrárna DUKOVANY

8 Chladící věže jaderné elektrárny TEMELÍN

9 Výhody jaderné elektrárny
Objem spotřebovaného paliva je velmi malý. Jaderný blok o výkonu 1000 MW potřebuje ročně pouze zhruba 32 tun paliva. Náklady na provoz jaderné elektrárny jsou relativně velmi malé. Malá plocha zabraná elektrárnou na jednotku dodávané elektrické energie. Při normálním provozu se jedná o velmi ekologický zdroj. Problémy s ekologickými dopady mohou nastat pouze v případě havárie.

10 Nevýhody jaderné elektrárny
Problémy s vyhořelým jaderným palivem - musí se uložit v trvalém podzemním úložišti. V případě havárie mohou být následky velmi velké. Za celou dobu využívání jaderné energie pro výrobu elektřiny se staly pouze tři velké havárie: - v jaderné elektrárně Three Mile Island nepřinesla žádné oběti ani dopady na životní prostředí - havárie v Černobylu si vyžádala přibližně 70 přímých obětí, oběti radiace způsobené zvýšeným počtem výskytu rakovin se odhadují na několik tisíc. - havárie ve Fukušimě byla způsobena zemětřesením a následném cunami. V důsledku této havárie nikdo nezahynul.

11 Tragédie v Černobylu Dne 26. 4. 1986 došlo v Černobylu k těžké havárii
reaktoru. Katastrofu zavinilo lidské selhání při testování bezpečnostních systémů reaktoru. Do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval Východní Evropou a Skandinávii, do celé severní polokoule. Celkem byla zamořena oblast o rozloze 146 tisíc kilometrů čtverečních. Radiace se udrží v oblasti ještě 24 tisíc let.

12 Děkuji Vám za pozornost. Následují otázky k procvičení učiva.

13 Jaké palivo se používá v jaderné elektrárně?
Kde se nachází jaderné elektrárny v ČR? Jaké jsou výhody jaderné elektrárny? Jaké jsou nevýhody jaderné elektrárny?

14 Použité zdroje informací:
Romanov, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Kuntoff Steffen , [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Adámek Petr, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:   Japo, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Sunking2, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Skotan, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Montgomerry Carl, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA."

Podobné prezentace


Reklamy Google