Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 25. 11. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 25. 11. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme."— Transkript prezentace:

1

2 VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA

3 Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 25. 11. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Vítr, elektrárna, lopatka, generátor, výhody, nevýhody Očekávaný výstup Žák se podrobně seznámí, na jakém principu fungují větrné elektrárny, zjistí, jaké jsou výhody a nevýhody větrných elektráren. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní e-maily. Velikost924 kB

4 VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA

5 Síla větru se využívala již v dávných dobách. Větrné mlýny se užívaly k mletí obilí, čerpání vody ze studny, lisování oleje.

6 Jak funguje větrná elektrárna VÍTR lopatka vrtule rotor převodovka generátor ELEKTRICKÁ ENERGIE Proudění vzduchu naráží na lopatky rotoru a tím ho roztáčí. Hřídel rotoru je spojena pomocí převodů s hřídelí generátoru, který vyrábí elektrický proud.

7 Výhody větrné elektrárny do atmosféry se neuvolňují žádné skleníkové plyny nezatěžují okolí odpady ke svému provozu nepotřebují vodu vítr je zdarma provoz větrných elektráren je bezpečný - nehrozí riziko zamoření jako v případě havárie jaderné elektrárny moderní větrné elektrárny jsou schopny fungovat bez mechanické převodovky, která byla zdrojem hluku

8 Nevýhody větrné elektrárny lze je stavět pouze v místech, kde má větrné proudění potřebné parametry. mají malý výkon, a proto by jich bylo třeba postavit velký počet, aby dodávaly potřebné množství energie nemohou být hlavním zdrojem elektrické energie pro celou ČR. větrné elektrárny starších typů jsou srovnatelně hlučné jako ostatní typy elektráren námraza odletující z větrných elektráren může ohrožovat život či majetek. při velkém větru může dojít k poškození rotoru a následně celé větrné elektrárny.

9

10 Kontrolní otázky: 1.Popiš princip fungování větrné elektrárny. 2.Jaké jsou výhody větrných elektráren? 3.Jaké jsou nevýhody větrných elektráren? 4.Zjisti, kde v tvém nejbližším okolí se vyskytují větrné elektrárny.

11 Použité zdroje informací: Tomasz Sienicki, [cit. 2012-11-25]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Turbiny_wiatrowe_ubt.jpeg Polák Jan, [cit. 2012-12-13]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jind%C5%99ichovice_pod_Smrkem,_v% C4%9Btrn%C3%BD_ml%C3%BDn_(3).jpg Lurdes Cardenal, [cit. 2012-11-25]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Campo_de_Criptana_Molinos_de_Viento _2.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Campo_de_Criptana_Molinos_de_Viento _2.jpg?uselang=cs Romanov, [cit. 2012-11-26]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/28635/readerboy-by-jantonalcor.jpg Martin Vavřík, [cit. 2012-11-25]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:OstruznaElektrarny.jpg Sunking2, [cit. 2012-11-26]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/63433/thumbs-down-smiley-by-sunking2.jpg Skotan, [cit. 2012-11-26]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/28688/thumbs-up-smiley-by-skotan.jpg Bodoklecksel, [cit. 2012-12-13]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Windkraft1.jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 25. 11. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme."

Podobné prezentace


Reklamy Google