Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv."— Transkript prezentace:

1 Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv. turbogenerátor. Mechanická energie proudící vody se tak mění na základě elektromagnetické indukce na energii elektrickou; ta se transformuje a odvádí do míst spotřeby.

2

3

4 Francisova turbína Peltonova turbína Kaplanova turbína

5 Přečerpávací el. Jde v principu o soustavu dvou nádrží. Voda vypouštěná spádem z horní vyrábí elektřinu v době její největší potřeby, mimo špičku se při využití tzv. levné elektřiny voda přečerpává z dolní nádrže zpět do horní.

6

7 Rozdělení Vodní elektrárny dělíme na: vodní elektrárny malé vodní elektrárny (do 10 MW včetně) přečerpávací vodní elektrárny přílivové elektrárny

8

9

10 Výkony el.

11 Výhody Nevýhody

12 Mapa


Stáhnout ppt "Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv."

Podobné prezentace


Reklamy Google