Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jilemnický Krakonoš 2011 30.12.2018.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jilemnický Krakonoš 2011 30.12.2018."— Transkript prezentace:

1 Jilemnický Krakonoš 2011

2 1909 1941 První Krakonoš na Masarykově náměstí vyrostl už v roce 1909,
tehdy však neseděl, nýbrž stál. Od tohoto roku zkrášluje jilemnické centrum každou zimu, pokud to tedy sněhové podmínky jen trochu dovolí.

3 Město Jilemnice leží v kopcovité krajině západního podhůří Krkonoš
(náměstí ve výšce 464 m.n.m.) a má dnes asi 6000 obyvatel. Již po léta je vyhledáváno jako výhodné východisko do západních Krkonoš, jejichž přirozeným centrem se během historického vývoje stalo.

4 Pouze v roce 1912, kdy Jilemnice hostila významné lyžařské závody,
vládce nejvyšších hor vystřídala sněhová socha Jana Buchara, průkopníka lyžování v Čechách.

5 Šestimetrovou sochu vytváří, pomocí lopaty a sekyry, pan Josef Dufek
Šestimetrovou sochu vytváří, pomocí lopaty a sekyry, pan Josef Dufek. Práce to však není jednoduchá – když mrzne musí se socha polévat vodou, aby sníh změkl a dal se vytvarovat. Nejlépe se pracuje, když je obleva a teploty kolem nuly. Práce jde rychle a není tak namáhavá. Současný stav i průběh prací si můžete prohlédnout přímo na místě, ale také na internetových stránkách městského úřadu prostřednictvím webové kamery. V loňském roce bylo potřeba na Krakonoše 20 nákladních aut sněhu, na výšku Krakonoš měřil 6 metrů, na šířku zhruba 8 metrů

6 Krakonošova hlava se vždy hledí k jeho domovským Krkonoším

7 Ani po dokončení sněhového díla však práce pro Jaroslava Dufka nekončí.
„Když napadne sníh, musí sochu vždycky trochu omést, občas taky vyhnat děti, které jsou schopné vylézt na hlavu Krakonoše a klouzat se dolů."

8 V posledních letech autor stále častěji bojuje s vandaly, kteří v noci ledovou sochu poškozují. Také proto se její vzhled každoročně mění, protože je třeba především zamezit, aby na ni šlo vylézt. I kvůli vandalům staví vždy v posledních letech sochu až po Novém roce. "Jednou jsem ji postavil už kolem Vánoc, pak přišla obleva a musel jsem ji opravit a po Silvestru znovu, protože ji při oslavách značně poškodili," vysvětlil Dufek. Sochu tak vytváří většinou v prvních dvou týdnech po Novém roce a symbolicky si ji tak dává k narozeninám, které slaví 16. ledna.

9 Byla by velká škoda, takto dlouhou tradici a kus historie Jilemnice, nechat zaniknout.

10 Přijďte pobejt !


Stáhnout ppt "Jilemnický Krakonoš 2011 30.12.2018."

Podobné prezentace


Reklamy Google