Dějiny sociologie III. Klasická sociologie (Max Weber) VY_32_INOVACE_ZSV3r0105 Mgr. Jaroslav Knesl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální struktura, stratifikace a problém společenské nerovnosti II.
Advertisements

Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
Fáze výzkumu a procedury
Dynamika sociálních skupin
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Rituály a ritualizace VY_32_INOVACE_ZSV3r0112 Mgr. Jaroslav Knesl.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Dějiny sociologie I. Periodizace, protosociologie a klasická sociologie (Comte, Spencer) VY_32_INOVACE_ZSV3r0103 Mgr. Jaroslav Knesl.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Autentizace předmětem
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Klasická sociologie (Max Weber)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
POTŘEBY DUM _13.
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Poklasická filozofie - Marxismus
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příspěvek na konferenci
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Filozofické disciplíny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Dějiny sociologie III. Klasická sociologie (Max Weber) VY_32_INOVACE_ZSV3r0105 Mgr. Jaroslav Knesl

Klasická sociologie: Max Weber (1864 – 1920) Předmětem sociologie je sociální jednání: Je orientováno na druhé lidi. Původcem je racionálně jednající jednotlivec. Iracionalita v lidském jednání je nepodstatná. Příčiny, motivy a smysl lze pochopit a vysvětlit. Rozumějící sociologie – sociolog musí porozumět jednání skrze smysl, který mu dává jednající. Typologický postup (procedura), sociologie hledá ideální typ: Myšlenková konstrukce vytvořená na základě charakteristických rysů sociálního jednání. Zdroj: Wikimedia Commons:

Typologie sociálního jednání dle významu, který jednání přikládá sám jednající rozlišuje jednání: 1.Účelově racionální – volí své cíle i prostředky 2.Hodnotově racionální – pod tlakem cílů určených hodnotami skupiny (společnosti). Cíle jsou dány volí se jen prostředky. 3.Afektivní – na základě citů 4.Tradiční – na základě tradice Typologie legitimizace sociálních vůdců na základě způsobu jímž ospravedlňují svou pozici: 1.S charismatickou legitimací - na základě vynikajících, až nadpřirozených vlastností 2.S tradiční legitimací - na základě tradice (tak to bylo a bude) 3.S racionální legitimací - na základě uznávaných a sdílených pravidel Klasická sociologie: Max Weber (1864 – 1920) Zdroj: Wikimedia Commons:

Dílo: Protestantská etika a duch kapitalismu Protestantská etika (hodnotově racionální typ jednání) byla příčinou kapitalistického ekonomického jednání (účelově racionální). Otázky k zamyšlení: Jaký je rozdíl mezi myšlením protestanta a katolíka v otázce lidské spásy? Jakou roli zde hraje práce? Co má protestantství a kapitalismus společného? Mohlo se stát příčinou jeho vzniku? Klasická sociologie: Max Weber (1864 – 1920) Zdroj: Wikimedia Commons:

Cvičení: Doplňte chybějící části tvrzení Sociální jednání je takové lidské jednání, které je orientováno na ……………………. Toto jednání má své příčiny, motivy a smysl lze ho pochopit a vysvětlit. Iracionalita v lidském jednání je………………………. Sociolog musí porozumět jednání skrze smysl, který mu dává …………….. Protestantská etika, byla příčinou ……..………………… ekonomického jednání. Ideální typ je myšlenková konstrukce vytvořená na základě …………………………………………… sociálního jednání. na druhé lidi nepodstatná jednající kapitalistického charakteristických rysů

Cvičení: O jaký typ sociálního jednání jde? 1.Člověk se rozhoduje na základě citů. 2.Člověk volí své cíle i prostředky. 3.Člověk se rozhoduje na základě zvyků předávaných z generace na generaci. 4.Cíle jsou dány společností, člověk volí jen prostředky. A.Tradiční B.Hodnotově racionální C.Afektivní D.Účelově racionální

Cvičení: Řešení 1.Člověk se rozhoduje na základě citů. 2.Člověk volí své cíle i prostředky. 3.Člověk se rozhoduje na základě zvyků předávaných z generace na generaci. 4.Cíle jsou dány společností, člověk volí jen prostředky. C. Afektivní D. Účelově racionální A. Tradiční B. Hodnotově racionální

Cvičení: K jednotlivým způsobům legitimizace sociálních vůdců přiřaďte jejich název Racionální Tradiční Charismatická Na základě uznávaných a sdílených pravidel Na základě přesvědčení o nutnosti zachovávat kontinuitu dění Na základě vynikajících, až nadpřirozených vlastností K zamyšlení: Jaké typy legitimace mají (měli) následující osobnosti? Racionální Charismatickou Tradiční Prezident ČR Mahatma Gándhí Alžběta II

Cvičení: K jednotlivým fotografiím přiřaďte jména sociologů: Auguste Comte, Herbert Spencer, Émile Durkheim, Max Weber Auguste ComteHerbert Spencer Émile Durkheim Max Weber Zdroj: Wikimedia Commons:

Další klasikové Karel Marx – ekonomizace sociologie (viz. filosofie 4. ročník) Německá formální sociologie: Ferdinand Tönnies, Georg Simmel – sociologie jako věda o nadčasových formách mezilidských vztahů Psychologizující sociologie: Vilfredo Pareto (viz. Teorie elit), Gebriel Tarde, Gustav Le Bon (viz. teorie davového chování)

Zdroje a literatura BAUMAN, Zygmund. Myslet sociologicky. Praha: Sociologické nakladatelství, s. ISBN: BURIÁNEK, Jiří. Sociologie. Praha: Fortuna, s. ISBN 80 – 7168 – 754 – 5 DISMAN, Miroslav. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha : Univerzita Karlova, vydavatelství Karolinum s. ISBN 80 – 246 – 0139 – 7 GIDDENS, Anthony. Sociologie. Praha: Argo, s. ISBN KELLER, Jan. Úvod do sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, s. ISBN MAŘÍKOVÁ, Hana, PETRUSEK, Miloslav, VODÁKOVÁ Alena. Velký sociologický slovník I.,II. a/o Praha : Univerzita Karlova, vydavatelství Karolinum, ISBN THOPMSON Kenneth. Klíčové citace v sociologii. Brno: Barrister a Principal, s. ISBN 80 – – 68 – 4