Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: VII. TÉMA: LITERÁRNÍ POJMY - PŘIROVNÁNÍ AUTOR: MGR. MARTINA ZAVADILOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_18_MZ

2 Zkušenosti z pilotáže:
Anotace Žák se seznamuje s pojmem „přirovnání“ Žák doplňuje neúplná přirovnání, opravuje chybně napsaná přirovnání a pokusí se některé přirovnání ilustrovat Ve skupinách se žáci snaží sepsat co nejvíce přirovnání a pak je roztřídí do skupin dle společných rysů Zkušenosti z pilotáže: Žákům se na prezentaci líbilo, že je v ní řada praktických úkolů, bavilo je jejich plnění. Největší úspěch měla skupinová práce.

3 Klíčová slova Přirovnání Obrazné pojmenování
Rozvedené přirovnání – 3 členy Ilustrace

4 PŘIROVNÁNÍ

5 Doplň: Je chytrý jako … Je bystrý jako … Choval se jako…
Tvářila se jako … Je bílý jako … Je hloupý jako …

6 ??? Jak tato spojení nazýváme? Jaké další znáš?
Napiš podobné spojení, které tě může vhodně popsat nebo charakterizovat.

7 Přirovnání: Přirovnání je obrazné pojmenování na základě srovnání, podobnosti dvou předmětů (jevů, dějů), slouží k obohacení projevu Jeden předmět (jev, děj) přirovnáváme ke druhému předmětu (jevu, ději) na základě jejich společné vlastnosti – většinou výrazem „jako“ (další spojky: jak, jakoby)

8 Rozvedené přirovnání má většinou 3 části:
1.předmět, který přirovnáváme 2.předmět, ke kterému přirovnáváme 3.společný znak, na jehož základě přirovnáváme př. Můj kamarád je bystrý jako rys.

9 V hovorové řeči jsou některá přirovnání zautomatizovaná.
Některá přirovnání nemají tři členy a více se blíží metafoře (zkrácené přirovnání). Př. Jsi jako křeček. V hovorové řeči jsou některá přirovnání zautomatizovaná. Př. Chováš se jako blázen.

10 ??? Vyber si jedno přirovnání a ilustruj ho.

11 ??? Oprav následující přirovnání: Byla štíhlá jako slon.
Tvářili se jakoby neuměli do sedmi napočítat. Spal jako umytý Její svetr byl bílý jako saze. Byl rychlý jako myš.

12 ??? Která skupina napíše nejvíce přirovnání?
Zkuste rozdělit sesbíraná přirovnání do skupin dle společných rysů. (př. Přirovnání, ve kterých se objevuje barva, přirovnání, která vystihují nějakou vlastnost nebo vzhled, …)

13 Zdroje Kobr, Jaroslav: Malý slovník literárních pojmů, Nakladatelství Linx a spol, Praha, ISBN , s.44 Křivánek, Vladimír; Helena, Kupcová: Malý slovník literárních pojmů a autorů, Scientia, spol. s r.o., Praha 1994, ISBN s. 40


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google