Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: Praktická škola dvouletá
Potraviny rostlinného původu
Mgr. Miroslava Slavíková
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
VY_52_INOVACE_ZBP1_4364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa - Zelenina
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Potraviny a výživa - Brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV ). LUŠTĚNINY

OBSAH CHARAKTERISTIKA SLOŽENÍ LUŠTĚNIN ROZDĚLENÍ LUŠTĚNIN DRUHY LUŠTĚNIN VADY LUŠTĚNIN SKLADOVÁNÍ LUŠTĚNIN ZVLÁŠTNOSTI LUŠTĚNIN POUŽITÍ A VÝROBKY Z LUŠTĚNIN ZÁVĚR

CHARAKTERISTIKA LUŠTĚNIN Luštěniny jsou potravina sytící. Mají dvojnásobný obsah bílkovin než maso. Škrob v luštěninách potřebuje více času k nabobtnání než u obilovin, proto je vhodné je namáčet. Luštěniny jsou hůře stravitelné. Vysoký obsah buničiny ztěžuje trávení, a proto je vhodné luštěniny loupat, pasírovat.

SLOŽENÍ LUŠTĚNIN 20 % bílkovin, sacharidy (hlavně škrob), vláknina, minerální látky (draslík, vápník, železo), vitamíny B, E, provitamín A, 1 % tuku. Luštěniny obsahují ve větším množství oligosacharidy, které způsobují nadýmání.

ROZDĚLENÍ LUŠTĚNIN Hrách Cizrna Fazole Čočka Soja Arašídy (podzemnice olejná)

HRÁCH – zralá semena hrachu setého, je nejrozšířenější luštěninou mírného pásma. Na trhu je hrách: zelený, žlutý, barevná směs celý, půlený, loupaný, neloupaný. Loupaný hrách není nutné před vařením namáčet, je vhodný na kaše. DRUHY LUŠTĚNIN

HRÁCH

DRUHY LUŠTĚNIN CIZRNA (římský hrách) – se podobá velkému hrachu, má jemně oříškovou chuť. Pochází ze západní Asie. Na trhu je celá nebo půlená. Má velkou výživnou hodnotu (30 % bílkovin, 8 % tuku, 44 % uhlohydrátů, řadu vitamínů a minerálních látek). Doba vaření delší, proto se doporučuje namočit do slané vody. Poté se slaná voda scedí, cizrna se zalije studenou vodou a uvaří. Používá se na mouku.

NAKLÍČENÁ CIZRNA

DRUHY LUŠTĚNIN FAZOLE – jsou odrůdou původní americké fazole. Mají různou velikost, barvu a tvar. U nás v současné době jsou na trhu fazole bílé, barevné, černé, červené, hnědé i strakaté. fazole červené (červená ledvina) – hodně se používají v Mexiku, jsou poměrně velké, mají červenou až hnědou barvu s jemně nasládlou chutí.

FAZOLE

DRUHY LUŠTĚNIN fazole Adzuki – malá tmavě červená, hnědá nebo černá semena. Hodně používané v makrobiotické stravě. Mají léčivý účinek (podporují činnost ledvin).

DRUHY LUŠTĚNIN fazole černé oko – Obsahuje velké množství kyseliny listové. Výborná je zejména na přípravu polévek a různých zeleninových nákypů. fazole černá – Tyto fazole se používají zejména v mexické kuchyni. Mají pikantní, sladkou chuť. Vhodné na husté polévky a do salátů.

ČERNÁ FAZOLE

DRUHY LUŠTĚNIN fazole Mungo (zelená sója) – oblíbené na celém Dálném východě. Hlavními producenty jsou Thajsko, Čína, Austrálie. Boby mají olivově zelenou barvu, jsou bohaté na vitamíny a železo.

DRUHY LUŠTĚNIN ČOČKA – podle velikosti zrn rozdělujeme čočku na velkozrnnou a drobnozrnnou. V prodeji je čočka zelená, hnědá a různě barevná, dále loupaná a neloupaná. Má lepší stravitelnost než hrách a fazole. Má vysoký podíl železa a mědi, vyšší podíl purinových látek. Různé odrůdy čočky se obvykle nazývají podle barvy.

DRUHY LUŠTĚNIN Puy čočka – tato francouzská čočka patří k nejkvalitnějším, hovoří se o ní jako o kaviáru chudých. Zachovává tvar, zůstává pevná, nerozvařuje se.

DRUHY LUŠTĚNIN Indická hnědá čočka – nemusí se namáčet, při vaření se rozvařuje. Oranžová čočka – nemusí se namáčet, rychle se rozváří na kaši, oblíbená v Indii. Žlutá čočka – má moučnou strukturu, používá se hlavně v indické kuchyni s kari kořením.

ORANŽOVÁ ČOČKA

DRUHY LUŠTĚNIN SÓJA – jsou semena jednoleté keříčkovité rostliny, která pochází z Číny. Semena jsou různě veliká, mají různý tvar i barvu. K přípravě jídel je nejvhodnější sója žlutá. Po uvaření se kombinuje s rýží a různými druhy zeleniny. Má vysoký podíl bílkovin, tuku, z minerálních látek převládají draslík, fosfor a hořčík. Bílkoviny sójových bobů mají vyšší biologickou hodnotu než ostatní luštěniny. Ze sóji se vyrábí mouka, olej, sýr (tofu), mléko, sójová omáčka, sójové maso. Sójové klíčky jsou bohaté na vitamíny B a přidávají se do salátů.

SOJA

VADY LUŠTĚNIN Napadení škůdcem Hlodavci Muškovitost (hmyz) Nestejnoměrná vařivost Hořkost Kameny Cizí semena Zatuchnutí Plíseň Nejčastější vadou luštěnin je muškovitost, kterou způsobuje zrnokaz hrachový.

SKLADOVÁNÍ LUŠTĚNIN Luštěniny se skladují ve: Vzdušných Suchých Chladných prostorách Uložené v regálech tak, aby byl zamezen přístup hlodavcům Dlouhodobé skladování se nedoporučuje

ZVLÁŠTNOSTI LUŠTĚNIN Nepřidáváme nikdy do vody jedlou sodu, přišli bychom o cenné vitamíny skupiny B. Solíme až ke konci varu, jinak bychom snížili bobtnavost zrn ve vodě. Jsou-li již luštěniny měkké, procedíme je a necháme na cedníku chvíli okapat. Lepší stravitelnosti dosáhneme, když luštěniny: mixujeme, meleme, pasírujeme, vaříme s kořením (libeček, majoránka, kmín, saturejka aj.)

POUŽITÍ A VÝROBKY Z LUŠTĚNIN Luštěniny se používají v teplé i studené kuchyni pro přípravu polévek, kaší, příloh k masu a do salátů. Fazole, sója a čočka se také hodí k naklíčení. Syrové klíčky se používají do salátů.

Jaké znáte luštěniny? Jak se jinak nazývají arašídy? Jaké znáte druhy čoček? PRACOVNÍ LIST

VYPRACOVÁNÍ TESTU Hrách, cizrna, fazole, čočka, soja, arašídy. Arašíd je podzemnice olejná. Puy čočka, Indická hnědá čočka, Oranžová čočka, Žlutá čočka.

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 7. RENNE COMET. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. STR. 9. HUHULENIK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. g?uselang=cs STR. 11. TARAGUI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. STR. 14. SANJAY ACHARYA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. STR. 19. MYTINYTANK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. STR. 21. ALBERT CAHALAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.