CUKRY = SACHARIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vypracoval Miloslav Čunek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

CUKRY = SACHARIDY

Složení molekul sacharidů: Sacharidy obsahují prvky: C, H, O V molekulách sacharidů jsou obsaženy skupiny: karbonylová (jedna) a hydroxylová (několik) Fischerův vzorec glukózy:

Strukturu molekul sacharidů lépe (přesněji) vystihují vzorce: Tollensovy Haworthovy

Vznik a význam sacharidů: Rostliny: vznik sacharidů při fotosyntéze Živočichové: příjem sacharidů v potravě Význam sacharidů: zásobní látka, zdroj energie využití v průmyslu (výroba papíru a textilu), farmacie, lékařství

Dělení sacharidů: Monosacharidy (jednoduché cukry) Disacharidy (vznik spojením 2 molekul monosacharidů) Polysacharidy (vznik spojením mnoha molekul monosacharidů)

1. MONOSACHARIDY Vlastnosti: bílé, krystalické látky, rozpustné ve vodě Vznik: při fotosyntéze Rovnice fotosyntézy:

Významné monosacharidy: GLUKÓZA (= hroznový cukr) Výskyt: v ovoci a v medu (vznik fotosyntéza) v krvi živočichů (zdroj energie) Využití: výroba organických sloučenin výroba cukrovinek umělá výživa („kapačky“)

Důkaz glukózy: Provádí se Fehlingovým činidlem (NaOH, CuSO4). Roztok glukózy s NaOH a CuSO4 vytvoří modrou sraženinu Cu(OH)2. Při zahřívání sraženina změní barvu na cihlově červenou.

FRUKTÓZA (= ovocný cukr) Výskyt: v ovoci a v medu Využití: sladidlo při diabetu (cukrovce)

2. DISACHARIDY Vznikají spojením 2 molekul monosacharidů za odštěpení vody: C6H12O6 + C6H12O6 C12H22O11 + H2O

Významné disacharidy SACHARÓZA (= řepný, třtinový cukr) C12H22O11 Vznik: spojením molekul glukózy a fruktózy Výskyt: v bulvách řepy cukrovky (20%) ve stéblech cukrové třtiny ve sladkém ovoci

Vlastnosti: bílá krystalická látka, sladká, rozpustná ve vodě Využití: E – 150 = karamel (vzniká zahříváním sacharózy)

Téma na referát: Historie výroby kostkového cukru.

Laktóza (=mléčný cukr) C12H22O11 Glukóza + galaktóza Výskyt: v mateřském mléce savců kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná

Maltóza (=sladový cukr) C12H22O11 Výskyt: vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách (SLAD = naklíčené a usušené obilky ječmene) Využití: Vaření piva = slad + chmelové výtažky + kvasinky

Slad a vaření piva

3. POLYSACHARIDY Vznikají spojením velkého počtu molekul monosacharidů (až 30 000). Rovnice vzniku polysacharidů: n C6H12O6 (C6H10O5)n + n H20

Významné polysacharidy: Se zásobní funkcí: škrob, glykogen Se stavební funkcí: celulóza

Škrob Výskyt: v rostlinách (vznik při fotosyntéze) Např.: hlízy brambor

Vlastnosti: bílá práškovitá látka ve studené vodě se nerozpouští, v teplé vytvoří tzv. škrobový maz

Využití: výroba lepidel, škrobení textilu, potravinářství, výroba papíru

Glykogen (=živočišný škrob) Výskyt: zásobní látka v játrech a kosterních svalech při hladovění se rozkládá na glukózu (ta jde do krve)

Celulóza Výskyt: součást buněčných stěn rostlin Využití: získává se ze dřeva výroba papíru, vaty, celofánu buničina = technická celulóza (zdroj: bavlník, len, technické konopí)-textil tvoří vlákninu = součást stravy

Další polysacharidy: Inulin – v pampelišce, čekance –sladidlo pro diabetiky Chitin – v buňkách hub, kutikule hmyzu, krunýři korýšů

Referáty: Výroba piva, výroba papíru ze dřeva