CUKRY = SACHARIDY
Složení molekul sacharidů: Sacharidy obsahují prvky: C, H, O V molekulách sacharidů jsou obsaženy skupiny: karbonylová (jedna) a hydroxylová (několik) Fischerův vzorec glukózy:
Strukturu molekul sacharidů lépe (přesněji) vystihují vzorce: Tollensovy Haworthovy
Vznik a význam sacharidů: Rostliny: vznik sacharidů při fotosyntéze Živočichové: příjem sacharidů v potravě Význam sacharidů: zásobní látka, zdroj energie využití v průmyslu (výroba papíru a textilu), farmacie, lékařství
Dělení sacharidů: Monosacharidy (jednoduché cukry) Disacharidy (vznik spojením 2 molekul monosacharidů) Polysacharidy (vznik spojením mnoha molekul monosacharidů)
1. MONOSACHARIDY Vlastnosti: bílé, krystalické látky, rozpustné ve vodě Vznik: při fotosyntéze Rovnice fotosyntézy:
Významné monosacharidy: GLUKÓZA (= hroznový cukr) Výskyt: v ovoci a v medu (vznik fotosyntéza) v krvi živočichů (zdroj energie) Využití: výroba organických sloučenin výroba cukrovinek umělá výživa („kapačky“)
Důkaz glukózy: Provádí se Fehlingovým činidlem (NaOH, CuSO4). Roztok glukózy s NaOH a CuSO4 vytvoří modrou sraženinu Cu(OH)2. Při zahřívání sraženina změní barvu na cihlově červenou.
FRUKTÓZA (= ovocný cukr) Výskyt: v ovoci a v medu Využití: sladidlo při diabetu (cukrovce)
2. DISACHARIDY Vznikají spojením 2 molekul monosacharidů za odštěpení vody: C6H12O6 + C6H12O6 C12H22O11 + H2O
Významné disacharidy SACHARÓZA (= řepný, třtinový cukr) C12H22O11 Vznik: spojením molekul glukózy a fruktózy Výskyt: v bulvách řepy cukrovky (20%) ve stéblech cukrové třtiny ve sladkém ovoci
Vlastnosti: bílá krystalická látka, sladká, rozpustná ve vodě Využití: E – 150 = karamel (vzniká zahříváním sacharózy)
Téma na referát: Historie výroby kostkového cukru.
Laktóza (=mléčný cukr) C12H22O11 Glukóza + galaktóza Výskyt: v mateřském mléce savců kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná
Maltóza (=sladový cukr) C12H22O11 Výskyt: vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách (SLAD = naklíčené a usušené obilky ječmene) Využití: Vaření piva = slad + chmelové výtažky + kvasinky
Slad a vaření piva
3. POLYSACHARIDY Vznikají spojením velkého počtu molekul monosacharidů (až 30 000). Rovnice vzniku polysacharidů: n C6H12O6 (C6H10O5)n + n H20
Významné polysacharidy: Se zásobní funkcí: škrob, glykogen Se stavební funkcí: celulóza
Škrob Výskyt: v rostlinách (vznik při fotosyntéze) Např.: hlízy brambor
Vlastnosti: bílá práškovitá látka ve studené vodě se nerozpouští, v teplé vytvoří tzv. škrobový maz
Využití: výroba lepidel, škrobení textilu, potravinářství, výroba papíru
Glykogen (=živočišný škrob) Výskyt: zásobní látka v játrech a kosterních svalech při hladovění se rozkládá na glukózu (ta jde do krve)
Celulóza Výskyt: součást buněčných stěn rostlin Využití: získává se ze dřeva výroba papíru, vaty, celofánu buničina = technická celulóza (zdroj: bavlník, len, technické konopí)-textil tvoří vlákninu = součást stravy
Další polysacharidy: Inulin – v pampelišce, čekance –sladidlo pro diabetiky Chitin – v buňkách hub, kutikule hmyzu, krunýři korýšů
Referáty: Výroba piva, výroba papíru ze dřeva