NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
římský císař, král český a uherský
Advertisements

Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Evropa po třicetileté válce
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
První císařovna.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
MARIE TEREZIE JOSEF II..
78.1 Marie Terezie a Josef II.
MARIE TEREZIE domácí politika
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
České země – součást Rakouska
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Prezentace slouží jako seznámení s novým učivem - Osvícenství, vláda Marie Terezie a Josefa II. Své znalosti si žáci ověří formou křížovky a kontrolních otázek. Prezentace je určena žákům 5. ročníku.

Osvícenství Šíří se v Evropě od 18. století Učení, které hlásá nové názory o životě a o přírodě Osvícenci - šlechta a král se mají starat o své poddané - všichni si mají být rovni - stejná práva pro bohaté i chudé - věří v sílu lidského rozumu - pokrok spatřují ve vzdělání

Osvícení panovníci prováděli změny v řízení státu a v životě lidí (vydávají nové zákony a nařízení) 1.Církevní slavnosti, poutě a ….. 2.Obydlí šlechty 3.Barokní nástěnné nebo stropní malby 4.Selské povstání na Chodsku vedl 5.Po třicetileté válce se šířily epidemie 6.Nejuctívanější svatý z dob baroka, Jan 7.Řemeslníci se ve městech sdružovali v především omezují moc církve. REFORMY

V habsburské monarchii prosazuje osvícenské myšlenky Jmenuji se Josef II., jsem nejstarším synem císařovny Marie Terezie. Mé jméno je Marie Terezie, můj otec Karel VI. neměl žádného syna a proto jsem se stala císařovnou já.

Marie Terezie Vládla v letech 1740 – 1780 Vzdělaná, krásná a energická panovnice Jediná žena na českém královském trůnu Matka 16 dětí přísně dbala na jejich výchovu,,Moje děti musejí jíst bez odmlouvání vše, co se jim předloží.“

Reformy Marie Terezie Po prohraných válkách s mnoha evropskými státy začala budovat stálé vojsko a stavět silné pevnosti (např. Terezín)

Nařídila vrchnosti platit daně Snížila robotu na tři dny v týdnu Poddaní se nesměli trestat bitím

Zavedla povinnou školní docházku Pro děti od 6 do 12 let se zřizovaly obecné školy Chlapci a dívky se učily číst, psát, počítat Roku 1774

Josef II. Vzdělaný panovník Své znalosti si doplňoval cestami po své říši i do ciziny Nejoblíbenější habsburský vladař u českého lidu Nenáviděl dvorní okázalosti - zakázal klekat před panovníkem a líbat mu ruku Byl označován,,selským císařem“ (zrušením nevolnictví učinil život na vesnici snazším)

Toleranční patent Zákon vydaný roku 1781 Lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolictví Patent omezil počet církevních obřadů a svátků

Zrušil mnoho klášterů Nechává z nich budovat nemocnice a ústavy pro chudé a sirotky

Zrušil nevolnictví Zákon z roku 1774 Všichni lidé byli prohlášeni svobodnými občany - lidé se volně stěhují, uzavírají manželství, vykonávají různá povolání, posílají své děti do učení na řemesla nebo na studia Nadále musí robotovat ( práce na poli vrchnosti )

Pevnost Josefov

Rozhodni, jaké reformy zavedla Marie Terezie a jaké Josef II. 1. Zavedení povinné školní docházky 2. Toleranční patent 3. Povinnost vrchnosti platit daně 4. Zrušení nevolnictví 5. Snížení roboty na tři dny v týdnu 6. Budování stálého vojska a stavění pevností 7. Zákaz trestat poddané bitím 8. Rušení klášterů Marie Terezie Josef II. Marie Terezie

Rozhodni, zda jsou věty pravdivé 1. Podle osvícenců se má šlechta a král starat o své poddané. 2. Osvícenci nevěří v sílu lidského rozumu. 3. Mezi osvícenské panovníky patří císařovna Marie Terezie a její syn Josef II.. 4. Toleranční patent zaručoval svobodný výběr náboženství. 5. Zrušením nevolnictví nemuseli lidé robotovat na panském.

Zdroje Svjakub.JPEG Svjakub.JPEG Učebnice Vlastivěda 5, významné události nových českých dějin, doc. PhDr. František Čapka, CSc., nakladatelství Nová škola