Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Vedení správního řízení
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Základní registr obyvatel
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SVNIT Přednáška M. Horáková
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Nadežda Oravcová Silvia Kozelková
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Správa místních poplatků
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Správní řád -vybrané instituty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
 Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel)  Zákon č. 500/2004 Sb., správní.
Zrušení trvalého pobytu JUDr. Lenka Cundová odbor správní Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KÚ LK Ing. Eva Kotková.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Zrušení trvalého pobytu (správní řízení)
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Veřejnoprávní smlouvy
Novela zákona o obcích.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Umisťování staveb.
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Procesní prostředky regulace správního řízení
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Lhůty ve správních řízeních
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Činnosti správce poplatku
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad 2015

1. Změna místa trvalého pobytu 2. Zrušení údaje o místu trvalého pobytu 3. Poskytování údajů z AISEO a ROB 4. Vydávání potvrzení podle zákona o obcích

1. Změna místa trvalého pobytu 1.1 Místo trvalého pobytu a podmínky ohlášení změny  Místo trvalého pobytu (§ 10 odst. 1) Objekt, který je podle zvláštního právního předpisu (vyhláška č. 326/2000 Sb.) označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

 Co musí občan udělat (§ 10 odst. 6 ZEO) 1.Vyplnit přihlašovací lístek 2.Předložit občanský průkaz (po ukončení pobytu v cizině - cestovní pas, po nabytí státního občanství – doklad o nabytí) 3.Doložit: vlastnictví bytu/domu (bezplatný vzdálený přístup obcí do katastru nemovitostí – nevyžadovat po občanech!) oprávněnost užívání bytu/domu souhlas oprávněné osoby (

1.2 Oprávněnost užívání bytu/domu  Vlastnictví  Nájem  Služebnost bytu  Výměnek  Pacht  Smlouva o ubytování  Právo bydlení (§ 744 NOZ) ?

1.3 Hlášení změny  Za občana mladšího 15 let - zákonný zástupce, popřípadě pěstoun  Za občana, jehož svéprávnost byla omezena tak, že není způsobilý k jednání podle odstavců 5 a 6 - zákonný zástupce.  Za občana - podpůrce na základě smlouvy o nápomoci nebo člen domácnosti, jejichž oprávnění k zastupování občana bylo schváleno soudem, nebo jím pověřený zmocněnec na základě ověřené plné moci.

1.4 Nezaevidování změny místa trvalého pobytu Nedostatky v předkládaných dokladech nebo rozpory uváděných údajů s údaji v základním registru obyvatel nebo v informačním systému:  výzva k jejich odstranění + lhůta k jejich odstranění (nejméně 15 dnů)  odstranění nedostatků – zaevidování změny  neodstranění nedostatků – rozhodnutí o nezaevidování změny místa trvalého pobytu (správní řízení)

2. Zrušení údaje o místu TP (§ 12 ZEO)  Posuzování podání podle jeho obsahu  podnět k zahájení řízení z moci úřední /písm. a), b)/  návrh na zahájení řízení /písm. c)/  Osoba oprávněná k podání návrhu - § 10 odst. 6 písm. c) ZEO

2.1 Řízení vedené z moci úřední § 12 odst. 1 písm. a) - byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných nebo padělaných dokladů nebo nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností § 12 odst. 1 písm. b) -byli-li objekt, na jehož adrese je občan hlášen k trvalému pobytu, odstraněn nebo zanikl nebo je podle zvláštních právních předpisů nezpůsobilý k užívání za účelem bydlení Řízení je zahájeno dnem doručení oznámení o zahájení řízení.

2.2 Řízení vedené na základě návrhu § 12 odst. 1 písm. c) - zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část K zahájení řízení dochází nezávisle na vůli správního orgánu již dnem, kdy podání (žádost, návrh) došlo správnímu orgánu.

2.3 Účastníci řízení, zastoupení Řízení vedené z moci úřední - ten, komu má být údaj o místu trvalého pobytu zrušen Řízení o žádosti - žadatel - ten, komu má být údaj o místu trvalého pobytu zrušen

 Zastoupení ze zákona  rodiče  poručník  opatrovník ustanovený soudem  opatrovník ustanovený správním orgánem  Zastoupení zmocněncem  na základě plné moci

2.4 Podjatost správního orgánu Posuzuje se ve vztahu k osobám, které se bezprostředně podílejí na výkonu pravomoci správního orgánu (tzv. úřední osoby). Důvodem vyloučení úřední osoby ze všech úkonů v řízení, při jejichž provádění by mohla výsledek řízení ovlivnit, je důvodný předpoklad, že s ohledem na svůj poměr k věci, k účastníkům řízení nebo jejich zástupcům má takový zájem na výsledku řízení, pro nějž lze pochybovat o její nepodjatosti.

 Námitka vznesená úřední osobou – nerozhoduje se o ní  Námitka vznesená účastníkem řízení – musí být o ní rozhodnuto usnesením  rozhoduje představený  náležitosti podle § 68 SŘ  doručuje se do vlastních rukou  lze podat odvolání

2.5 Vedení řízení  Zahájení řízení  Spis  Dokazování

2.6 Rozhodnutí 1.Výroková část  předmět řízení  právní předpis, podle něhož bylo řízení vedeno  právní ustanovení, podle něhož bylo rozhodováno  označení účastníků řízení 2. Odůvodnění  důvody výroku rozhodnutí  podklady rozhodnutí  zhodnocení podkladů, úvahy správního orgánu  vypořádání se s námitkami a vyjádřeními účastníků 3. Poučení o opravném prostředku

 označení „rozhodnutí“, „usnesení“  označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal  číslo jednací  datum vyhotovení  otisk úředního razítka (kulaté razítko úřadu)  jméno, příjmení, funkce a podpis oprávněné úřední osoby

2.7 Odvolání, právní moc rozhodnutí Odvolání  opožděné, nepřípustné  řádné a včas podané Právní moc  marné uplynutí odvolací lhůty  vzdání se práva na odvolání

3. Poskytování údajů z ISEO a ROB  žádost obyvatele staršího 15 let  v listinné podobě opatřená úředně ověřeným podpisem nebo podepsaná před pracovníkem ohlašovny  osobně podaná  může žádat podpůrce, člen domácnosti (zastoupení schválené soudem)

 žádost obyvatele mladšího 15 let, občana omezeného ve svéprávnosti  žádost podává zákonný zástupce nebo opatrovník Žadatel musí prokázat svou totožnost a jeho identifikační údaje se zapisují na žádost o poskytnutí údajů.

Žadateli se poskytují údaje  k jeho osobě (v rozsahu údajů vedených v AISEO)  k osobě blízké (datum, místo a okres úmrtí; den prohlášení za nezvěstného/zemřelého a datum nabytí právní moci rozsudku) Neposkytuje se záznam o poskytnutí údajů, nelze-li ho zpřístupnit, a údaje o osvojeném dítěti (ty poskytuje pouze ministerstvo). Osoba blízká – § 22 odst. 1 NOZ

4. Vydávání potvrzení podle zákona o obcích § 14 odst. 2 zákona č. 128/2000 Sb. Obec vydává potvrzení potřebná pro uplatnění práva v cizině i v případě, že právní předpis takovou povinnost neukládá, ale požadované údaje jsou jí známy.

Děkuji za pozornost. Andrea Polehlová Odbor právní a Krajský živnostenský úřad