Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_20_Syntaktický pravopis Autor Chňoupková Martina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shoda přísudku s podmětem
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Shoda podmětu s přísudkem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Nad tichou vískou vyzváněl- zvony y 2.i.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Věta jednoduchá a souvětí.
Shoda přísudku s podmětem
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Shoda přísudku s podmětem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Příprava na závěrečnou prověrku
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vy_32_INOVACE_67_Přístavek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Druhy přísudku Skladba věty.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_20_Syntaktický pravopis Autor Chňoupková Martina

Mgr. Martina Chňoupková

 shoda koncovek příčestí s podmětem a větná interpunkce, tedy jevy, které odrážejí větné vztahy

Dešťové kapky padal__ na zem. Erbenovy básně se mi velmi líbil__. Davy turistů se shromáždil__ před orlojem. Neshody mezi prezidenty obou států vedl__ k velkým sporům. Na poli už zasel__ všechnu kukuřici. Štěnátka se mi zdál__ velice roztomilá.Tácy ležel__ umyté na kuchyňské lince. Děti plakal__, protože se bál__. Rodiče koupil__ Petrovi autíčko, které si moc přál. Vyráběl__ stoly pouze na zakázku. Jablíčka už byl__ zralá. Všichni se díval__ s údivem na zatmění Slunce. Stovky posluchačů se při jeho výkladu velmi nudil__.

 Mánesův obraz nás upoutal.  Plaché mládě před námi uteklo.  Host teprve přijel.  Dívka chodila bosa.  Dítě plakalo.  Kůň cválal po louce.  Koruna stromu se kymácela ve větru.  Útvar vojáků pochodoval v poli.  Zákazník nebyl spokojen.  Oko mě pálilo.  Mánesovy obrazy nás upoutaly.  Plachá mláďata před námi utekla.  Hosté teprve přijeli.  Dívky chodily bosy.  Děti plakaly.  Koně cválali po louce.  Koruny stromů se kymácely ve větru.  Útvary vojáků pochodovaly v poli.  Zákazníci nebyli spokojeni.  Oči mě pálily.

 Den se pomalu krátil.  Sleď mi vůbec nechutnal.  Bacil způsobil vážné onemocnění.  Ledoborec plul po moři.  Horský nosič si musel odpočinout.  Nad loukou se třepetal papírový drak.  Dni (dny) se pomalu krátily. Dnové se pomalu krátili.  Sledi mi vůbec nechutnali. Sledě mi vůbec nechutnaly.  Bacili způsobili vážné onemocnění. Bacily způsobily…  Ledoborci pluli po moři. Ledoborce pluly po moři.  Horští nosiči si museli odpočinout.  Nad loukou se třepetali pestří draci.

Skřivani a sýkory vzlétly do výše. Hříbě a jeho matky se pásli na louce. Obě sestry i bratr byli společně na dovolené. Časopisy, ale i knihy leželi složené v přihrádkách. Pilot a jeho stroj vzlétli do výše. Koťata a štěně si hrála na dvorku. Petr a Pavel oslavily společně svůj svátek.

 Před chvíli (přijít) děda a babička.  Děvčata (závodit) s chlapci.  V Brně (setkat se) Jana s Honzou.  Otec, matka i jejich dítě (jít) na výlet.  Skupinky lidí (postávat) na ulici.  Polsko a Slovensko (se dohodnout) na smlouvě.  Před chvílí přišli/přišel děda a babička.  Děvčata závodila s chlapci.  V Brně se setkali/y Jana s Honzou.  Otec, matka i jejich dítě šli na výlet.  Skupinky lidí postávaly na ulici.  Polsko a Slovensko se dohodly na smlouvě.

Balkón zdobily červené a růžové muškáty. Martine pověz mi všechno. Hrušeň rostoucí před oknem zasadil už pradědeček. V okolí sídliště postavili nové obchodní centrum. Pes je nejen nejlepší přítel člověka ale i velký závazek. Hrát poker to byla jeho vášeň. Vstal pomalu tiše s nechutí. Brrr ta voda je ale studená. Božena Němcová česká spisovatelka napsala mnoho knih. Čas strávený s blízkým člověkem je vzácný a nezapomenutelný.

Dívala jsem se na televizi ale vůbec jsem nevnímala co dávají jelikož jsem myslela na něco jiného. Koupila jsem si nové šaty a už se těším až si je obléknu. Slíbil mi že přijde a že se půjdeme podívat do ZOO. Dům který stojí na kopci se mi vůbec nelíbí. Pršelo a proto jsme zůstali doma abychom nenastydli. Kdybych nebyla doma zavolej mi. Určete počet vět v souvětích, proveďte jejich rozbor.