Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_07_Doplněk Autor Chňoupková Martina

2 DOPLNĚK A JEHO ZVLÁŠTNOSTI
Mgr. Martina Chňoupková

3 Opakování na začátek: Dnes se naučíme rozpoznat větný člen doplněk. Znázorněte graficky stavbu věty jednoduché. Určete slovní druhy: rozpoznat se Z příslovce ve větě utvořte přídavné jméno. Jak bylo utvořeno sloveso naučíme. Vyhledejte sousloví.

4 DOPLNĚK DOPLNĚK patří mezi rozvíjející větné členy – narozdíl od ostatních větných členů rozvíjí dva větné členy zároveň: - na jedné straně podmět nebo předmět na druhé straně přísudek Vyjádřen může být mnoha způsoby, často se setkáme ale s doplňkem tvořeným přídavným jménem nebo podstatným jménem. Například: Martina zvolili předsedou. Maminka se cítila unavena. Sukni máš zmačkanou. Dědeček seděl zahloubán.

5 Procvičování doplňku: Vyhledejte doplňky a doplňte do křížovky:
Všichni by měli vypracovat referát sami. Pouze ovoce zůstalo na stole netknuto. Dívky tam postávaly nerozhodné. Turisté se vrátili z Alp zdrávi. Talíř ležel na zemi rozbitý. Petr se vyučil kuchařem. Jendu zvolili kapitánem týmu. Tajenka: __________ verbální s a m i n e t k u o r z h d é á v b ý c ř p

6 VYHLEDJTE DOPLŇKY a určete jejich slovnědruhovou platnost:
První vstoupila do sálu vysoká dívka. Kamile bylo v pokoji samotné smutno. Celý svůj život pracoval jako úředník. Viděl stát Petra před domem. Vojáci seskočili z korby vozu sami. Shakespeare je proslulý především jako divadelní autor. Po špatné zkušenosti se snad každý stane opatrnějším a nedůvěřivějším. Okna zůstala celou noc zavřená na petlici. Ty stažené filmy jsem shlédla už všechny.

7 A teď budeme rozlišovat. Rozlište doplněk a příslovečné určení způsobu:
Vypadal smutně. Ze školy se vrátil smutný. Jeho maminka pracuje jako kadeřnice. Umí vytvářet účesy jako kadeřnice. Přispěchal k nám udýchaný.Vypadal udýchaně.

8 Rozlište doplněk a přísudek jmenný se sponou.
1. Vernisáž je velice zdařilá. 2. Tuto vernisáž hodnotíme jako zdařilou. 3. Houby byly už uvařené. 4. Houby jíme uvařené. 5. Všichni odešli zcela unaveni. 6. Po sportu byli všichni unaveni. 7. Pracuje tam jako ředitel. 8. Už od ukončení studií byl ředitel.

9 Následující slova použijte ve větách jako doplňky:
jako student omyté sám vcházet oba

10 Zadání domácí práce: Cvičení 12 a 13 na straně 76.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google