Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inovace sortimentu slivoní Bakalářská práce Vypracoval: Radek Plavec Lednice 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Advertisements

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poradce pro energetiku: Karel Jonák Hopfgartenweg 10 Waldkirchen Mobil
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Analýza odvětví Vyjednávací síla dodavatelů Připravili: Dudíková, Nečas, Horák.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
HISTORIE CUKROVARNICTVÍ. Vzdělávací cíleŽák porozumí podmínkám podnikání v minulosti. Prokáže schopnost analyzovat vhodnost hospodaření v dané oblasti.
Náležitosti nápojových lístků
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Strategická analýza vybraného podniku Orsay s.r.o.
Ekonomická geografie Geografie zemědělství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Snížení nákladů na vytápění budov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ekonomika– národní hospodářství
Makroekonomie E 7 - otázky.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Důvodová zpráva a RIA 1. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Analýza konkurence na maloobchodním trhu ve zvolené oblasti
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Životní cyklus.
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Environmentální Profil
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
RIZIKO.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tisková konference ČMKOS
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Agropuzzle 3 MSŠZe a VOŠ opava PORTUGALSKO 2018.
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Transkript prezentace:

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inovace sortimentu slivoní Bakalářská práce Vypracoval: Radek Plavec Lednice 2010

Cíl bakalářské práce Navrhnout možnost inovace sortimentu slivoní na základě vyhodnocení vybraných odrůd Navrhnout možnost inovace sortimentu slivoní na základě vyhodnocení vybraných odrůd Vypracovat přehled o rezistentním šlechtění odrůd slivoní Vypracovat přehled o rezistentním šlechtění odrůd slivoní

Kritéria pro posuzování odrůd Základní druhy odrůd a jejich charakteristika Rané odrůdy: dříve kvetou, jsou náchylné k nízkým teplotám, dřívější sklizeň, jsou náchylné na uskladnění, horší chuťové vlastnosti, obsahují málo cukru, nevhodné na další zpracování Pozdní odrůdy: později kvetou, nejsou náchylné k nízkým teplotám, pozdní sklizeň, dlouhá výdrží při uskladnění, lepší chuťové vlastnosti, obsahují více cukru, vhodné na zpracování - kompoty, výroba lihového destilátu apod. Šlechtění odrůd – důvodem byl výskyt virové choroby – šarky (první pozorování výskytu se datuje od roku 1915)

Literární přehled Představuje výběr informací z publikací různých autorů členěný do následujících oblastí: - Botanická charakteristika slivoní – švestek - Morfologický popis slivoní - Pomologie slivoní – třídění odrůd podle určených znaků (morfologických, fyziologických) - Třídění odrůd podle nároku na šlechtitelské prostředí - Historie pěstování slivoní - Deklarace boje s virovým onemocněním – šarkou a šlechtitelské výsledky

Celkový přehled pěstování odrůd slivoní ve světě a v ČR Produkce slivoní ve světě -slivoně jsou čtvrtým nejrozšířenějším druhem mírného pásma, - slivoně jsou čtvrtým nejrozšířenějším druhem mírného pásma, - největším světovým producentem je Čína, - produkce se prudce zvyšuje i v jížních zemích – Chile, Argentina, -naopak snížení produkce zaznamenávají země východní Evropy - naopak snížení produkce zaznamenávají země východní Evropy (Ukrajina, Bulharsko, Maďarsko), - nejvýznamnější evropští producenti – Německo, Srbsko, Francie Produkce slivoní v ČR - slivoně jsou druhým nejrozšířenějším druhem v ČR

Vybrané ukazatelé v pěstování slivoní v tržních výsadbách v ČR Celková plocha výsadeb slivoní na ha Z toho mladé neplodící výsadby na ha Průměrný výnos t/ha 3,23,43,85,45,8 Celková sklizeň v tunách Průměrná cena výrobců Kč/kg 5,511,510,99,711,5

Vývoj ploch produkčních ovocných sadů v ČR na (ha)(situační a výhledová zpráva MZE Buchtová 2009).

Odrůdy slivoní u nás a ve světě v minulosti a současnosti Odrůda u slivoní představuje významný faktor – rozhodujícím způsobem ovlivňuje množství a kvalitu produkce a celkový ekonomický výsledek Odrůdy ve světě – významné šlechtitelské stanice: - v Čačaku – odrůdy ´Čačanska lepotica´, ´Čačanska najbolja´,´ Čačanska rodná´, - v Čačaku – odrůdy ´Čačanska lepotica´, ´Čačanska najbolja´,´ Čačanska rodná´, ´Carpatin´, Valor´, ´Ilomita´ - v Hohenheimu – odrůdy ´Jojo´®, ´Presenta´®, ´Hanita´®, ´Katinka´®, ´Elena´® a z „Topů“ ´Topgigant Plus´®, ´Toptaste´®, ´Top 2000´®, ´Topfive®´, ´Tophit Plus´®, dále ´Bellamira´®, ´Rheingold´®, … Odrůdy v České republice: V minulosti (před rokem 1930) byla popisována Domácí švestka, na ni navazují další odrůdy např. jugoslávské – Zelená renklóda (1991), v roce 2004 přicházejí další odrůdy např. jugoslávské – Zelená renklóda (1991), v roce 2004 přicházejí na trh německé odrůdy v řadě „Topů“, objevují se japonské odrůdy

Možnosti inovace moderního sortimentu slivoní Inovace moderního sortimentu představuje založení novějších a kvalitnějších odrůd slivoní na základě návrhu a výběru nejvhodnější odrůdy s nejlepšími vlastnostmi. Výsledek výběru - hodnocení: ´Jojo´® – hypersenzitivní odrůda s větším podílem cukernatosti, odolná proti šarce, velmi vhodná na zpracování velmi vhodná na zpracování ´Topfive´® – pozdní odrůda, vhodná ke skladování, vyšší cukernatost, odolná proti šarce odolná proti šarce

Závěr Cíl této prácenávrh nového projektu odrůd slivoní pro pěstování v ČR. Cíl této práce – návrh nového projektu odrůd slivoní pro pěstování v ČR. Současný stavdominantní postavenínejvýznamnější odrůda ´, Současný stav - dominantní postavení – nejvýznamnější odrůda – ´Čačanska lepotica´, následuje ´Stanley´a odrůda ´Gabrovská´ následuje ´Stanley´ a odrůda ´Gabrovská´, stagnuje ´Domácí velkoplodá´ (citlivá na napadení šarkou), je nahrazována odrůdou ´Katinka´®. Požadované vlastnosti nových odrůd: imunitní vůči šarce, vyšší cukernatost, dobré chuťové vlastnosti, dobrá skladovatelnost, vysoký výnos → Perspektivní nové odrůdy pro naše podmínky: ´Jojo´® a ´Topfive´®, ´Topfirst´® ´Jojo´® a ´Topfive´®, ´Topfirst´®