Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK017 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK02 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK07 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Recyklace odpadů Gastroodpad Bioodpad Textil Elektroodpad.
Energetická hodnota potravin (EH)
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Produkce a nakládání s odpady v roce 2010
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Změny skupenství látky
Prezentace – výklad učiva
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Nakládání s odpady CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_03
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Moderní škola
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Název projektu: Moderní škola
Prezentace – výklad učiva
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Využití slunečního záření TÉMATICKÝ CELEK:
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK017 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - ekologie Tématický okruhZdroje surovin a energie TémaOdpady Ročník1. M Datum tvorby Anotace Žáci se seznamují s problematikou odpadů a jejich likvidace. Cílem je motivovat žáky k třídění odpadu a využívání možností recyklace. Metodický pokyn Prezentace slouží ke shrnutí a zopakování učiva, navazuje na realizované exkurze (skládka komunálního odpadu v Prakšicích a Rekultivovaná skládka v Bojkovicích). Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Odpady Klasifikace odpadů Ukládání, likvidace a recyklace odpadů

Klasifikace odpadů Odpady jsou vedlejším produktem lidské společnosti a jejích aktivit. Odpady mohou být tuhé, kapalné či plynné, nebezpečné (toxické, radioaktivní, infekční). Odpady rostlinného či živočišného původu - zpracování dřeva, potravinářský průmysl.

Vytěžená hlušina z dolů, suť ze staveb, popílek Chemický odpad (kyseliny, zásady, dehty, fenoly, rozpouštědla), vyhořelé jaderné palivo. Komunální odpad z obcí. Odpady obsahují velké množství využitelných surovin a jsou potenciálním zdrojem energie.

Ukládání odpadů – řízené skládky Nejméně vhodným způsobem zneškodňování tuhých komunálních odpadů, je skládkování. Opakem řízené skládky je divoká skládka - odpady jsou ukládány nahodile v rozporu platnými právními předpisy a bez jakéhokoli povolení Řízené skládky musí mít těsněné podloží, např. vrstvu jílu cm silnou. Při izolaci se uplatňují folie z plastů a nepropustné geotextilie.

Provoz skládky : Řízená skládka musí být vybavena: a) zařízením na zhutňování odpadů – kompaktor – mechanicky upravuje odpad, snižuje jeho objem (udusává ho). b) dokonalým těsnícím systémem – nepropustná fólie, která se pokládá na nepropustné (jílovité ) podloží c) drenážním systémem - systém jímání skládkové a dešťové vody d) zařízením na jímání skládkového plynu, který vzniká rozkladem biologického odpadu. Je tvořen převážně methanem CH 4 a oxidem uhličitým CO 2. Odpady jsou plánovitě naváženy na upravený terén, jsou rozhrnovány a zhutňovány v půlmetrových vrstvách až do výše cca 2 m. Zhutněný odpad je denně seshora i ze stran pokrýván asi 20 cm silnou vrstvou zeminy a skládka se po konečném zaplnění zrekultivuje.

Rekultivace skládky Technická rekultivace (urovnání povrchu, svahování, převrstvení ornicí). Zemědělské rekultivace skládek odpadů je problematické a vyžadují až 60 cm pokrytí ornicí, ale nelze ji pak využít k zemědělské produkci. Unikající bioplyn znemožňuje zalesnění skládky. Vhodnější využití po rekultivaci - parky, sportovní plochy, golfová hřiště, letiště. Některé skládky z minulých dob představují časovanou ekologickou bombu, neboť jejich zabezpečení je nedostatečné, po čase hrozí únik škodlivých látek do spodních vod.

Likvidace odpadů Kompostování – odpad rostlinného a živočišného původu, lze jej pak využít ke hnojení. Spalování tuhého komunálního odpadu při vysokých teplotách, popel tvoří 30% z původního objemu, zisk energie. Pyrolýza – tepelný rozklad odpadu (toxické látky se rozloží na látky neškodné). Vitrifikace – vysoce toxický a radioaktivní odpad se zalévá do sklovité hmoty a bezpečně uloží. Obchodování s odpadem - bohaté země mají přísné právní normy k zneškodňování odpadu, snaží se vyvážet odpad za úplatu do chudých zemí. Anebo je odpad ukládán do moře.

Recyklace odpadů V přírodě neexistuje odpad, probíhají rozkladné procesy, které látky vracejí do koloběhu – recyklují. Dnešní materiály se v přírodě rozkládají velmi obtížně (PET láhve). Recyklace vede k využití odpadů jako druhotné suroviny ve výrobním procesu. Jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu zpět do výrobního cyklu. Recyklace umožňuje šetřit obnovitelné i neobnovitelné zdroje a snižuje zátěž životního prostředí. Přínosy recyklace: – Snížení potřeby těžby nových surovin (železná ruda, bauxit). – Využití odpadu místo jeho uložení na skládku.

Třídění plastů - linka Třídí se modré, zelené a průhledné PET láhve, igelitové sáčky a na zbývající plasty vhodné ke zpracování. Zbylý drobný plastový a neroztříditelný materiál putuje do spalovny odpadů.

Recyklovatelné materiály Kovy – železo, hliník, měď Papír, textilie, plasty, sklo rozpouštědla, oleje vysloužilé světelné zdroje, elektrická a elektronických zařízení, které specializované firmy rozebírají a recyklují řadu jejich komponentů Aby mohl být odpad recyklován, musí být roztříděn.

CITACE a ZDROJE: C3%A1.jpg 6http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aterro_Sanitario.jpg 7http://cs.wikipedia.org/wiki/Skl%C3%A1dka_odpadu BD_odpad,_DOD_%C5%98epy.jpg 11http://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace_plast%C5%AF MUDRYCHOVÁ, Jitka, MUDRYCH, Karel: Maturitní otázky ekologie. Třebíč: Nakladatelství Radek Veselý, 1999.