Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH14 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Kovy V. Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace obsahuje učivo o kovech skupiny VII. a VIII. B , svým praktickým zaměřením motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Na prezentaci navazuje pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 VII. B skupina PSP - Mangan Mn
Mangan je světle šedý, tvrdý kov. Používá se v metalurgii jako přísada do různých slitin, přidává se do oceli, slitiny s hliníkem, manganový bronz. Mn se také využívá při výrobě skla a porcelánu Oxid manganičitý MnO2 (burel) – je známý už od starověku, kdy se používal při výrobě skla. Další využití jako katalyzátor, k výrobě a barevných pigmentů. Mn se využívá při výrobě skla a porcelánu Manganistan draselný - KMnO4 (tmavě fialová krystalická látka – hypermangan) používá se k dezinfekci

3 Burel KMnO4

4 Skupina VIII.B PSP Železo Fe Kobalt Co Nikl Ni

5 Železné rudy 1 hematit (krevel) Fe2O3 2 limonit (hnědel) Fe2O3. xH2O
3 magnetit (Fe3O4) Další rudy : pyrit FeS2 ocelek (siderit) FeCO3 1 3

6 Výroba železa Rudy se před zpracováním praží -----> Fe2O3 , z něj se ve vysokých pecích vyrábí Fe. Vysoká pec měří přes 30 m, plní se vrchem : ruda, koks (redukční účinky), vápenec (vzniká z něj struska). Spalováním koksu (C) vzniká oxid uhelnatý, který má rovněž redukční účinky. Surové roztavené železo se hromadí u dna pece, na něm vrstva strusky (chrání před oxidací). Fe a struska se vypouštějí zvlášť – odpichem.

7 Schéma vysoké pece

8 Výroba a využití oceli

9 Surové železo obsahuje uhlík (asi 4 %), je křehké, dobře se odlévá – litina, z ní výroba podstavců strojů, poklopy na kanály, kamna, odlitky. Další zpracování surového železa – zkujňování (snižování obsahu uhlíku a dalších prvků), výroba oceli v konvektorech, Siemens – Martinských pecích nebo v elektrických pecích. Legování oceli – přidává se Cr,Mn,Ni, W,Co,V,Ti – tím se zlepšují vlastnosti oceli. Mechanické opracování – válcování, kování, tepelné opracování - kalení, žíhání, popouštění. Zpracování železa

10 Využití oceli Železo je nejrozšířenější a nejdůležitější kov. Podle množství vyrobeného železa se posuzuje průmyslová vyspělost země. Železo podléhá ve vlhkém prostředí korozi, která způsobuje velké ztráty. Ochrana – pokovování (pozinkování, poniklování, pochromování, pocínování), suříkové nátěry, mazadla, oleje. Výroba strojů, soukolí, plechů, nožů, tyčí do železobetonu (paneláky), kolejnice, mostní konstrukce, automobily, magnety.

11 ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mangan
BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google