Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli."— Transkript prezentace:

1 Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli spočívá v odstraňování uhlíku a dalších příměsí (Si, Mn, P) z roztaveného surového železa. Tento proces nazýváme zkujňování. Zkujňování probíhá: 1) v konvertorech 2) v nístějových pecích

2 Třinecké ocelárny a železárny

3 Konvertor Skrz roztavené surové železo se prohání kyslík, který oxiduje přimíšené prvky na oxidy (např. P na P2O5), ty se pak buď vážou na vyzdívku konvertoru, nebo unikají v podobě plynů. Konvertor – zařízení pro výrobu oceli

4 Nístějová pec K surovému železu se přidává rezavý železný šrot (obsahuje mnoho vázaného kyslíku) a směs se taví. Přimísené prvky se pak tímto kyslíkem oxidují. Např. přimísený uhlík je oxidován oxidem železitým a vzniká plynný oxid uhelnatý a železo: 3 C + Fe2O3 → 3 CO Fe Schéma nístějové pece

5 Zušlechťování oceli Na rozdíl od surového železa je ocel měkčí a je kujná. Její vlastnosti se dají měnit přidáváním některých kovových prvků (např. chromu, niklu, manganu, vanadu, titanu). Získávají se tak různé druhy ocelí. Příklady: - nerezová ocel ( obsahuje více než 12% Cr) užití – potravinářství, chirurgické nástroje - vanadová ocel (Fe (98,9%), C (1%), V (0,1%)) užití – automobilový průmysl - pružinová ocel ( Fe (98,6%), Cr (1%),C (0,4%)) užití – pružiny, holící čepelky (Kromě přísad se ocel také zušlechťuje dalšími postupy - - kalením, popouštěním nebo povrchovou úpravou.)

6 Použití oceli Ocelové polotovary jsou dále zpracovány ve válcovnách na drát, plech, nosníky, kolejnice, profily, které jsou široce používány v průmyslu, ve stavebnictví jako součást železobetonu nebo ke konstrukci skeletů výškových budov a věží (Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna), elektrárenských turbín, nádob jaderných reaktorů a mnoho mnoho dalších.


Stáhnout ppt "Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli."

Podobné prezentace


Reklamy Google