Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Málková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 6. Tematický okruh: Krajinná sféra Téma: Atmosféra Anotace: Aktivitu využijeme na začátku hodiny věnované tematickému celku Krajinná sféra-atmosféra. Žáci se seznámí se základními geografickými pojmy a doplní je do křížovky. Aktivita slouží k motivaci, zopakování již známých pojmů a procvičení nových. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 Atmosféra

3 Atmosféra je plynný obal Země tvořený vzduchem. Umožňuje život na Zemi
Atmosféra je plynný obal Země tvořený vzduchem. Umožňuje život na Zemi. Zabraňuje silnému zahřátí i rychlému ochlazení zemského povrchu. Vzduch - je směs plynů dusíku , kyslíku , ozonu , oxidu uhličitého, vodní páry a vzácných plynu. Dusík - má v atmosféře největší obsažení (78 %). Kyslík - nejdůležitější podmínka pro život. Je nutný pro dýchání. Bez kyslíku vydrží člověk naživu jen pár minut. Oxid uhličitý- je důležitý pro život zelených rostlin. Ty jej přijímají, potom uvolňují kyslík. Tento proces se nazývá fotosyntéza. Vodní pára - je voda v plynném stavu. Ozon - plyn, který ve vyšších vrstvách atmosféry pohlcuje nebezpečné ultrafialové záření. Toto záření k nám proniká z kosmu a ve velkých dávkách je životu škodlivé.

4 Doplň křížovku: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. A 1.Voda v plynném stavu. 2.Proces přeměny oxidu uhličitého na kyslík. 3.Odkud proniká ultrafialové záření? 4.Plyn,který pohlcuje nebezpečné ultrafialové záření. 5.Nejvíce obsažený plyn v atmosféře. 6.Nebezpečné záření. 7. Vzduch je směs plynů dusíku, kyslíku, ozonu, vodní páry, vzácných plynů a oxidu…? 8.Oxid uhličitý je důležitý pro život zelených… Tajenka:

5 Správné řešení: 1. V O D N Í P Á R A 2. F O T S Y N É Z A 3. K O S M U 4. O Z N 5. D U S Í K 6. U L T R A F I O V É 7. U H L I Č T É H O 8. R O S T L I N A 1.Voda v plynném stavu. 2.Proces přeměny oxidu uhličitého na kyslík. 3.Odkud proniká ultrafialové záření? 4.Plyn,který pohlcuje nebezpečné ultrafialové záření. 5.Nejvíce obsažený plyn v atmosféře. 6.Nebezpečné záření. 7. Vzduch je směs plynů dusíku, kyslíku, ozonu, vodní páry,vzácných plynů a oxidu…? 8.Oxid uhličitý je důležitý pro život zelených… Tajenka: ATMOSFÉRA


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google