ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
úmluva o právech dítěte
Advertisements

Lidská práva.
Obsah a dodržování lidských práv
Základní lidská práva.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
OSN (United Nations Organization)
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Lidská práva v dokumentech
Prameny mezinárodního práva
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Základní práva a svobody
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:PhDr. Eva Fučilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09B_13_Berufswahl TEMA:My a svět kolem nás.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Podpora méně frekventovaných jazyků SŠ Mgr. Lucie Pospíšilová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.12_lidska_prava_III. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_52_INOVACE_12: Fyzika 7.ročník TÉMA: Gravitační síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
Občanská práva a povinnosti
Institut ochránce práv dětí
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Listina základních lidských práv a svobod
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.10_lidska_prava_I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
na základě takto vyjádřeného souhlasu smlouva může vstoupit v platnost
Ochrana krajiny a přírody ČR
Psychologie dospělých
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Evropská unie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
LIDSKÁ PRÁVA y.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Úmluva o právech dítěte. DUM má formu prezentace. Seznamuje žáky se základními informacemi o vzniku Úmluvy. Součástí prezentace je návod pro skupinovou práci studentů, při které používají dokument Úmluvy v elektronické podobě nebo pracovní list s jejím textem. Pomocí digitálního pera vypisují práva a přiřazují k nim čísla článků. Snímek č. 8 obsahuje návodné otázky k diskuzi, kterou moderuje učitel. Na snímku č.9 je odkaz na videosnímek a otázky k němu. V závěru prezentace jsou otázky k opakování. Materiál je určen k interaktivní výuce.

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE

ZÁKLADNÍ INFORMACE  Je mezinárodní konvence stanovující občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva dětí  Přijata Valným shromážděním OSN , v platnost vstoupila  Ratifikovalo ji 193 států  Pro ČSFR vstoupila v platnost  Součástí právního řádu samostatné ČR se stala od

HLAVNÍ TEZE  Pro účely této Úmluvy se dítětem rozumí lidská bytost mladší osmnácti let, pokud podle právního řádu, jež se na dítě vztahuje, není dosaženo dříve.  Státy touto Úmluvou vázány zajišťují dítěti ochranu před jakoukoliv formou násilí, diskriminace z důvodu národnostního, náboženského, podle rasy, pohlaví či barvy pleti.  Zájem dítěte musí být předním hlediskem při jakékoliv činnosti týkající se dětí.

Skupinová práce žáků  Učitel rozdělí třídu do tří skupin.  První skupina žáků přichází k tabuli a formuluje práva, která by mělo mít každé dítě zajištěné Úmluvou.  Druhá skupina vyhledává na internetu či v pracovních listech, pod jakým článkem jsou tato práva v Úmluvě zapsána. Na tabuli je připisuje k vypsaným právům. Pokud nějaké právo, které napsala první skupina v Úmluvě chybí, připraví si studenti první skupiny argumenty, proč by tam mělo být.  Třetí skupina vybere taková práva, která jsou u nás nejčastěji porušována, hledá k nim informace na internetu. Odůvodnění připraví do závěrečné diskuze.

Vypište práva a přiřaďte k nim články ………………………..……………………….. …………………….. ………………………. ………………………… …………….………. ………………………..……………………….. …………………….. ………………………. ………………………… …………….………. ………………………..……………………….. …………………….. ………………………. ………………………… …………….………. ………………………..……………………….. …………………….. ………………………. ………………………… …………….………. ………………………..……………………….. …………………….. ………………………. ………………………… …………….……….

DISKUZE Učitel moderuje diskuzi žáků: Návodné otázky:  Která vámi vybraná práva nemají oporu v Úmluvě – proč?  Která práva jsou u nás nejčastěji porušována?  Kdo může sjednat nápravu?  Jaké u nás existují organizace na ochranu práv dětí? (informace hledejte na internetu)  Jaká práva jsou nejčastěji porušována ve světě?

VIDEO Prohlédněte si videosnímek a přemýšlejte o situaci dětí u nás a ve světě. Navrhujte řešení jak lze pomoci dětem ve světě. tml?theme=33

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ 1.Kdy a kým byla přijata Úmluva o právech dítěte? O: Valným shromážděním OSN. 2.Kdy vstoupila v platnost pro ČSFR? O: Kolik má článků tato Úmluva? Co je obsahem posledního? Info na osn/soubory/umluva-o-pravech-ditete.pdfhttp:// osn/soubory/umluva-o-pravech-ditete.pdf O: 54, obsahuje informaci, že původní text Úmluvy je uložen u generálního tajemníka OSN a to v anglickém, arabském, čínském, francouzském, ruském a španělském znění.

ZDROJE Úmluva o právech dítěte [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Dětská práce [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Úmluva o právech dítěte [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: t%C4%9Bte t%C4%9Bte