Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_12_Politika a politický program TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Politika a politický program. DUM obsahuje prezentaci, která seznamuje žáky s pojmem politika, politický program. Žák pochopí, z čeho program vychází a jak se dělí politika podle hlavních témat programu. Prezentace je doplněna o úkoly, ke kterým může žák využít informace z internetu a o úryvek, který žák přečte a na základě nových znalostí zařadí k dané politice. V závěru prezentace jsou otázky k opakování, kde se pomocí animace zobrazují správné odpovědi. Žákům je zadán domácí úkol, který vypracují s pomocí informací na webových stránkách. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 Politika a politický program

4 POLITIKA Politika (z řeckého polis – město, politiké techné – správa obce), lze chápat jako: umění řídit stát správu věcí veřejných oblast společenské (veřejné) činnosti Spočívá v účasti politických subjektů na státních záležitostech. Nástrojem k prosazení cílů a zájmů je politická moc, o jejíž získání usilují politické subjekty různými (násilnými nebo demokratickými) prostředky.

5 POLITICKÝ PROGRAM Forma politických představ vycházející z ideologického základu a reflektující momentální stav společnosti Je zaměřen na konkrétní úkoly Obsahuje i postupy, prostředky a nástroje Programy dělíme: a) zásadní - obsahují obecné strategie, týkají se celkového zaměření politických subjektů b) dílčí – zaměřují se na konkrétní úkoly v krátkém časovém horizontu

6 KLASIFIKACE POLITIKY PODLE PROGRAMU
Pragmatická Antipolitická Negativistická Fundamentalistická

7 Pragmatická hlavním kritériem je užitečnost zpravidla souvisí s uspokojováním potřeb lidí ve všech sférách společnosti pragmatický politik se snaží pomocí kompromisů uskutečnit maximum ze svého programu výhodou je realističnost programu. rizikem smazávání rozdílů mezi pravicí a levicí, převážení materiálních hodnot

8 2. Antipolitická nazývána etickou, idealistickou nad běžný politický boj staví morálku hlavními tématy jsou boj za lidská práva, světový mír, globální problémy politici vyznávající tuto politiku uvažují v dlouhodobém horizontu, zdůrazňují význam občanské společnosti

9 Negativistická chápána pouze jako otázka moci (moc je nejen prostředkem, ale i cílem) lidé jsou pouze objektem manipulace k dosažení určitého „vyššího“ cíle (př. rasově čistý stát, budování „lepších zítřků“) je typická pro autoritativní režimy

10 Fundamentalistická typická pro ultrakonzervativní směry klade důraz na ideová východiska, opomíjí potřeby současné společnosti odmítají v politice jakoukoliv změnu

11 ÚKOL Jakou politiku podle vás reprezentují tito politici? Doplň pomocí elektronického pera. Klement Gottwald …………………………………………. Václav Havel ………………………………………………….. Václav Klaus ………………………………………………….. Adolf Hitler ……………………………………………………. Ronald Reagan ……………………………………………….. Ajatoláh Chomejní …………………………………………. Robet Mugabe ……………………………………………….. Potřebné info k daným jménům, vyhledej na webových stránkách.

12 ŘEŠENÍ Klement Gottwald negativistická Václav Havel antipolitická Václav Klaus pragmatická Adolf Hitler negativistická Ronald Reagan pragmatická Ajatoláh Chomejní fundamentalistická Robet Mugabe negativistická

13 ÚRYVEK Přečti úryvek a vyber politiku, kterou popisuje
„Kdo získá a chce udržet dané území, musí dbát dvou věcí: Zaprvé, aby vyhladil rod vladaře, aby neměnil ani jejich zákony, ani daně……. Proto si musíme pamatovat, že lidi musíme buď zahrnout laskavostí, nebo je zničit, neboť za drobná příkoří se mstí, ale za velká nemohou. Musí tedy příkoří učiněné člověku být tak velké, abychom se nepotřebovali bát pomsty…. Novátoři musí při uskutečňování svého díla buď prosit, nebo mohou svou vůli vnutit. V prvním případě dopadnou vždy špatně a nic nesvedou. Ale dovedou-li se prosadit silou, mají skoro vždy úspěch.“ Niccolo Machiavelli – Vladař (1)

14 ŘEŠENÍ Úryvek představuje negativistickou politiku. Politika je zde pouze otázka získání a udržení moci. Lid je zde manipulován, prostředky k tomu sloužící mohou být jakékoliv.

15 OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ 1. Co je typické pro pragmatickou politiku?
O: Je zaměřena na aktuální problémy občanů. 2. Která politika zastává ultrakonzervativní názory a je typická např. pro islámské země? O: Fundamentalistická. 3. Jaká politika bude mít ve svém programu témata např. podporu boje za lidská práva v totalitních režimech? O: Antipolitická.

16 Domácí úkol Na internetových stránkách prostudujte programy politických stran TOP 09, VV, ČSSD se kterými šly do parlamentních voleb v roce Zaměřte se na problematiku školství. Vyberte program, který byste podporovali a odůvodněte proč.

17 Zdroje DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Olomouc, s.r.o., 2007, ISBN AUTOR NEZNÁMÝ. Volby 2010 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Citace: (1) DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Olomouc, s.r.o., 2007, ISBN , str. 49 – 50.


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google