Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: 12.3.2012 Ročník: sedmý Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: 12.3.2012 Ročník: sedmý Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Název: Tolerance k lidem Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Tolerance k lidem Anotace: Prezentace je určena pro žáky sedmého ročníku ZŠ a slouží k připomenutí významu tolerance ve společnosti.

2 Doplňte chybějící písmena ve větách
Doplňte chybějící písmena ve větách. Tvoří tajenku: O tomto tématu hovoří citát od Voltaira. Všeobecná deklarace lidských práv byla přijata v roce 1948. Tento dokument přijala OSN, Organizace spojených národů. Všeobecná deklarace lidských práv označila všechny lidi za svobodné. Uvedený dokument obsahuje soupis lidských a občanských práv. Všeobecná deklarace uvádí, že lidé jsou rovnoprávní bez ohledu na pohlaví, rasu i národnost. Rovnoprávní jsou také lidé bez ohledu na náboženství a společenské postavení. Lidská práva byla ve 20. století mnohokrát porušována. Lidská práva byla ignorována během obou světových válek. Tento dokument je právně nezávazný. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. E C N A R L O T

3 Tolerance „Nesouhlasím s jediným slovem, které říkáte,
ale vždy budu bránit to, abyste je mohl říkat.“ Voltaire (

4 Postupně odeberte lístky, vždy ten, který není překryt žádným jiným
Postupně odeberte lístky, vždy ten, který není překryt žádným jiným. Když písmena seřadíte ve stejném pořadí, odhalíte název jedné z českých organizací, která se věnuje lidským právům a boji za ně. Č L O V Ě K T Í S N I V N I T Í V Ě K Č L S O

5 Celosvětově působící: Human Rights Watch, Amnesty International
Existuje celá řada organizací, které se věnují lidským právům, rovnoprávnosti, toleranci… Celosvětově působící: Human Rights Watch, Amnesty International V Česku působící: Člověk v tísni, Nesehnutí, Liga lidských práv

6 Namaluj svůj symbol pro toleranci
? ? Obrázek 1 Obrázek 2

7 Použité zdroje Klipart [ on-line] 2012 [cit ]. Dostupné na www: (obr. rovnost-ruce) (obr. snímek 4) (obr. 1 snímek 6) (obr. 2 snímek 6) Uvedené zdroje [ on-line] [cit ]. Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na www:  (Voltaire) (logo HRW) (symbol AI)

8 Shrnutí Anotace Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ
a slouží k opakováníznalostí o lidských právech. Autor Mgr. Sandra Tichá Jazyk čeština Očekávaný výstup Žáci vlastními slovy vysvětlí, co je to tolerance a proč je ve společnosti důležitá. Žáci uvedou názvy organizací, které se věnují problematice lidských práv. Klíčová slova tolerance, lidská práva Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity aktivita a výklad Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 – 13 let Celková velikost 321 kB

9 Metodická poznámka Snímek 2- Žáci hledají ve větách chybějící písmenka, v každé větě naleznou jedno. To doplní do tabulky a získají tajenku. (Tajenka je uvedena na snímku 1 jako poslední animace v pořadí) Snímek 3- Společně si přečteme citát a žáci vysvětlí, jak mu rozumí. Následuje diskuze o toleranci. Snímek 4-Žáci postupně odebírají „lístečky“ s písmeny a doplňují je do tabulky. V tabulce na závěr najdou jednu z nejznámějších organizací ČR, která se věnuje problematice lidských práv. Snímek 5- Výkladová část, žáci se seznámí s dalšími organizacemi, které se věnují lidských právům. Je možné se podívat na stránky těchto organizací a diskutovat o jejich činnosti. Snímek 6- Žáci se zamyslí, jak by měl vypadat symbol tolerance. Na snímku jsou dva návrhy, diskutujeme o tom, zda se jim líbí. Zájemci mohou namalovat na tabuli další návrhy symbolu tolerance.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: 12.3.2012 Ročník: sedmý Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google