Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_28_Volba prezidenta v ČR TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Volba prezidenta v ČR. DUM je zpracován jako prezentace . Předkládá žákům základní informace o přímé volbě prezidenta v ČR a o zásadách předvolební kampaně. Součástí prezentace je samostatná práce, ve které žák vyhledává informace na internetu o pravidlech přímé volby. Následně odpovídá na otázky, správné odpovědi najde na dalším snímku. Čtenářskou gramotnost procvičuje při prostudování textu na snímku č. 11. Dokáže ho analyzovat a hledá, zda zdroj článku je důvěryhodný a tedy informace v něm objektivní. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 VOLBA PREZIDENTA V ČR

4 PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA
Přímá volba prezidenta je schválena Parlamentem ústavním zákonem č. 71/2012 Sb. s účinností od Napříště budou svého prezidenta volit občané. Nahradila volbu nepřímou, kdy prezidenta republiky volili poslanci a senátoři na společné schůzi obou komor. Na 11. a 12. ledna 2013 je vyhlášeno 1. kolo voleb. Občané vybírají z 9 kandidátů. Prvním prezidentem v přímé volbě je zvolen ve 2. kole MILOŠ ZEMAN

5 Samostatná práce žáků s textem
Žáci pracují s internetem, kde prostudují ústavní zákon, kterým se mění volba prezidenta a zapíší na tabuli odpovědi na otázky pomocí digitálního pera.

6 Otázky k samostatné práci
Kdo může kandidovat na prezidenta? Jak dlouhé je funkční období prezidenta? Kdo může navrhovat kandidáta na prezidenta? Kdo volí prezidenta? Jakým volebním systémem je prezident volen? Kdo vyhlašuje prezidentské volby, v jakém termínu? Jak se nazývá slavnostní složení slibu prezidenta a tím jeho uvedení do úřadu? Ložení slibu prezidenta

7 Správné odpovědi Občan ČR, starší 40 let, způsobilý k právním úkonům.
Funkční období je 5 let, může být zvolen maximálně 2x za sebou. Občan ČR starší 18 let, který má pro kandidáta podporu podpisů spoluobčanů, nebo 20 poslanců nebo 10 senátorů. Prezidenta volí občané ČR starší 18let. Prezident volen většinovým dvoukolovým systémem. Prezidentské volby vyhlašuje předseda Senátu a to nejpozději 90 dní před jejím konáním. Inaugurace

8 Průběh voleb 2013 Žáci vyhledávají na internetových stránkách informace o průběhu voleb. Připraví si tiskovou zprávu, ve které informují veřejnost: Kdo byli kandidáti, za jakou politickou stranu kandidovali. Kdo byl a z jakého důvodu z voleb vyřazen, kdo podával stížnost a k jakému soudu, s jakým výsledkem. Kdo získal v prvním kole nejvíce hlasů, kdo nejméně. Kdo byl před volbami favorizován. Kteří kandidáti postoupili do druhého kola voleb, jakých známých osobností měli podporu. Kolik % hlasů získali kandidáti v druhém kole volby.

9 Předvolební kampaň Je úsilí politických stran a kandidátů oslovit voliče, aby podporovali jejich politický program a ve volbách jim dali svůj hlas. Nejdůležitější roli v kampani hrají média (vedle tisku a televize stále výrazněji internet). Kampaň může mít podobu placené inzerce, moderovaných diskuzí v televizi, meetingů, debat na sociálních sítích aj. Kampaň by měla být neagresivní vůči ostatním kandidátům, pravdivá, cílená, sdělující. Negativní kampaň má nejčastěji podobu mediálních kauz, které strana či kandidát zveřejní a záměrně tím poškodí protivníka. Důležité je jejich načasování těsně před volbami.

10 Úkol pro studenty Přečtěte si článek na následujícím snímku a odpovězte na otázky. Najděte na internetu příklady negativní kampaně v prezidentských volbách 2013 a prezentujte je.

11 Další předvolební lži: Zeman přilepšil své bývalé vládě Praha - Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg v poslední debatě opět neříkali pouze pravdu. Zeman vylepšil ekonomické výsledky vlastní vlády, Schwarzenberg si protiřečil ohledně kauzy Jiřího Čunka. Podle analýzy serveru Demagog.cz Zeman lhal, když srovnával růst HDP z doby svého vládnutí s výsledky hospodaření premiéra Petra Nečase. Své vládě průměrný růst HDP navýšil, Nečasově naopak snížil. Miloš Zeman v debatě uvedl, že za jeho vlády byl průměrný roční růst HDP 2,8 %, současné vládě pak připsal průměrný růst 0,8 % HDP. Není to poprvé, co Miloš Zeman přikrášluje výsledky své bývalé vlády. V předvolebním Hyde parku ČT24 se dopustil hned několika takových nepravdivých výroků. Karel Schwarzenberg zase tvrdil, že jím zaplacená agentura Kroll nedošla při vyšetřování případu Jiřího Čunka k jasnému závěru. Dle informací dohledaných analytiky se však sám Karel Schwarzenberg v minulosti vyjádřil, že považuje Jiřího Čunka za očištěného. "Po zveřejnění zmiňovaného auditu Karel Schwarzenberg v několika médiích prohlásil, že považuje Jiřího Čunka za očištěného. Tyto rozhovory naši analytici našli a na jejich základě jsme vyhodnotili tento výrok jako zavádějící.” uvedl Jan Tvrdoň, expert Demagog.cz. Demagog.cz je neziskový projekt tvořený převážně studenty Masarykovy univerzity, který si klade za cíl kontrolu faktických výroků politiků, které zazní v televizních debatách. Hodnotí pouze ověřitelná vyjádření, tedy ta postavená na faktech v různých podobách, a to ve čtyřech kategoriích: pravda, nepravda, zavádějící a neověřitelné. (zdroj: aktualne.centrum.cz)

12 Otázky k textu Na základě článku rozhodněte, které informace kandidáti zkreslovali. Ověřujete si vždy zdroj informací, které jsou vám v médiích předkládány? Kdo je autorem tohoto článku, je to podle vás důvěryhodný zdroj?

13 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. Zákon o přímé volbě prezidenta České republiky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Výsledky prezidentských voleb [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEMAGOG.CZ. Další předvolební lži: Zeman přilepšil své bývalé vládě [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google